Ολοκληρώθηκε το διήμερο Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας

Με τις σύγχρονες τάσεις γραφής στο χώρο των Βαλκανίων και της Ελλάδας ήρθε σε επαφή το κοινό της Θεσσαλονίκης που παρακολούθησε Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Επί δύο ημέρες, νέοι καλλιτέχνες του θεάτρου ανέλαβαν να ζωντανέψουν αποσπάσματα οκτώ φρέσκων κειμένων και να μεταφέρουν ιδέες, αισθήσεις αλλά και σημαντικά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν τους συγγραφείς στον ευαίσθητο αυτό, γεωπολιτικά, χώρο.

Θεατρόφιλοι, άνθρωποι του θεάτρου της πόλης, φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών και σπουδαστές δραματικών σχολών, βρέθηκαν εκεί για να τιμήσουν την πρωτοβουλία του ΚΘΒΕ και να την αγκαλιάσουν με αγάπη και ενδιαφέρον, βάζοντας τα πρώτα θεμέλια για τη θεσμοθέτηση της διοργάνωσης.

Τη διήμερη παρουσίαση προλόγισαν ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου Αλέξης Αλάτσης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος, ο σκηνοθέτης Γιώργος Κιουρτσίδης, μέλος του ΔΣ του ΚΘΒΕ και η Αμαλία Κοντογιάννη, υπεύθυνη του γραφείου Δραματολογίου και Διεθνών Σχέσεων του ΚΘΒΕ και η Μαριάνθη Πάσχου που εκπροσώπησε το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη.

Στις αναφορές τους υπογράμμισαν τη σημασία της παρουσίασης του Φόρουμ Σύγχρονης Δραματουργίας, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, καθώς και την ανάγκη διεύρυνσης των συνεργασιών των πολιτιστικών φορέων για την προώθηση των σύγχρονων τάσεων στη θεατρική γραφή αλλά και τη γνωριμία και συνομιλία με το έργο των γειτονικών μας χωρών. Επίσης, τονίσθηκε η επιθυμία εκ μέρους του ΚΘΒΕ να συνεχίσει τη συνεργασία του με το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και να θεσμοθετήσει την διοργάνωση για τη Θεσσαλονίκη.

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση του κοινού και απέναντι στην πρωτοβουλία του ΚΘΒΕ και της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης για τη συγκέντρωση χρημάτων για τους πληγέντες από  τις πρόσφατες πλημμύρες στα Βαλκάνια.

Τέλος, μεγάλη συγκίνηση προκάλεσε με την ερμηνεία του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Βούρος, διαβάζοντας το βραβευμένο κείμενο της συγγραφέως Πέννυς Φυλακτάκη, «Το κτίριο».

Τα έργα που παρουσιάστηκαν στις 10 και 11 Ιουνίου στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου από ηθοποιούς του ΚΘΒΕ, έπειτα από επιλογή από το Δ.Σ. του Ε.Κ.Δ.Ι.Θ.:

  • P.O.Box: Unabomber των Zdrava Kamenova & Gergana Dimitrova (Βουλγαρία), μετάφραση: Αφροδίτη Κοσμά, σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Μπαμπίλης. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Andrian Frieling, Βάλια Παπαχρήστου, Αντώνης Τσίλλερ.
  • μ.μ. Les détours Cioran (Οι περιπλανήσεις του Σιοράν) του Matei Visniec (Ρουμανία), μετάφραση: Ισμήνη Δούκα, σκηνοθετική επιμέλεια: Θέμης Θεοχάρογλου. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Δάφνη Κιουρκτσόγλου,  Γιάννης Μαστρογιάννης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης.
  • Les Descendants (Οι απόγονοι) της Sedef Ecer (Τουρκία), μετάφραση: Ειρήνη Άνθη, σκηνοθετική επιμέλεια: Ελένη Αναστασίου. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Βουρδαμής, Δώρα Θωμοπούλου, Στέλλα Καζάζη, Γιάννη Καραμφίλης, Βάγια Ματαφτσή, Δημήτρης Σπορίδης. Τραγούδι: Εύη Παπαδοπούλου
  • Το Κτίριο της Πένυς Φυλακτάκη (Ελλάδα), σκηνοθετική επιμέλεια: Δελίνα Βασιλειάδη. Ερμηνεύει ο ηθοποιός Γιάννης Βούρος.
  • 5:17 (5.17 π.μ.) της Ana Ristoska (πΓΔΜ), μετάφραση: Βίκυ Μαντέλη, σκηνοθετική επιμέλεια: Ειρήνη Αμπουμόγλι. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Σωτήρης Καρκαλέμης, Ευανθία Σωφρονίδου, Μανώλης Φουντούλης.
  • Someone Should Walk the Dog (Κάποιος πρέπει να βγάζει το σκύλο βόλτα) του Tomislav Zajec (Κροατία), μετάφραση: Μελίνα Σάρδη, σκηνοθετική επιμέλεια: Πάνος Δελινικόπουλος. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μάρα Τσικάρα, Δημήτρης Τσιλινίκος.
  • Ο Λούκας και ο Χρόνος της Νίκης Ορφανού (Ελλάδα), σκηνοθετική επιμέλεια: Κόμνω Κρικελίκου. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Χρύσα Ιωαννίδου, Ιωάννα Παγιατάκη.
  • Pulvérisés (Κονιορτοποιημένοι) της Alexandra Badea (Ρουμανία), μετάφραση: Κ. Αλέξης Αλάτσης, σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Γρίβα. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μάνος Γαλανής, Παναγιώτης Δόκτωρ, Μαρία Μαλλούχου, Λίλιαν Παλάντζα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«ΣαίξπηρExpress»… Από την θεατρική ομάδα + αίσθημα στο θέατρο Άλμα  

Η Συναισθηματική Διαλεκτική (www.synaisthimatikhdialektikh.com)  και ο Στέλιος Καλαθάς σας προσκαλούν στην παράσταση της θεατρικής ομάδας +αίσθημα «ΣαιξπηρExpress» στο θέατρο Άλμα ,Ακομινάτου 15,  στις 1, 2 & 3 Ιουλίου και ώρα 21.00. Έτος Σαίξπηρ και δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε αδιάφοροι στην επέτειο του σπουδαίου συγγραφέα  και ποιητή. Δουλέψαμε πάνω στα[…]

Περισσότερα »

GazArte: Βραδιά αφιερωμένη στην Αγάπη και την Πίστη

Όσοι συμμετέχετε στην κατάνυξη της Μεγάλης Εβδομάδας, και θέλετε να νιώσετε το Θείο Δράμα, μέσω της τέχνης της μουσικής, την Μεγάλη Τετάρτη το gazArte έχει ετοιμάσει μια ξεχωριστή βραδιά, για σας. Μια βραδιά αφιερωμένη στην Αγάπη, την Πίστη και την Ευγνωμοσύνη, ντυμένη με θρησκευτικά κείμενα, και έργα των Bach Pergolesi Verdi Gounod εμπνευσμένα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *