Βουλή: Πρόσκληση διαλόγου προς τους αγρότες

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, καλούνται να παραστούν εκπρόσωποι αγροτικών φορέων, την ερχόμενη Τρίτη στις 9 του μηνός, με θέμα συζήτηση των εκπροσώπων των κομμάτων – μελών της Επιτροπής για τα τρέχοντα ζητήματα του αγροτικού χώρου.

Την ανοιχτή πρόσκληση σε διάλογο προς τους αγρότες είχε απευθύνει νωρίτερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΚΚΕ, με τη φράση «ο πρωθυπουργός τους περιμένει» σε συνάντηση «όποτε εκείνοι κρίνουν», καλώντας τους να ορίσουν εκπροσώπους τους και να προσέλθουν σε διακομματικό διάλογο, όπως οι ίδιοι επιθυμούν, με την κυβέρνηση παρούσα να τους ακούσει.

Κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση επερώτησης του ΚΚΕ για το Αγροτικό, ο κ. Αποστόλου χαρακτήρισε «παγκόσμια πρωτοτυπία» να αρνούνται οι αγρότες τον διάλογο με τον πρωθυπουργό, ενώ κάλεσε και τα κόμματα να δώσουν όλοι μαζί την μάχη «να πάμε μαζί διεκδικώντας και στηρίζοντας τον αγροτικό χώρο».

«Εμείς θέλουμε να ανοίξουν οι δρόμοι του διαλόγου. Η βούληση υπάρχει. Η Βουλή έχει θεσμικές επιτροπές όπου μπορεί να γίνει ακόμη και διακομματικός διάλογος, όπως οι ίδιοι οι αγρότες ζητούν. Η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μπορεί να συνεδριάσει και ν” ακούσει τους αγρότες», είπε ο κ. Αποστόλου.

Εξάλλου, ο αρμόδιος υπουργός εξήγησε πως υπάρχουν δύο γκρίζες ζώνες, η μαύρη εργασία και το ζήτημα της μη αποτύπωσης της αξίας της παραγωγής, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν «γιατί κερδισμένοι θα είναι οι ίδιοι οι αγρότες». «Αλλιώς θα είναι θύματα αυτών που λυμαίνονται τον χώρο και στη μία πλευρά και στην άλλη», διευκρίνισε περαιτέρω.

Διεμήνυσε, ωστόσο, ότι «θα εξαντλήσουμε τη δυνατότητα στήριξης των αγροτών, αλλά πακέτο Αποστόλου στη λογική του πακέτου Χατζηγάκη, Μωραίτη, Κοντού, δεν θα υπάρχει, αρκετά έχουν χρεωθεί οι επόμενες γενιές», και προσέθεσε πως η κυβέρνηση αυτή «πληρώνει τον λογαριασμό που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις». Επιτέθηκε, εξάλλου, σε εκείνους «που χρόνια χτυπούσαν τα μπλόκα και τους αγρότες και σήμερα παριστάνουν δήθεν τους συμπαραστάτες», και αναφερόμενος στη ΝΔ και τα άλλα κόμματα «που ψήφισαν μαζί με την κυβέρνηση τη Συμφωνία», διερωτήθηκε «δεν ήξεραν τι ψήφιζαν, δεν ήξεραν ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τη Συμφωνία;».

«Εμείς είμαστε εδώ είμαστε για να δώσουμε μάχες. Θα σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται. Ειδικά οι αγρότες θα είναι βασικό εργαλείο σε αυτή την παραγωγική ανασυγκρότηση που αναζητούμε για τη χώρα για να βγούμε από την κρίση» υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου, ενημερώνοντας πως ήδη η κυβέρνηση κατέθεσε το σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης του αγροτικού χώρου απέναντι στους θεσμικούς εταίρους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε επίσης παρεμβάσεις για τη στήριξη των αγροτών:

-Καθολική εφαρμογή του εργόσημου ακόμη και για τους εργάτες χωρίς χαρτιά. Το εργατικό κόστος θα εκπίπτει από το φορολογητέο εισοδημάτων αγροτών.
-Έκδοση της κάρτας του αγρότη για την ενίσχυση της ρευστότητας τους με πιστωτικό όριο τις επιδοτήσεις τους
-Επιτάχυνση των πληρωμών των οφειλών του δημοσίου προς τους αγρότες. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που υπογράφηκε σήμερα, ο ΦΠΑ θα επιστρέφεται στους αγρότες μέσα σε διάστημα ενός μήνα
-Αυστηροποίηση του ορισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και επικαιροποίηση του Εθνικό Μητρώο Αγροτών.

Πηγή ΕΡΤ1, ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παράγοντας ενότητας η Αριστερή Πλατφόρμα

Υπέρ μιας συμφωνίας «χωρίς δεύτερους και τρίτους γύρους προϋποθέσεων που θα περιλαμβάνει και την αντιμετώπιση του χρέους και της ανάπτυξης» τάσσεται με συνέντευξή του στη realnews ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χουντής. Ο κ. Χουντής τονίζει, απαντώντας στα σενάρια ότι η Αριστερή Πλατφόρμα θα διασπάσει τον ΣΥΡΙΖΑ ή θα ρίξει[…]

Περισσότερα »

ΔΗΜΑΡ: Aποφασίστηκε η άρνηση της ψήφου εμπιστοσύνης

Ύστερα από εισήγηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ Φ. Κουβέλη αποφασίστηκε ομόφωνα η άρνηση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος τονίζεται ότι: «Συνεδρίασε, σήμερα Δευτέρα 6 Οκτωβρίου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, για να συζητήσει και να λάβει απόφαση σχετικά με την πρόταση[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *