Αφιέρωμα στον Ζαν Λυκ Γκοντάρ από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Ο Ελβετός κινηματογραφιστής Φαμπρίς Αράνιο, θα βρεθεί στην Αθήνα τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, για να πάρει μέρος σε συζήτηση στο πλαίσια του αφιερώματος «Τώρα Γκοντάρ/Maintenant Godard», που διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 5 έως τις 18 Ιουνίου.

Στενός συνεργάτης του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, υπογράφει  ως διευθυντής φωτογραφίας, ηχολήπτης και μοντέρ στις τελευταίες τρεις ταινίες του μεγάλου δημιουργού, «Notre Musique» (2003), «Film Socialisme» (2010), «Les Trois Désastres» (2013), καθώς και στην πιο πρόσφατη του Γκοντάρ, γυρισμένη σε 3D, με τίτλο «Adieu au langage», η οποία κάνει παρουσιάστηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του φετινού Φεστιβάλ Κανών.

Ο Φαμπρίς Αράνιο, ο οποίος θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης (12 Ιουνίου), θα αναφερθεί στη συνεργασία του με τον Γκοντάρ και θα παρουσιάσει κάποιες από τις 42 ταινίες του αφιερώματος, μεταξύ των οποίων και το ντοκιμαντέρ «Quod Erat Demonstrandum» (2013), του οποίου συνυπογράφει ο ίδιος τη σκηνοθεσία μαζί τον Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Πρόκειται για μια ταινία – επιστέγασμα της στενής συνεργασίας των δυο δημιουργών, όπου έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από παλαιότερες ταινίες του Γκοντάρ.

«Δεν είναι μια ταινία για τον Γκοντάρ» λέει ο Φαμπρίς Αράνιο, σημειώνοντας: «Υπάρχουν πολλά ντοκιμαντέρ για τον Γκοντάρ, βιβλία για τον Γκοντάρ. Όταν η ελβετική τηλεόραση μου ζήτησε να κάνω μια ακόμη ταινία για τον Γκοντάρ, επειδή εγώ δουλεύω “μαζί με” τον Γκοντάρ και όχι “για” εκείνον, το συζήτησα με τον ίδιο και, τελικά, τους αντιπροτείναμε να κάνουμε μια ταινία μαζί, εγώ και ο Γκοντάρ».
Το τεράστιο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στο έργο του Γκοντάρ περιλαμβάνει 31 μεγάλου μήκους ταινίες, 3 μεσαίου μήκους, 7 μικρού μήκους και το συνολικό «Histoire(s) du cinema», όλο το φάσμα από τη φιλμογραφία του 83χρονου δημιουργού.

Ο Φαμπρίς Αράνιο γεννήθηκε το 1970. Το διάστημα 1987 – 1991 ασχολήθηκε με το αρχιτεκτονικό σχέδιο, ενώ το διάστημα 1991 – 1994 εργάστηκε ως stage manager και ειδικός φωτισμού. Το διάστημα 1994 – 1998 σπούδασε σκηνοθεσία στο DAVI (Département d’Audiovisuel de l’École Cantonale d’Art de Lausanne, Bussigny). Έχει σκηνοθετήσει πολλές μικρού μήκους, μεταξύ των οποίων τις εξής, «Dimanche» (1999), «Le Jeu» (2003) και «Autour de Claire» (2010). Έχει συνεργαστεί με την Ταινιοθήκη της Ελβετίας και έχει, επίσης, σκηνοθετήσει την ταινία «Freddy Buache, le cinéma» (2012) για την ειδική έκδοση DVD που έγινε για τον κριτικό κινηματογράφου Φρεντί Μπυάς. Είναι στενός συνεργάτης του Ζαν Λυκ Γκοντάρ ως διευθυντής φωτογραφίας, ηχολήπτης και μοντέρ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπαλέτο κάτω από τα αστέρια: Η Ωραία Κοιμωμένη

Μετά από τις sold out παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά με τα αριστουργήματα «Λίμνη των Κύκνων» (Οκτώβριος-Νοέμβριος 2015) και «Καρυοθραύστης» (Δεκέμβριος 2016), καθώς και την πετυχημένη περιοδεία «Η Λίμνη των Κύκνων» (καλοκαίρι 2016) σε 40 πόλεις σε όλη την Ελλάδα, τα φημισμένα Russian Ballet Theater με 25 κορυφαίους χορευτές παρουσιάζουν το αγαπημένο παραμύθι «Η Ωραία Κοιμωμένη», την πιο ρομαντική ιστορία όλων των[…]

Περισσότερα »

Cine – Πρεμιέρες: Επιστροφή στις κινηματογραφικές αίθουσες

Του Άκη Καπράνου… Μια εβδομάδα με Τομ Κρουζ, αλλά και Τζάρμους. Επιστροφή στο σινεμά, σαν να ΄λέμε… American Made Ξέφρενη αμερικάνικη περιπέτεια παρανομίας και διαπλοκής, με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ.  Ένας πιλότος συνεργάζεται

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *