Χρηματοδότηση ΜΚΟ από δουλεμπόρους στην Ιταλία;

Εισαγγελέας της Σικελίας δήλωσε ότι ΜΚΟ μπορεί να διατηρούν επαφές με δουλεμπόρους που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στην Κάτω Ιταλία. Στο θέμα αναφέρονται και δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου.

«Θεωρώ ότι κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις μπορεί να χρηματοδοτούνται από διακινητές προσφύγων, γνωρίζω ότι υπάρχουν επαφές». Με αυτή του την δήλωση στην ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, o εισαγγελέας της Σικελίας Καρμέλο Τζούκαρο αναφέρθηκε σε ένα καυτό θέμα.

«Το όλο πρόβλημα ίσως να είναι ακόμη πιο ανησυχητικό. Κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις μπορεί να θέλουν να δημιουργήσουν σοβαρό πρόβλημα στην ιταλική οικονομία και να την αποσταθεροποιήσουν, για να έχουν άμεσο όφελος», τόνισε ο εισαγγελέας.

Οι δηλώσεις αυτές προστίθενται σε δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου, τα οποία κάνουν αναφορά σε πιθανό ασαφή ρόλο των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Στο ότι, δηλαδή, ενδέχεται να διατηρούν απευθείας επαφές με δουλεμπόρους που μεταφέρουν μετανάστες και πρόσφυγες στην Κάτω Ιταλία και είναι πιθανό να επωφελούνται, έμμεσα, από τις επιχειρήσεις διάσωσης. Η εφημερίδα La Stampa αναφέρθηκε κατ” επανάληψη και με έμφαση στην υπόθεση αυτή.

Υπάρχουν απτά στοιχεία;

Από την μία, εκπρόσωποι της Καθολικής Εκκλησίας υπενθυμίζουν με έμφαση ότι το να σώζονται ανθρώπινες ζωές αποτελεί ηθική υποχρέωση. «Πρέπει να σεβαστούμε όλοι τις προσπάθειες αυτές που καταβάλλονται στην Μεσόγειο», τονίζει ο καθολικός αρχιεπίσκοπος του Ακράγαντα.

Από την άλλη, ο ιταλός υπουργός Δικαιοσύνης Aντρέα Ορλάντο ζητά από τους εισαγγελείς να κάνουν γνωστά συγκεκριμένα στοιχεία -αν τα διαθέτουν- διότι το όλο θέμα είναι πολύ ευαίσθητο. Η δε εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην νότια Ευρώπη Καρλόττα Σάμι δηλώνει ότι μέχρι αυτή την στιγμή δεν έχουν δημοσιοποιηθεί συγκεκριμένες αποδείξεις. Αυτό που θα πρέπει να εξακριβωθεί, παράλληλα, είναι αν η κυβέρνηση της Ρώμης, μέσω και της ιταλικής ακτοφυλακής που συντονίζει τις διασώσεις, διαθέτει κάποια απτά στοιχεία.

Στο μεταξύ το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλλο κατηγορεί για υποκρισία όσους υπερασπίζονται τους εθελοντές των μη κυβερνητικών οργανώσεων, θεωρώντας ότι έχει καταντήσει κερδοφόρα απασχόληση. Αναμένεται, οπωσδήποτε, συνέχεια.

dw.com Αθανασία Συγγελλάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

13 εκ. Βρετανοί πολίτες θεωρούνται άποροι…

Ένα στα τέσσερα παιδιά μεγαλώνει σε συνθήκες φτώχειας. 13 εκ. Βρετανοί θεωρούνται άποροι. Προτάσεις για ίδρυση οργανώσης με στόχο να εξασφαλίσουν ικανές ποσότητες τροφίμων για όλους. Και αυτό, τη στιγμή που η στατιστική φαίνεται ενθαρρυντική για τη συνολική εικόνα της οικονομίας: ο δείκτης ανάπτυξης κυμαίνεται γύρω στο 3% και η[…]

Περισσότερα »

Μ. Ρέντσι: Κλείνει ένας κύκλος στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος

Μετά από την πρόταση του Ιταλού πρώην πρωθυπουργού και νυν γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος, Ματτέο Ρέντσι, η ηγετική ομάδα των Δημοκρατικών, με σχετική ψηφοφορία, αποφάσισε ότι την ημερομηνία του συνεδρίου θα την καθορίσει η συνέλευση του κόμματος, πιθανότατα το επόμενο σαββατοκύριακο. Η πλειοψηφία του κόμματος, η οποία πρόσκειται στον Ρέντσι,[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *