Διαπραγματευτικό όπλο η μη πληρωμή της δόσης

Στη σκιά της 6ης Ιουνίου, ημερομηνίας κατά την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλλει 330 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ κινείται από την περασμένη Παρασκευή η κυβέρνηση.

Το σήμα γι’ αυτό το εξέπεμψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας, ο οποίος ενημέρωσε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών κ. Τζακ Λιου, ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει τα χρήματα αυτά, εκτός και αν στο διάστημα που μεσολαβεί επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους και υπάρξει εκταμίευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ να ασκήσει την επιρροή του στο ΔΝΤ, ώστε αυτό να επιδείξει μια πιο ευέλικτη στάση στις διαπραγματεύσεις.

Τη σκυτάλη πήρε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ν. Βούτσης, ο οποίος δήλωσε ότι οι τέσσερις δόσεις του Ιουνίου για το ΔΝΤ ανέρχονται σε 1,5 δισ. ευρώ και ότι «αυτά τα χρήματα δεν θα δοθούν και δεν υπάρχουν για να δοθούν».

Και το απόγευμα, με ευρεία πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε απόφαση, η οποία αναφέρει ότι αν δεν υπάρξει εκταμίευση, δεν θα πληρωθούν οι επόμενες δόσεις: «Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων», αναφέρει η απόφαση της Κ.Ε.

Από την σαφήνεια με την οποία εξέπεμψε το μήνυμα αυτό η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες καθίσταται σαφές, ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αδιαμφισβήτητη αδυναμία της χώρας να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του Ιουνίου ως διαπραγματευτικό όπλο ώστε να πετύχει εκταμιεύσεις σύντομα, αλλά και μια συμφωνία που να είναι στα «μέτρα της», δηλαδή να περνάει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και το κόμμα.

Δεν είναι τυχαίο, πως στην ίδια απόφαση αναφέρεται με σαφήνεια, πως «η κυβέρνηση δεν θα υπογράψει μνημονιακή συμφωνία», ενώ γίνονται, όπως και στην ομιλία του πρωθυπουργού, επανειλημμένες αναφορές στις κόκκινες γραμμές.

Συμφωνία πάντως επιθυμεί η κυβέρνηση έστω και αν γι’ αυτό θα πρέπει να μετακινηθούν οι εταίροι από τις απαιτήσεις τους, όπως επανέλαβε στην εισήγηση του ο κ. Τσίπρας: «Εμείς έχουμε κάνει ότι μας αναλογεί. Απαιτούμε και από τους εταίρους μας ανάλογο σεβασμό και ανάλογες υποχωρήσεις. Έχουμε κάνει το χρέος μας, ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να κάνει το δικό της».

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής υπήρξε πάντως προσπάθεια, κυρίως από την ηγετική ομάδα, να δημιουργηθεί στα μέλη του οργάνου η εντύπωση, πως μια τέτοια συμφωνία είναι εφικτή και ορατή.

Έτσι κορυφαίος υπουργός με εμπλοκή στη διαπραγμάτευση έλεγε πως η συμφωνία «έχει αρχίσει να γράφεται, τουλάχιστον στα σημεία όπου έχουν επιτευχθεί συγκλίσεις», ενώ κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου έλεγε πως πρακτικά η συμφωνία έχει κλείσει. Οι κυβερνητικές διαρροές για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο Brussels group μιλούν για σημαντική πρόοδο και κλείσιμο πολλών ενοτήτων μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρας ανέφερε ως «μεγάλη κατάκτηση» της διαπραγματευτικής τακτικής της κυβέρνησης του ότι «το βασικό σενάριο που αποτελεί τη βάση της συζήτησης, δέχεται χαμηλούς στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 και το 2016 και υψηλότερους αλλά λογικούς για τα επόμενα χρόνια, με την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία θα έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Η κυβερνητική αισιοδοξία δεν επιβεβαιώνεται πάντως από την πορεία των συζητήσεων στο BG. Σύμφωνα με πηγές που έχουν εικόνα της διαπραγμάτευσης, οι διαφορές σε όλα τα μεγάλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν, ενώ και η «μεγάλη κατάκτηση» της κυβέρνησης παραμένει ζητούμενο, κοινή συμφωνία για το βασικό σενάριο δεν υπάρχει ακόμα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση επιστρατεύει την απειλή της μη πληρωμής της δόσης στο ΔΝΤ και της αναταραχής που αυτή θα προκαλέσει, ώστε να πετύχει κάποιες υποχωρήσεις από τους εταίρους.

Μπαρδούνιας Νίκος

Μπαρδούνιας Νίκος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Πρέσβη του Ιράν

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας συναντήθηκε την Παρασκευή στην έδρα του Κόμματος, με τον Πρέσβη της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν κ. Μπεχνάμ Μπεχρούζ. Στη συνάντηση εξετάστηκαν οι επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, η κατάσταση στο Ιράκ και την Ουκρανία, εκφράστηκε η αλληλεγγύη των δύο πλευρών στο δίκαιο αγώνα[…]

Περισσότερα »

Αλλαγή σκυτάλης στα υπουργεία

Με τις καθιερωμένες τελετές παράδοσης – παραλαβής αναλαμβάνουν και επισήμως σήμερα τα καθήκοντά τους τα μέλη της νέας κυβέρνησης μετά την ορκωμοσία τους και την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τη νέα σύνθεσή του. Αναλυτικότερα, στις 9.00 θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *