Ο Δ. Νανόπουλος για τη θέση του γενικού διευθυντή του CERN

Ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και εκλεγμένος πρόεδρος για το 2015, διακεκριμένος καθηγητής Φυσικής Υψηλών Ενεργειών Δημήτρης Β. Νανόπουλος προτάθηκε από την Ελλάδα για τη θέση του Γενικού Διευθυντή στο κορυφαίο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας CERN στη Γενεύη της Ελβετίας. Η υποψηφιότητα κατατέθηκε επίσημα στο Συμβούλιο του CERN από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στη Γενεύη και η διαδικασία επιλογής αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2014.

Ο Καθηγητής Δ. Νανόπουλος διετέλεσε ερευνητής στο CERN και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου. Το 1975 ήταν ο πρώτος που περιέγραψε με την επιστημονική του ομάδα το μηχανισμό παραγωγής του μποζονίου Higgs, συμβολή που αναγνωρίστηκε από τον ίδιο τον Peter Higgs κατά την ομιλία του στην τελετή απονομής του Βραβείου Νόμπελ το Δεκέμβριο του 2013.

Ο Δημήτρης Νανόπουλος είναι διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Texas A&M και διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC) στο Χιούστον, Τέξας, όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λωζάνη. Από τον Ιανουάριο του 2013 έχει οριστεί  εκπρόσωπος στο Συμβούλιο του CERN, θέση που κατείχε και από το 2005 έως το 2010. Κατά τη διάρκεια της θητείας του έχει στηρίξει πολύπλευρα την ελληνική επιστημονική κοινότητα Σωματιδιακής Φυσικής στη συμμετοχή της στα ερευνητικά προγράμματα του CERN, ενώ παράλληλα έχει συμβάλει  στη ρύθμιση του θέματος της καταβολής της ετήσιας εισφοράς της χώρας για ορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς επίσης  και στη ρύθμιση των οικονομικών συμμετοχής της Ελλάδας στα πειράματα του Οργανισμού όπου συμμετέχει με επιτυχία μεγάλος αριθμός Eλλήνων επιστημόνων και ερευνητών.

«Η υποψηφιότητα του καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου για τη θέση του Γενικού Διευθυντή του CERN είναι πολύ σημαντική αλλά και τιμητική για την Ελλάδα,» επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρήστος Βασιλάκος, προσθέτοντας ότι «με μια τόσο ισχυρή υποψηφιότητα η χώρα μας προβάλλεται διεθνώς, δεδομένου ότι πρόκειται για τη θέση του επικεφαλής ενός ιδιαίτερα προβεβλημένου Διεθνούς Οργανισμού, που έχει εσχάτως βρεθεί στο προσκήνιο της επικαιρότητας λόγω της ανακάλυψης του μποζονίου Higgs».

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος του CERN από το 1954.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκπαιδευτικά σεμινάρια ρομποτικής από τον WROHellas

Ο Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης «WROHELLAS» με σκοπό τη βοήθεια των εκπαιδευτικών αναπτύσσει εκπαιδευτικά σενάρια τα οποία μπορείτε να δείτε στο επίσημο κανάλι YouTube WRO Hellas (http://www.youtube.com/user/wrohellas) Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αναπτύξουν ένα εκπαιδευτικό σενάριο – μέθοδο διδασκαλίας, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του αναλυτικού προγράμματος δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου στην εκπαιδευτική ρομποτική.[…]

Περισσότερα »

Η νυχτερινή λειτουργία του Twitter τώρα και στο iOS

Πριν από λίγο καιρό είχαμε δει την καινούρια ενημέρωση του Twitter στην εφαρμογή του για το Android η οποία ήταν η νυχτερινή λειτουργία και φαίνεται ότι ήρθε η ώρα για το app iOS για να λάβει την ίδια λειτουργία. Το Twitter ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η εφαρμογή του για το iOS[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *