Ομιλία του Δ. Κουτσούμπα για τα 50 χρόνια από την Χούντα

Η στρατιωτική δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967 μπόρεσε να επιβληθεί γιατί δεν βρήκε απέναντί της έναν λαό πολιτικά, ιδεολογικά και οργανωτικά προετοιμασμένο, ενώ, αντίθετα, η πραγματική δύναμη του λαού «ήταν υπονομευμένη από αυταπάτες, από την αναμονή των εκλογών, που δήθεν θα έδιναν λύση σε χρονίζοντα λαϊκά προβλήματα, καθώς και από το κλίμα υποταγής και μοιρολατρίας, με την περίφημη ?αστική νομιμότητα?».

Αυτό ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, μιλώντας στην εκδήλωση της ΚΕ του κόμματος για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, προσθέτοντας ότι, παρά το αρχικό «μούδιασμα» του λαού, το κίνημα ενάντια στη δικτατορία αναπτύχθηκε με την τεράστια συμβολή των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών, με τη δράση των παράνομων οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τη διάδοση του παράνομου Ριζοσπάστη, του Οδηγητή και άλλων αντιδικτατορικών εντύπων.

Είπε επίσης, ότι ώθηση στην αντιδικτατορική πάλη έδωσε η αταλάντευτη στάση των κομμουνιστών, στις φυλακές, στις εξορίες, καθώς και η άρνηση της υπογραφής δήλωσης μετανοίας, ενώ σημαντική βοήθεια στον λαό αποτέλεσε, επίσης, η διεθνής αλληλεγγύη των σοσιαλιστικών χωρών και του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και σε όλους εκείνους που σε κάθε εποχή κάτι βρίσκουν για να φοβίζουν τον λαό και τόνισε ότι παρά τον αρχικό δισταγμό που μπορεί να υπάρχει, τελικά οι αντιθέσεις διαβρώνουν κάθε αντιδραστική πολιτική, το εργατικό-λαϊκό κίνημα ανδρώνεται, ανατρέπει συσχετισμούς και βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ δεν έλειψε από κανένα προσκλητήριο αγώνα, επισήμανε, ταυτόχρονα, ότι το κόμμα διδάσκεται από την πείρα για το τι σημαίνει κόμμα ετοιμοπόλεμο και ικανό να δρα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

«Η μακρόχρονη περίοδος κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, από το 1974 μέχρι και σήμερα, δεν μπορεί να κρύβει τον χαρακτήρα και το περιεχόμενο της σημερινής εξουσίας, που είναι η δικτατορία του κεφαλαίου, δικτατορία των μονοπωλίων» είπε, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ιστορία της 7χρονης δικτατορίας, αλλά και η διεθνής πείρα, διδάσκουν πως η εξουσία των μονοπωλίων, μπορεί να ασκείται τόσο μέσα από κοινοβουλευτικές μορφές διακυβέρνησης, όσο και από ανοιχτά αυταρχικές, δικτατορικές, «ανάλογα με τι το εξυπηρετεί κάθε φορά την αστική τάξη, την ανάγκη διαιώνισης και σταθεροποίησης της εξουσίας της, την ανάγκη ενσωμάτωσης του εργατικού – λαϊκού κινήματος».

Στη συνέχεια της ομιλίας του χαρακτήρισε ξένη προς τα λαϊκά συμφέροντα την αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με την αξιωματική αντιπολίτευση και τα άλλα αστικά κόμματα, καθώς αυτή αφορά τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, για «την καλύτερη συνταγή» επιστροφής στην καπιταλιστική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα αποκρύπτουν, πως αυτή η ανάπτυξη θα στηριχτεί πάνω στα ερείπια των εργατικών, λαϊκών κατακτήσεων και θα συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά ανεργίας, μόνιμης φτώχειας και εξαθλίωσης για τα λαϊκά στρώματα.

Είπε ότι όσα ακούγονται για συμφωνία με το κουαρτέτο προκαλούν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού, έκανε λόγο για επερχόμενα μέτρα που «ουσιαστικά αφορούν ένα 4ο μνημόνιο» και πρόσθεσε ότι «το παραμύθι των αντίμετρων δεν πείθει κανέναν».

Επίσης σημείωσε ότι «όσον αφορά τα λαϊκά στρώματα, τα λεγόμενα αντίμετρα, το πολύ-πολύ να οδηγήσουν σε μια νέα αφαίμαξη μισθωτών κι αυτοαπασχολουμένων, προκειμένου να δοθούν κάποια ψίχουλα στην πιο ακραία φτώχεια, που θα αυξηθεί εξαιτίας της κυβερνητικής και ευρωενωσιακής πολιτικής».

Ανέφερε ότι παρά το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει τα εργασιακά ως μεγάλη επιτυχία της διαπραγμάτευσης, εντούτοις δεν λέει απολύτως τίποτα, ούτε για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, ούτε για την κατάργηση της απαράδεκτης διάκρισης εις βάρος των νέων εργαζομένων, ούτε για την κατάργηση όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικογραφία για παράνομη χρηματοδότηση ΜΚΟ με εμπλεκόμενους Παπανδρέου – Λοβέρδο

Τη δικογραφία, η οποία έχει σχηματιστεί σε βάρος του Γιώργου Παπανδρέου για το διάστημα που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και του Ανδρέα Λοβέρδου για τη χρονική περίοδο που διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών, διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, στη Βουλή. Η εν λόγω δικογραφία αφορά παράνομη χρηματοδότηση πέντε Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών (ΜΚΟ)[…]

Περισσότερα »

30 έδρες bonus – διατήρηση του 3% – ψήφο στα 17 θέλουν οι ΑΝΕΛ

Για τον εκλογικό νόμο και τις τηλεοπτικές άδειες μίλησε στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» από το Πρώτο Πρόγραμμα και τη Φωνή της Ελλάδας, η υφυπουργός Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη. «Πολύ σωστά ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών έχει αναθέσει σε επιτροπή την επεξεργασία διατάξεων του νόμου και εμείς ως ΑΝΕΛ είμαστε υπέρ του περιορισμού[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *