Περνά στην ψηφιακή εποχή το τηλεοπτικό σήμα στην Αττική

Την Παρασκευή 1η Αυγούστου 2014 πάνω από 4 εκατομμύρια τηλεθεατές στην Αττική, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, την κεντρική και νότια Εύβοια αλλά και τις βορειοδυτικές ακτές των Κυκλάδων θα αποκτήσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του επίγειου ψηφιακού σήματος. Τα κέντρα εκπομπής, μεταξύ των οποίων και η «Πάρνηθα», που τώρα εκπέμπουν αναλογικά στην Αττική και την Εύβοια, θα περάσουν οριστικά στην ψηφιακή εποχή. Παράλληλα, δύο κέντρα, ο «Υμηττός» και η «Αίγινα» τα οποία εκπέμπουν ήδη ψηφιακά θα μεταβούν στις τελικές συχνότητες εκπομπής που είναι κατοχυρωμένες από το κράτος.

Οι κάτοικοι των περιοχών κάλυψης των δυο κέντρων, «Υμηττός» και «Αίγινα» που εκπέμπουν ήδη ψηφιακά, θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους [τηλεόραση ή αποκωδικοποιητή] καθώς πλέον το τηλεοπτικό πρόγραμμα θα μεταδίδεται στις νέες συχνότητες που έχουν κατοχυρωθεί από τη χώρα.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ακόμα και αν ένας τηλεθεατής έχει πρόσβαση τώρα στο ψηφιακό περιεχόμενο των καναλιών θα χρειαστεί την ημέρα της μετάβασης στην περιοχή του να επανασυντονίσει το δέκτη του ώστε να αποθηκευτούν σε αυτόν οι νέες, τελικές, συχνότητες, ενώ ενδέχεται να χρειαστεί να κάνει και επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Η Digea υπενθυμίζει ότι για τη λήψη του ψηφιακού σήματος οι τηλεθεατές χρειάζεται να ανήκουν σε περιοχή κάλυψης των κέντρων εκπομπής του συγκεκριμένου switch-off και να διαθέτουν δέκτη που υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG-4.

Οι τηλεθεατές θα μπορούν να βλέπουν τα κανάλια εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας με τέλεια εικόνα και ήχο, χωρίς χιόνια και είδωλα, και να ενημερώνονται ηλεκτρονικά μέσω του δέκτη τους και της Υπηρεσίας Ηλεκτρονικού Προγράμματος, για το τηλεοπτικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη ή αυτά που ακολουθούν σε διάστημα μίας εβδομάδας.

H επίγεια ψηφιακή τηλεόραση [Digital terrestrial television – DTT ή DTTV] αποτελεί την εξέλιξη της εκπεμπόμενης, αναλογικής τηλεόρασης. Είναι μια καινοτομική υπηρεσία που αναδεικνύει την τεχνολογική πρόοδο της «μικρής οθόνης» έπειτα από την έγχρωμη εικόνα τη δεκαετία του πενήντα.

Τα πλεονεκτήματα που φέρει αυτή η τεχνολογία στην τηλεόραση είναι άμεσα, πολλαπλά και απευθύνονται σε όλους, χωρίς μάλιστα να απαιτούνται περίπλοκες ενέργειες από την πλευρά σας ως τηλεθεατής.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ποιοτικότερο της αναλογικής, τόσο σε επίπεδο εικόνας όσο και ήχου.

Ο ψηφιακός δέκτης λειτουργεί ως ένας έξυπνος μικρός υπολογιστής, θωρακίζοντας έτσι το σήμα ώστε να διατηρείται σταθερή η ποιότητα της εικόνας. Δεν υπάρχει πλέον το πρόβλημα κακής ή μέτριας λήψης και παρεμβολών, που εμφανίζονταν έως σήμερα σε πολλές περιοχές. Επομένως, τέλος στα χιόνια [λόγω αδύναμου σήματος ή μορφολογίας εδάφους], τα είδωλα που εμφανίζονται στο περίγραμμα των μορφών των ανθρώπων ή των πραγμάτων και περιορίζουν την ευκρίνεια της εικόνας

Δεν χρειάζεται αλλαγή στην κεντρική εγκατάσταση διότι το σήμα συνεχίζει να εκπέμπεται σε ραδιοσυχνότητες και να λαμβάνεται με μια απλή κεραία [aerial]. Για σωστή λήψη, μόνη προϋπόθεση είναι η σωστή εγκατάσταση της κεραίας και των υπόλοιπων συνδέσεων με τον δέκτη της τηλεόρασης.

Περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια μπορούν να εκπέμψουν μέσα από την ίδια συχνότητα και όλα με άριστη ποιότητα εικόνας και ήχου καθότι απαιτείται λιγότερος χώρος για τη μεταφορά του σήματος.

Υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης πρόσθετων υπηρεσιών όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος [EPG] σε ελληνικά και αγγλικά, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για ενημέρωση σχετικά με το τηλεοπτικό πρόγραμμα ενός καναλιού σε βάθος μιας εβδομάδας, άμεση ή προγραμματισμένη εγγραφή ενός προγράμματος, το κλείδωμά του, υπενθύμιση έναρξης, κ.ά.

Μπορούν να υποστηριχθούν διαδραστικές υπηρεσίες.

Υπάρχει δυνατότητα και για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας [High Definition], λόγω του διαθέσιμου χώρου ανά συχνότητα.

Τα προγράμματα των ελεύθερων τηλεοπτικών σταθμών παραμένουν ελεύθερα για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα «κόκκινα» στεγαστικά του τ. ΟΕΚ υπάγονται στον «Νόμο Κατσέλη»

Τα «κόκκινα» δάνεια που είχε χορηγήσει ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) υπάγονται στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (νόμος 3869/2010), όπως αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με την υπ? αριθμ. 2/2017 απόφασή της. Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου, κάνοντας δεκτές τις εισηγήσεις της[…]

Περισσότερα »

Δύο σεισμικές δονήσεις στην Κεφαλονιά

Δύο σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν, το πρωί της Παρασκευής στην Κεφαλονιά. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, η πρώτη ήταν μεγέθους 4,8 βαθμών και έγινε στις 09:41 με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αργοστολίου και στις 09:53 ακολούθησε η δεύτερη δόνηση, μεγέθους 3,6 βαθμών, με το ίδιο επίκεντρο.  Bio[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *