«Προτεραιότητα η έξοδος από το Μνημόνιο χωρίς νέες επιβαρύνσεις»

Μοναδική προτεραιότητα είναι η προετοιμασία του εδάφους για μία καθαρή έξοδο από το μνημόνιο τον επόμενο Αύγουστο, χωρίς νέες επιβαρύνσεις, τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος στην Εφημερίδα των Συντακτών, και χαρακτηρίζει οικονομικά παράλογο το ενδεχόμενο απαίτησης νέων μέτρων από τους δανειστές, εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις τον επόμενο χρόνο θα επικεντρωθούν στο ζήτημα του χρέους και των όρων εξόδου από το πρόγραμμα. 

Παρά τους περιορισμούς, προσθέτει ο κ. Τζανακόπουλος, η κυβέρνηση κάνει πολλά παραπάνω από άλλες της ευρωζώνης για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας, με το στίγμα της να γίνεται όλο και πιο ορατό μέσα από θεσμικές αλλαγές, ενώ κατηγορεί τη ΝΔ πως έχει εξελιχθεί σε ένα πολιτικό υβρίδιο επιθετικού εθνικισμού, αυταρχικού κρατισμού και φονταμενταλισμού της αγοράς.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πιέσεων για αποδοχή νέων μέτρων στο πλαίσιο των επόμενων αξιολογήσεων αναφέρει ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν θα δικαιολογούσε σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο και προσθέτει ότι μια τέτοια επιλογή των δανειστών θα έθετε σε κίνδυνο τις θυσίες του ελληνικού λαού και θα ήταν οικονομικά παράλογη. Επισημαίνει ότι δεν είναι πάντοτε ο οικονομικός ορθολογισμός που καθοδηγεί κάποιους από τους δανειστές και εκφράζει την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις τον επόμενο χρόνο θα επικεντρωθούν μάλλον στο ζήτημα του χρέους και των όρων εξόδου από το πρόγραμμα.

Χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη τη δοκιμαστική έξδο στις αγορές και τονίζει ότι το τελικό ζητούμενο είναι οι όροι δανεισμού να βελτιώνονται από έξοδο σε έξοδο ώστε τον Αύγουστο του 2018 να έχουν διαμορφωθεί οι όροι για την οριστική ανάκτηση της πρόσβασης του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές χρήματος, την οποία και χαρακηρίζει απολύτως ρεαλιστική προοπτική.

Το προσωπείο του πολιτισμένου φιλελευθερισμού και της κεντροδεξιάς συναίνεσης πέφτει πάντοτε όταν απειλούνται τα συμφέροντα του συστήματος εξουσίας, αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος, τονίζει ότι στην κάλπη θα αναμετρηθούν δύο κόσμοι. Και δηλώνει βέβαιος ότι ο κόσμος της Αριστεράς παρά τις απογοητεύσεις ή ακόμα και την πρόσκαιρη ματαίωση που βίωσε θα ξανακερδίσει. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία σημειώνει ο κ. Τζανακόπουλος για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού τοποθετείται αναφέροντας ότο το κυβερνητικό σχήμα υπηρετεί τους συλλογικούς στόχους για σταθερότητα, προσέλκυση επενδύσεων, προστασία μισθωτής εργασίας, την κοινωνική προστασία, την στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, Τα υπόλοιπα είναι ζητήματα που τα κρίνει ο Πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εύα Καϊλή: Θα προτιμούσα να έχουμε εθνική συνεννόηση

«Δυστυχώς φαίνεται ότι, παρά την κρίση, δεν έχουμε μάθει ότι πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά μόνο μαζί» δήλωσε η ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-Ελιά, Εύα Καϊλή, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm». «Θα προτιμούσα να μπορούσαμε να έχουμε εθνική συνεννόηση. Αυτό φυσικά θα ήταν το ιδανικό, το[…]

Περισσότερα »

ΝΔ: Σε νέα συνεδρίαση της Βουλής η πρόταση για εξεταστική

Η πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής διανεμήθηκε πριν λίγο στην Ολομέλεια και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι είναι διατεθειμένη – αν συναινεί ομοφώνως το Σώμα- να συζητηθεί απόψε μαζί με την πρόταση εξεταστικής από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Προκειμένου μια πρόταση εξεταστικής να[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *