Ανακαλύφθηκαν δύο μετεωρίτες που είχαν στο εσωτερικό τους νερό

Το πολύτιμο νερό, καθώς και ένα μείγμα πολύπλοκων οργανικών χημικών ουσιών, όπως υδρογάνθρακες και αμινοξέα, βρέθηκε στο εσωτερικό δύο μετεωριτών που είχαν πέσει στη Γη το 1998, ο ένας στο Τέξας και ο άλλος στο Μαρόκο, αφού προηγουμένως περιφέρονταν στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία επί δισεκατομμύρια χρόνια.

Πρόκειται για τους πρώτους μετεωρίτες που, σύμφωνα με τη συλλογή των ερευνητικών δεδομένων έχουν στο εσωτερικό τους και τα δύο θεμελιώδη συστατικά της ζωής: Νερό και οργανικά μόρια. Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν την πρώτη ολοκληρωμένη χημική ανάλυση οργανικής ύληςκαι υγρού νερού μέσα σε κρυστάλλους, οι οποίοι υπάρχουν στους μετεωρίτες που βρέθηκαν.

Το νερό που ανακαλύφθηκε μπορεί να έχει την ηλικία του ηλιακού μας συστήματος, δηλαδή περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η ανάλυση της χημικής σύστασης των μικροσκοπικών έγχρωμων κρυστάλλων μέσα στους μετεωρίτες δίνει ενδείξεις και για τους πιθανούς «γονείς»-«προγώνους» των δύο μετεωρητών. Ίσως είναι η Δήμητρα, ο καφέ νάνο- πλανήτης που αποτελεί το μεγαλύτερο σώμα στη ζώνη των αστεροειδών, ή ο αστεροειδής Ήβη, απ’ όπου ίσως προέρχονται οι μετεωρήτες που πέφτουν στον πλανήτη μας.

Οι κρύσταλλοι αλάτων είχαν μήκος μόλις δύο χιλιοστών. «Είναι σαν να βρίσκει κανείς μια μύγα μέσα σε κεχριμπάρι» δήλωσε ο Ντέηιβιντ Κιλκόιντου Εθνικού Εργαστηρίου Μπέρκλεϊ του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, ένας εκ των δύο επικεφαλής της έρευνας. Δεύτερη είναι η Κούινι Τσαν, πλανητική επιστήμων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας.

Παρόλο που τα σημαντικά ευρήματα δεν αποτελούν απόδειξη ότι υπάρχει ζωή πέρα από τη Γη, ενισχύουν τις πιθανότητες ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει ή να έχει συμβεί κάποτε στο παρελθόν, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα smartphones απειλή για το περιβάλλον… (;)

Πριν από δέκα χρόνια εμφανίστηκε στην αγορά ένα κινητό τηλέφωνο που θα γινόταν ιδιαίτερα δημοφιλές, το smartphone. Τα 7 δισ. των συσκευών που έχουν πωληθεί μέχρι σήμερα όμως απειλούν την οικολογική ισορροπία του πλανήτη. Από τότε που τα smartphones εμφανίστηκαν στην αγορά το 2007 έχουν κατασκευαστεί περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια κινητά[…]

Περισσότερα »

Πτώση στη ζήτηση smartphones από τους καταναλωτές

Μπορεί η αγορά των smartphones να είναι μια από τις μεγαλύτερες στις μέρες μας, αλλά αν πιστέψουμε μια νέα έρευνα της γνωστής Argus Insights, φαίνεται ότι έχει φτάσει στο peak της καθώς οι καταναλωτές δεν ελκύονται τόσο όσο παλαιότερα από τις νέες συσκευές που κυκλοφορούν. Θέλετε παράδειγμα και μάλιστα τρανό;[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *