Να τα λέμε κι αυτά – Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

Εγώ, ευθύς εξ’ αρχής, δηλώνω ότι δεν είχα ποτέ μου απολύτως καμία σχέση με κανενός είδους ζώο, εκτός από μένα και μερικά περιφερόμενα στο οικογενειακό μου περιβάλλον.

Μία φορά, παλιά τώρα, είχα πει στη μακαρίτισσα τη μάνα μου να πάρουμε ένα σκυλάκι (Είχα δεί ένα νεογέννητο στην παλάμη μίας φίλης μου τόσο δά ήταν!).Η μάνα δεν ήθελε. Από κορίτσι, μού είπε, δεν τα μπορούσε. Σεβάστηκα την επιθυμία της και δεν της θύμισα ότι ΚΑΠΟΤΕ είχε σε κλουβάκι δύο πουλάκια και τα φρόντιζε ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΕΜΑΣ! Από όταν ψόφησε το ένα και μετά από λίγες μέρες και το άλλο, δεν ξαναπήραμε, ΠΟΤΕ.

… Σε έναν χώρο ΜΜΕ που δούλευα στη Σαλονίκη, ο επιχειρηματίας, έφερε μια μέρα ένα τόσο δα σκυλάκι, πανέμορφο, Χάσκυ Αλάσκας, γνήσιο. Την βάφτισε ΚΑΝΤΥ.

Η εν λόγω δεσποινίς είχε ένα ματάκι καταγάλανο κι ένα καστανό. ΚΟΥΚΛΑ! Απέκτησε δε το συνήθειο να έρχεται να κουρνιάζει ΚΑΤΩ από το δεξί μου παπούτσι. Ναι. Όταν καθόμουνα στο γραφείο μου, είχα κι έχω το συνήθειο να μην πατάω το πόδι στο πάτωμα αλλά να το ‘χω πατώντας στην μύτη του παπουτσιού.

Έκανα που λες να σηκωθώ, ΚΑΙ- ΚΑΙ- ΚΑΙ η Κάντυ! Της μίλαγα πολύ ευγενικά, είναι η αλήθεια… »ΜΩΡΗ,ΘΑ ΣΕ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ..»! Εκεί αυτή!…. της μαγείρευα στο σπίτι…της σέρωιρα κιόλας…μικρούλα..έκανε χαρούλες…στο εξάμηνο πάνω, έγινε μια γαϊδούρα, ΜΑ ΜΙΑ ΓΑΙΔΟΥΡΑ! ….ενάμισυ μέτρο μάκρος και δεν ξέ ρω πόσα κιλά! Τώρα πιά δε χώραγε κάτω από το παπούτσι… ανέβαινε στα πόδια μου κι έχωνε τη μουσούδα της ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΞΙΑ ΜΟΥ ΜΑΣΧΑΛΗ.

Πολύ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΚΑΝΤΥ!….έτσι και μίλαγα γλυκά σε άνθρωπο, λύσσαγε! Παράπονο να δουν τα μάτια σου….είχα μια τηλεοπτική εκπομπή που έπαιζε το μεσημέρι και τη βάζανε κι επανάληψη το βράδυ…η Κάντυ στο μπαλκόνι…μού ‘λεγε ο φύλακας την άλλη μέρα ότι αν μπορούσε το ζωντανό, θα μπαίνε στον σταθμό από τον τοίχο!.. άκουγε τη φωνή μου κι ήθελε να ‘ρθει σε μένα….Όταν έφυγα από κείνο το χώρο, ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΑΝΤΥ δεν μπόρεσα να χαιρετήσω… δεν άντεχα…

 Η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων

-ΑΡΘΡΟ ΠΡΩΤΟ

 Ολα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

-ΑΡΘΡΟ ΔΕΥΤΕΡΟ

– 1. Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.

 2. Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου.Αντίθετα,οφείλει να χρησιμοποιει τις γνώσεις για το καλό των ζώων.

 3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας,προσοχής και προστασίας απο τον άνθρωπο.

– ΑΡΘΡΟ ΤΡΙΤΟ

 1. Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.

 2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική,πρέπει να γίνει στιγμιαία,ανώδυνα και χωρίς καμμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

-ΑΡΘΡΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

 1. Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γή,θάλασσα,αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους.

 2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς,είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

-ΑΡΘΡΟ ΠΕΜΠΤΟ

 1. Κάθε ζώο που απο παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.

 2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών απο τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

-ΑΡΘΡΟ ΕΚΤΟ

 1. Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.

 2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

-ΑΡΘΡΟ ΕΒΔΟΜΟ

 Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο,η διάρκεια και η ένταση δουλειάς,πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια,η διατροφή τους ικανοποιητική και η αναπαυσή τους υποχρεωτική.

-ΑΡΘΡΟ ΟΓΔΟΟ

 1. Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα,ιατρικός,επιστημονικός κλπ,αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων,εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.

 2. Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα απο άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

-ΑΡΘΡΟ ΕΝΝΑΤΟ

 Τα ζώα που εκτρέφονται για την διατροφή του ανθρώπου,πρέπει να στεγάζονται,να τρέφονται,να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

-ΑΡΘΡΟ ΔΕΚΑΤΟ

 1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.

 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα,αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

-ΑΡΘΡΟ ΕΝΔΕΚΑΤΟ

 Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου,είναι βιοκτονία,είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

-ΑΡΘΡΟ ΔΩΔΕΚΑΤΟ

 1. Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων,αποτελεί »ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ»,έγκλημα απέναντι στο είδος.

 2. Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος,οδηγούν στη γενοκτονία.

-ΑΡΘΡΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΡΙΤΟ

 1. Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.

 2. Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά,με θύματα ζώα,πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

-ΑΡΘΡΟ ΔΕΚΑΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ

 1. Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων,πρέπει να αντιπροσωπεύονται απο κάθε κυβέρνηση.

 2. Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απο τους νόμους,όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

 ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΝΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΖΩΩΝ-Παρίσι 1978

 Για την αντιγραφή ΑΝΔΡΕΑΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στις τουρκικές φυλακές ο Πόντιος ακτιβιστής Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου Ανήμερα των Χριστουγέννων οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και φυλάκισαν, για ακόμη μία φορά, τον ποντιακής καταγωγής υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιάννη Βασίλη Γιαϊλαλί. Όπως σημειώνει στο προσωπικό του ιστολόγιο ο Διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Θεοφάνης Μαλκίδης, η σύλληψη του κ. Γιαϊλαλί έγινε στο πλαίσιο διωγμού στελεχών[…]

Περισσότερα »

Ας μάθουν τουλάχιστον τρόπους στον ΕΟΠΥΥ… (ουδείς αναντικατάστατος)

…    Του Νάσου Πουλακίδα Έχει παραγίνει το κακό με τη συμπεριφορά κάποιων δημοσίων υπαλλήλων. Ευτυχώς λίγων, αφού οι περισσότεροι κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Θεωρούν ότι η όποια Δημόσια Υπηρεσία εργάζονται «ανήκει» στον πατέρα ή τη μητέρα τους και με λίγα λόγια γίνονται δυνάστες των συναλλασσόμενων. Ομιλούν σκαιότατα, τους φταίει η[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *