ΔΕΗ: Καταγράφονται οι προς πώληση μονάδες και ορυχεία…

Η ΔΕΗ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αυτή την περίοδο καταρτίζουν τη λίστα των μονάδων και των ορυχείων που θα διατεθούν προς πώληση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους εταίρους, που απορρέει και από την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για κατάργηση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνίτικη παραγωγή.

Στόχος τους είναι να καταρτιστεί μέσα στον Ιούλιο η λίστα προκειμένιου να ακολουθήσει market test ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά των μονάδων. Από την άλλη πλευρά νέα δεδομένα για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ δημιουργεί η κατολίσθηση στο ορυχείο του Αμύνταιου και οι αναπόφευκτες επιπτώσεις που θα έχει αυτή στη διάρκεια ζωής του κοιτάσματος.

Η κατολίσθηση στο ορυχείο Αμύνταιου επηρεάζει εκ των πραγμάτων το μέγεθος του κοιτάσματος που είναι οικονομικά απολήψιμο όπως και το κόστος της εξόρυξης καθώς θα χρειαστεί η επισκευή ή ακόμη και η αγορά νέων εκσκαφέων που θα αντικαταστήσουν τους τέσσερις που έχουν υποστεί ζημιές.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν το κοίτασμα που απομένει προς εκμετάλλευση δικαιολογεί την επένδυση για περιβαλοντική αναβάθμιση των μονάδων ή / και για πιθανή κατασκευή τρίτης μονάδας στον ΑΗΣ Αμυνταίου, σύμφωνα με συζητήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν χωρίς φυσικά να έχει ληφθεί σχετική απόφαση.

Το κόστος που επωμίζεται η ΔΕΗ, περιλαμβάνει τις ζημιές στο μηχανολογικό εξοπλισμό και την απώλεια μέρους του κοιτάσματος λιγνίτη, ενώ διευκρινίστηκε ότι το κόστος της απαλλοτρίωσης του οικισμού των Αναργύρων που εκκενώθηκε μετά την κατολίσθηση θα καλυφθεί από το Δημόσιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στο βωμό της Τρόικα και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Μετά από το «κούρεμα» στη ρύθμιση των 100 δόσεων, στο… βωμό της Τρόικα φαίνεται ότι θα θυσιαστεί και το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επικαιροποιημένες θέσεις της Αθήνας, που απεστάλησαν στους εκπροσώπους των δανειστών με στόχο να επισπευσθεί η επιστροφή τους, οι αναφορές στο νέο Μισθολόγιο είναι…[…]

Περισσότερα »

Αυξάνει μερίδιο ο ελληνόκτητος στόλος

Ο αριθμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών συνεχίζει να μειώνεται, ωστόσο το μερίδιο του ελληνόκτητου στόλου στην παγκόσμια ναυτιλία συνεχίζεται να αυξάνεται. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Petrofin Research για το 2016. Σύμφωνα με την έκθεση, ο αριθμός των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών μειώθηκε το 2016[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *