Μπήκαμε πρώτοι στο χωριό φάντασμα των Τζιχαντιστών

Αποστολή στο Βόρειο Ιράκ: Π Κασιμάτης – Ν Μπαρδούνιας

Ο ΙΣΙΣ θα ξαναγυρίσει! Ποτέ δεν έφυγε. Είμαστε ριζωμένοι  σε αυτή τη χώρα….

Γραμμένο αυτό το ματωμένο σύνθημα στους τοίχους του Χασάν Σάπι. Χωριού που δύσκολα το ανακαλύπτεις στους χάρτες . Οι Τζιχαντιστές κάτοικοι του (όσοι τουλάχιστον ασπάστηκαν τους «ψυχάκηδες» του Αλί  Μπαγκντάτι) πολεμούν στα βουνά και τις κοιλάδες του θανάτου, εδώ στο Κουρδιστάν. Οι γυναίκες τους αν δεν βρίσκονται στα κάμπς των προσφύγων είναι εδώ! Μέσα στα σπίτια. Και περιμένουν….

Γι αυτό και οι άνδρες του Ταγματάρχη Νταχάμ παρακολουθούν άγρυπνα πιθανές μετακινήσεις Τζιχαντιστών που έρχονται κρυφά στα σπίτια τους , νύχτα. Που βγαίνουν σαν τους τυφλοπόντικες από λαγούμια που έχουν ανοίξει…. Ο Ταγματάρχης στέλνει το δικό του «σκυλί του πολέμου « τον κάπταιν Αμάτζι να βρει την άκρη….

Εδώ σε αυτή την άγρια γωνιά της γης, σε ένα τοπίο με νάρκες φυτεμένες παντού αναζηταμε συγκλονιστικές ιστορίες των κομάντος Πεσμεργκά απέναντι στους ΙΣΙΣ . Αναζητάμε μέσα στο πεδίο της μάχης , όπλα και ενόπλους. Στην άκρη του δρόμου ,παντού νάρκες!! Φρόντισαν οι Κούρδοι και σημάδεψαν τα σημεία . Μα είναι τόσο πολλά. Αν ξεφύγει το αυτοκίνητό λίγα εκατοστά στην άκρη του δρόμου, τότε ΜΠΑΜ. Σύννεφο καπνού. Φλόγες. Και μετά το τέλος. Το αμετάκλητο…Δεν έχεις ελπίδα εδώ, εάν χάσεις την ψυχραιμία σου….

Απόλυτη ησυχία. Ο ένοπλος που μας συνοδεύει μας δείχνει από μακριά το λαγούμι των Τζιχαντιστών. Μας κάνει σήμα για απόλυτη ησυχία. Μας δείχνει μια καλυμμένη συνδεσμολογία για έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας. Θέλει εξαντλητική προσοχή! Οι τρελαμένοι Ισλαμιστές είναι παντού. Μπορεί να περιμένουν μέρες  και μεσα στο σκοτεινό λαγούμι….Μας θυμίζει τακτική Χεσμπολάχ! Οσο κι αν οι δυο οργανώσεις μισούν θανάσιμα η μια την άλλη….

Πνιγηρή ησυχία, αφόρητη ζέστη, ένα σχεδιάγραμμα στον τοίχο, μια απειλή, η μυρωδιά καμένης σάρκας, παντού βομβίδια, σφαίρες, όλμοι άσκαστοι, ΤΝΤ , κουβάδες με σκόνη στρατιωτικών εκρηκτικών Σέμτεξ….

Ξανά στον (μοναδικό) κεντρικό δρόμο με κατεύθυνση τη Μοσούλη. Η τύχη είναι με το μέρος μας. Η «πηγή» μας μέσα στην κυβέρνηση και το στρατιωτικό σκέλος των Κούρδων του Ιράκ, φαίνεται έχει γερή υπογραφή. Η μια πόρτα ανοίγει μετά την άλλη. Και οι δυο σκεπτόμαστε την ίδια ιδέα. Να παίξουμε τζόκερ. Γελάμε….

 Ο επιμένων νικά !

Εμείς τα καταφέραμε ! Με πολύ προσπάθεια, επιμονή και…αρκετή τύχη κάναμε αυτό που δεν έχει κάνει κανένας άλλος ευρωπαίος δημοσιογράφος : Περάσαμε όλα τα σημεία ελέγχου από το Ερμπιλ προς τις περιοχές που ακόμη υπάρχουν διάσπαρτοι Τζιχαντιστές και καταγράψαμε τις θηριωδίες πουν διέπραξαν. Ο φωτογραφικός φακός των  « Δύο ρεπόρτερ» κατέγραψε γκρεμισμένα σχολεία, σπίτια, κατεστραμμένους δρόμους και υποδομές…

Την απόλυτη καταστροφή που προκάλεσαν οι «πολεμιστές» του ISIS.

Ξεκινήσαμε νωρίς το πρωί της Πέμπτης 28 Σεπτεμβρίου μην γνωρίζοντας για το αποτέλεσμα αλλά με ηθικό «ακμαιότατο» ότι θα καταφέρουμε να περάσουμε…. Γύρω στις 11:50 βρεθήκαμε στην πόλη Καλάκ όπου στην αγορά βρήκαμε κάτι που μας συγκλόνισε : Σε ένα μικρό μαγαζί, που πωλούσε τρόφιμα, ο ιδιοκτήτης όταν βεβαιώθηκε ότι είμασταν Έλληνες δημοσιογράφοι τράβηξε την κουρτίνα που είχε και μας φανέρωσε  τι κρυβόταν από πίσω. Ένα οπλοστάσιο από «Καλάσνικοφ», πιστόλια και χιλιάδες σφαίρες… « Όλοι οι Κούρδοι έχουν τα όπλα τους και είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε τους Τζιχαντιστές εφόσον εμφανισθούν και πάλι» μας είπε. Αφήσαμε πίσω μας το Κολάκ , την πόλη που στην είσοδό της έχει ένα φουτουριστικό άγαλμα που απεικονίζει ένα… ψάρι και συνεχίσαμε προς τον βασικό σταθμό ελέγχου, πριν βγούμε από τις ασφαλείς περιοχές.

Στις 12: 15 φθάσαμε  στο σημείο ελέγχου Γαζερ . Οι Τζιχανιστές κατάφεραν να φθάσουν μέχρι εδώ. Τριάντα χιλιόμετρα από το Ερμπιλ κατευθυνόμενοι από την Βορειοδυτική πλευρά και αφού είχαν καταλάβει τη Μοσούλη…Από εδώ και ξεκίνησε η υποχώρησή τους…

Οι έλεγχοι αυστηροί αλλά  τα καταφέραμε. Οι « Δύο ρεπόρτερ» πήραμε την άδεια που χρειαζόταν και την προτροπή από τους υπευθύνους να είμαστε προσεκτικοί με τις ευχαριστίες τους γιατί οι Έλληνες βοηθούσαν πάντοτε τους Κούρδους στον αγώνα τους…

Στο Χασάν Σάπι

Το χωριό είναι  εγκαταλειμμένο. Διασχίζοντας τους μικρούς χωμάτινους δρόμους του  είχαμε την αίσθηση ότι βρισκόμασταν σε  studio του Χόλιγουντ όπου γυρίζεται ταινία με θέμα τον πόλεμο στις συγκεκριμένες περιοχές. Ο συνοδός μας Χέρες Τζαφ, που πολεμάει χρόνια κατά των Τζιχαντιστών μας προειδοποιεί: « Μην βγείτε έξω από το δρόμο γιατί υπάρχουν νάρκες και κινδυνεύει η ζωή σας». Πίσω μας  βρισκόταν το σχολείο που καταστράφηκε από τους όλμους των Τζιχαντιστών. Ο συνοδός μας Χέρες μας λέει μια προσωπική του ιστορία στο συγκεκριμένο χωριό. Όταν η μάχη για να εκδιωχθούν οι Τζιχαντιστές ήταν σε εξέλιξη ο Χέρες μαζί με άλλους Πεσμεργκά  κατευθύνθηκαν σε ένα σπίτι άπ’ όπου  τους πυροβολούσαν. Με έφοδο μπήκαν μέσα και σκότωσαν ένα άνδρα…αλλά πριν προλάβουν να ανασάνουν εμφανίσθηκε ένας… 12χρονος και άρχισε να τους πυροβολεί. Ήταν ο γιός του νεκρού άνδρα, μέλος… των Τζιχαντιστών !

Στο χωριό αυτό, όπως μας είπαν, η πλειοψηφία των κατοίκων που ήταν Άραβες ήταν και υποστηρικτές του ISIS.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Την Παρασκευή ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο

Την Παρασκευή ξεκινά, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Προβλέπεται  για το 2014, πρωτογενές πλεόνασμα 2,3% του ΑΕΠ, ανάπτυξη 0,6% και σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας.« Δεν περιλαμβάνει νέα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα αλλά τα ήδη ψηφισθέντα ύψους 4,5 δισ. ευρώ, τα οποία εφαρμόζονται από εφέτος» δήλωσε  ο[…]

Περισσότερα »

«Οι Δημοκρατίες απορρίπτουν τα τελεσίγραφα»

Σκηνικό ρήξης Αθήνας – Βρυξελλών μετά το τελεσίγραφο του Γιούρογκρουπ προς την Ελλάδα να υποβάλλει έως την Παρασκευή αίτημα παράτασης του μνημονίου με ρήτρα ευελιξίας και δεσμεύσεις. Οι δημοκρατίες απορρίπτουν τα τελεσίγραφα απαντούν κύκλοι του Μαξίμου. Σε nonpaper αναφέρεται ότι απορρίφθηκε το κείμενο που παρουσιάστηκε επειδή είναι σε πλήρη αντίθεση[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *