Νέες εστίες γρίπης των πτηνών στη Φλώρινα και την Αρκαδία

Για την επιβεβαίωση δύο νέων εστιών γρίπης των πτηνών σε οικόσιτες εκμεταλλεύσεις πουλερικών στην Φλώρινα (υπότυπος H5) και την Αρκαδία (υπότυπος Η5Ν8) ενημερώνει η Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας τους ιδιοκτήτες πουλερικών να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας, που βρίσκονται σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπότυπος Η5Ν8 (ιός της γρίπης τύπου Α), υψηλής παθογονικότητας για τα πτηνά, ανιχνεύθηκε και σε εννέα νεκρά άγρια πτηνά. Πρόκειται για επτά βουβόκυκνους (έναν στη Ρόδο, έναν στον νομό Έβρου, τρεις στο νομό Ροδόπης και δύο στο νομό Αρκαδίας), καθώς και για έναν κύκνο και μία αγριόπαπια στη λίμνη Βόλβης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες επισημαίνουν ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως, ενώ ορισμένοι υπότυποι της νόσου μπορούν, σπανιότατα, να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο υπότυπος Η5Ν8 δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο απαιτείται η αυστηρή τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στα πουλερικά και των μέτρων ατομικής προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια η διατήρηση των πουλερικών, οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων, αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απώλεια Μνήμης: Όταν ξεχνάμε… τι έχουμε να θυμηθούμε

Της Κατερίνας Παπαγεωργίου… Δεν θυμάσαι τι φαγητό έφαγες χθες, «Περίμενε μια στιγμή, θα το θυμηθώ! Α, εδώ το έχω! Κάτσε να δεις, δώσε μου ένα λεπτό, μπα έχει κολλήσει το μυαλό μου!» είναι η συνηθισμένη σου αντίδραση. Γιατί ξεχνάμε και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε όταν κάποιες στιγμές δεν θυμόμαστε[…]

Περισσότερα »

Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών του Ε. Σ. Πειραιά

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς, ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών που διεξήχθησαν στις 1 και 2 Απριλίου 2014: Σύμφωνα με αυτά, για το Διοικητικό Συμβούλιο εξελέγησαν: 1. Εκ του Συνδυασμού »Ενωμένο Πειραϊκό Εμπόριο – Συνδυασμός Νίκου Μανεσιώτη» 1.ΜΑΝΕΣΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του Θεμιστοκλέους 2.ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ του Ιορδάνη 3. ΠΙΤΤΑΚΗ ΜΑΡΙΑ του Σπυρίδωνος 4.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *