ΔΕΗ: Φθηνότερο ρεύμα για 300.000 δικαιούχους

Το υπερπλεόνασμα καλύπτει τα 360 εκατ. των ΥΚΩ που έπρεπε να εισπράξει η ΔΕΗ μέσω αυξήσεων στους λογαριασμούς.Έτοιμες και οι αλλαγές στο κοινωνικό τιμολόγιο. Με κριτήρια εισοδηματικά αλλά και ακίνητης περιουσίας οι δικαιούχοι.
Καμία αύξηση δεν θα υπάρξει στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος λόγω Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ), ενώ την ίδια στιγμή έρχονται σημαντικές μειώσεις σε περισσότερους από 300.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, λόγω των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Τα παραπάνω προκύπτουν από τις χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη διανομή των 360 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που παρείχε η ΔΕΗ στην τιμολόγηση του ρεύματος των κατοίκων των νησιών κατά την περίοδο 2012 -2016. Το κόστος των 360 εκατ. ευρώ θα έπρεπε να το επωμιστούν τα νοικοκυριά και είχε συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές να μετακυλιστεί σταδιακά από την 1η Ιανουαρίου του 2018 μέχρι και το 2022.
Ωστόσο, η κυβέρνηση αποζητούσε μέρος αυτού περί τα 120 εκατ. ευρώ να επωμιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός, όπως άλλωστε είχε γνωμοδοτήσει και η ΡΑΕ. Τελικά λόγω και της στενής οικονομικής κατάστασης της ΔΕH αποφασίστηκε σε συνεννόηση με τους θεσμούς να δοθεί όλο το ποσό των 360 εκατ. ευρώ από το υπερπλεόνασμα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται οι αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και παράλληλα προσφέρεται μία σημαντική ένεση ρευστότητας στη ΔΕH.

Αλλαγές στο ΚΟΤ

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος… για σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα σε περισσότερους από 300.000 δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου (ΚΟΤ) της ΔΕH.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του Euro2day.gr, το υπουργείο ΠΕΝ έχει έτοιμεςτις νέες κατηγορίες των δικαιούχων του ΚΟΤ. Τίθενται πιο αυστηρά κριτήρια, οι πηγές κάνουν λόγο για εισοδηματικά και ύψους ακίνητης περιουσίας, και καθιερώνονται νέες κλίμακες έκπτωσης με υψηλότερη αυτή του 80%. Με τον τρόπο αυτό όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα περί τους 300.000 δικαιούχους του ΚΟΤ θα δουν σημαντικές μειώσεις σε σχέση με αυτές που απολαμβάνουν σήμερα.
Την ίδια στιγμή με τα νέα κριτήρια πετιούνται εκτός του ΚΟΤ καταναλωτές οι οποίοι αν και διέθεταν επαύλεις και πολυτελείς κατοικίες απολάμβαναν μειωμένο ρεύμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ένταξη της Ελλάδας στο σύστημα εμπορίας ρύπων

Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που διεξήχθη στις 15 Φεβρουαρίου, σφράγισε το δικαίωμα της ΔΕΗ να έχει πρόσβαση στο καθεστώς εμπορίας ρύπων μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού, κι έτσι στέφθηκε με επιτυχία η διακομματική προσπάθεια Ελλήνων και Κυπρίων Ευρωβουλευτών στην οποία συνέβαλε και η Ευρωομάδα της Αριστεράς.[…]

Περισσότερα »

«Παραλύει» το Δημόσιο από την απεργία της ΑΔΕΔΥ

Σε 24ωρη απεργία προχωρεί η ΑΔΕΔΥ σήμερα, ενώ παράλληλα προγραμματίζει συλλαλητήριο στις 11.00, στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατά των απολύσεων, της διαθεσιμότητας αλλά και των νέων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Εν τω μεταξύ, αγωγή με την οποία ζητεί να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία – αποχή διαρκείας της ΑΔΕΔΥ[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *