Διευκρινίσεις για τους προϋπολογισμούς Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Κύπρου, Φινλανδίας και Λιθουανίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την κυβέρνηση της Ιταλίας να εξηγήσει γιατί το λεγόμενο διαρθρωτικό έλλειμμά της αυξάνεται αντί να μειώνεται, όπως είχαν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ, και γιατί το ονομαστικό δημοσιονομικό έλλειμμα είναι αρκετά υψηλότερο από εκείνο που υποσχόταν η Ρώμη τον Μάιο.

Η επιστολή της Κομισιόν προς τον υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας Πιερ Κάρλο Πάντοαν εντάσσεται στις ευθύνες της να ελέγχει τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών της ευρωζώνης και να αποφαίνεται εάν τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Η Ιταλία, όπως και όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι υποχρεωμένη να μειώνει το διαρθρωτικό έλλειμμά της –από το οποίο εξαιρούνται τυχόν εφάπαξ δαπάνες και οι επιπτώσεις του οικονομικού κύκλου– κατά 0,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση ωσότου επιτύχει ισοσκέλιση ή πλεόνασμα.

Όμως στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ιταλίας για το 2017 το διαρθρωτικό έλλειμμα αναφέρεται ότι θα αυξηθεί κατά 0,4% του ΑΕΠ στο 1,6%, αντί να μειωθεί κατά 0,6% στο 0,6% του ΑΕΠ, όπως είχαν ζητήσει οι υπουργοί Οικονομικών τον Ιούλιο.

Τον Μάιο η κυβέρνηση της Ιταλίας υποσχόταν σε επιστολή της προς την Κομισιόν ότι το ονομαστικό της έλλειμμα το 2017 θα ανερχόταν στο 1,8% από 2,4% που αναμένεται να καταγράψει φέτος. Οι προβλέψεις του ιταλικού κρατικού προϋπολογισμού που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως κάνουν λόγο περί ενός ελλείμματος 2,3%.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

HELMEPA: Υποψήφια για το βραβείο «Thor Heyerdahl 2014»

Η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος-HELMEPA θα είναι υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Θαλάσσιου Περιβάλλοντος Thor Heyerdahl 2014. Το Βραβείο απονέμεται στη μνήμη του αείμνηστου Νορβηγού εξερευνητή και θαλασσοπόρου, Thor Heyerdahl (1914-2002), ο οποίος διεξήγε παρατηρήσεις για τη θαλάσσια ρύπανση στη διάρκεια των διάφορων θαλασσινών ταξιδιών του. Οι αναφορές του[…]

Περισσότερα »

Μικρότερες μειώσεις σε εφάπαξ με επιχορήγηση

Διάταξη η οποία ανοίγει τη στρόφιγγα της κρατικής επιχορήγησης με 500 εκατ. ευρώ στα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ και μερίσματα ψήφισε η κυβέρνηση, προκειμένου να γίνουν ελαφρύτερες ή ακόμη και να μηδενιστούν οι μειώσεις στα ποσά που περιμένουν να πάρουν όσοι αποχώρησαν για σύνταξη μετά τον Αύγουστο του 2013. Με[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *