Πειραιάς Κανάλι Ένα 90,4 FM | Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά

Πειραιάς Κανάλι Ένα 90,4 FM | Δημοτική Ραδιοφωνία Πειραιά

Διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Φινλανδίας και Λιθουανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση της Ιταλίας να εξηγήσει γιατί το λεγόμενο διαρθρωτικό έλλειμμά της αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως είχαν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, και γιατί το ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα είναι αρκετά υψηλότερο από εκείνο που υποσχόταν η Ρώμη τον Μάιο.

Η επιστολή της Κομισιόν προς τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν εντάσσεται στις ευθύνες της να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ευρωζώνης και να αποφαίνεται εάν τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Ιταλία, όπως και όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι υποχρεωμένη να μειώνει το διαρθρωτικό έλλειμμά της –από το οποίο εξαιρούνται τυχόν εφάπαξ δαπάνες και οι επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου– κατά 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση ωσότου επιτύχει ισοσκέλιση ή πλεόνασμα.

Όμως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2017 το διαρθρωτικό έλλειμμα αναφέρεται ότι θα αυξηθεί κατά 0,4% του ΑΕΠ στο 1,6%, αντί να μειωθεί κατά 0,6% στο 0,6% του ΑΕΠ, όπως είχαν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών τον Ιούλιο.

Τον Μάιο η κυβέρνηση της Ιταλίας υποσχόταν σε επιστολή της προς την Κομισιόν ότι το ονομαστικό της έλλειμμα το 2017 θα ανερχόταν στο 1,8% από 2,4% που αναμένεται να καταγράψει φέτος. Οι προβλέψεις του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως κάνουν λόγο περί ενός ελλείμματος 2,3%.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προσχέδιο προϋπολογισμού δίνει ο Τσακαλώτος στο Eurogroup

Διατηρείται ο στόχος για την πορεία του ΑΕΠ, αλλά μπαίνει υψηλότερα ο πήχης για το πλεόνασμα. Δείγμα προθέσεων αναμένεται να δώσει ο ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup. Αναπόφευκτες οι πιέσεις για τα προαπαιτούμενα. Το νέο «μοντέλο» αξιολόγησης. Με τους βασικούς άξονες του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού ανά χείρας προσέρχεται σήμερα στο άτυπο[…]

Περισσότερα »

Ποιοι εξαιρούνται από το κοινωνικό μέρισμα

Χιλιάδες φτωχοί πολίτες, όπως μακροχρόνια άνεργοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι βλέπουν τις αιτήσεις τους για το κοινωνικό μέρισμα να απορρίπτονται από το υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας του γεγονότος ότι φιλοξενούνται ή πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων. Δηλαδή όσοι έχουν δηλώσει «φιλοξενούμενοι» στις φορολογικές δηλώσεις του 2013 εξαιρούνται βάσει της σχετικής υπουργικής απόφασης[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *