Αχτσιόγλου: Γιατί η απόφαση του Eurogroup ήταν σημαντική

Με ένα μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό της, στο facebook, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου αναλύει τους λόγους για τους οποίους θεωρεί σημαντική για την Ελλάδα την απόφαση του τελευταίου Eurogroup. 

H κ. Αχτσιόγλου αναφέρει τα εξής:

       1. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Το ύψος της δόσης (συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ) διευκολύνει τη δημιουργία αποθεματικού, το οποίο ενδυναμώνει την προοπτική αυτόνομης παρουσίας της χώρας και εξόδου στις αγορές.

  1. Δημοσιονομική πορεία

Η συμφωνία οριοθετεί σαφώς το δημοσιονομικό πλαίσιο σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, εκπέμποντας μήνυμα σταθερότητας στις αγορές.

Οι μακροπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι κοντά στο 2% του ΑΕΠ παρέχουν ένα σαφώς προσδιορισμένο πλαίσιο και είναι χαμηλότεροι απ΄ ό,τι προηγούμενη στιγμή στη διαπραγμάτευση.

  1. Ελάφρυνση χρέους

Σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους συνιστά ο καθορισμός συγκεκριμένων στόχων για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσής του, μεταξύ των οποίων η παράταση των ωριμάνσεων έως 15 έτη και η παράταση της πληρωμής των τόκων.

Μειώνεται έτσι το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας.

Διαμορφώνεται ένα πιο ευνοϊκό προφίλ του χρέους, το οποίο ενισχύει την οικονομική αξιοπιστία της χώρας.

Η σύνδεση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό βήμα. Η ύπαρξη ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού σύνδεσης της ελάφρυνσης του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης παρέχει επιπρόσθετες εγγυήσεις για τη βιωσιμότητά του και αφαιρεί το στοιχείο της αβεβαιότητας που εμπεριέχεται στις διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.

  1. Επικέντρωση στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την πρόσβαση στις αγορές

Για πρώτη φορά, το κέντρο βάρους της συμφωνίας μετατοπίζεται από τη δημοσιονομική προσαρμογή στην οικονομική ανάπτυξη. Στην αλλαγή αυτή συμπεριλαμβάνεται και η δέσμευση για τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία θα συντονίζει την εφαρμογή αναπτυξιακών δραστηριοτήτων.

Δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις δεν θα αποσκοπούν μόνο στην πληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, αλλά στη διεύρυνση του αποθεματικού που δημιουργείται, ώστε ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ να υποστηρίξουν την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2018 και την πρόσβαση στις αγορές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο αφορολόγητο θα «τρώει» ο κόφτης

Με βασική παραδοχή ότι κάθε 60 ευρώ μείωση στην έκπτωση φόρου δίνει 200 εκατ. δουλεύει το ΥΠΟΙΚ. Η βεβαιότητα της κυβέρνησης ότι δεν θα ενεργοποιηθεί, και το έμμεσο παζάρι με το ΔΝΤ για τις φοροκλίμακες. Για το 2017, ο κόφτης θα παραμείνει στα χαρτιά. Το υπερπλεόνασμα των 4,4 δισ. ευρώ[…]

Περισσότερα »

Στην τελική ευθεία οι συνολικές διαπραγματεύσεις

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν έχει μπει η νέα ελληνική πρόταση, με τις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες να έχουν εντατικοποιηθεί προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και την Πέμπτη το Eurogroup να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα. Το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, με[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *