Θεοφάνης Μαλκίδης: Δεν δικαιούται ο Ερντογάν να μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Ανεπιθύμητο κήρυξαν τον Ταγίπ Ερντογάν, είκοσι δύο φορείς της Θράκης με ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας στην ακριτική περιφέρεια την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου.

«Ο Ερντογάν δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο στα ανοικτά διμερή ζητήματα», δήλωσε από την πλευρά του στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης Θεοφάνης Μαλκίδης, κάνοντας λόγο για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή.

«Μέσα σε έξι μήνες ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, έχουν επισκεφθεί τη Θράκη. Αν το δούμε στατιστικά αυτό δεν έχει συμβεί σε οποιαδήποτε τουρκική επαρχεία. Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα από την ουσιαστική του πλευρά. Το δεύτερο αφορά το συμβολικό κομμάτι. Δυστυχώς ερχόμενος στη Θράκη ο Πρόεδρος της Τουρκίας επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε τονίσει εδώ και αρκετά χρόνια, ότι πρώτον δεν έχει κάνει απολύτως καμία πρόοδο στα ζητήματα για την κατεχόμενη Κύπρο, για την αμφισβήτηση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και τη Θράκη, κυρίως όμως σε ότι αφορά στην προάσπιση και κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών στην γειτονική χώρα. Πόσο μάλλον να εγκαλεί την Ελλάδα για τα ζητήματα αυτά», είπε ο κ. Μαλκίδης.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι, «Ενόσω κατέχεται η Κύπρος, ενόσω αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίου, όπου τελευταία η Τουρκία παίζει έναν βρώμικο ρόλο στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, και κυρίως σε ότι αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Θράκη, όπου γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια να αμφισβητηθεί και εν τέλει να απολεσθεί η ελληνική κυριαρχία, εκτιμώ ότι όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και όλα τα κόμματα εντός και εκτός Βουλής έπρεπε να βάλουν τα ζητήματα αυτά».

Όπως σημείωσε ο διακεκριμένος Θρακιώτης Δρ Κοινωνικών Επιστημών, «Δεν μπορεί ο Ερντογάν, η Τουρκία, αυτό το καθεστώς να εγκαλεί την Ελλάδα για προάσπιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στη χώρα μας. Αντίθετα τα δικαιώματα των μουσουλμάνων Πομάκων, αθίγγανων και τουρκόφωνων έχουν παραβιαστεί πάρα πολλές φορές από την δράση του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή».

Ο κ. Μαλκίδης τόνισε ότι, «Υπήρχε μία πολύ καλή ευκαιρία να αναδειχτούν από την ελληνική κυβέρνηση μία σειρά ζητημάτων, όπως η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής και η φυλάκιση του συμπατριώτη μας Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί.

Κυρίως όμως δεν μπορεί ένα φασιστικό καθεστώς να εγκαλεί για μία ακόμα φορά την Ελλάδα, στην γη της αντίστασης, της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Oι επιδόσεις των κομμάτων στην Α΄ και Β΄ Πειραιά

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου… Με 4,2% επικράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της Ν. Δημοκρατίας στην πρώτη εκλογική περιφέρεια του Πειραιά. Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε το 33,62% της προτίμησης των ψηφοφόρων και η Νέα Δημοκρατία το 29, 46%. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή με 7,83%, τέταρτο το Κομμουνιστικό Κόμμα[…]

Περισσότερα »

Λαφαζάνης: Το μήνυμα ελπίδας έρχεται από τη Θεσσαλονίκη

«Το μήνυμα ελπίδας έρχεται από την Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά την πορεία των εργαζομένων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του από τη συμμετοχή του κόσμου. Η Θεσσαλονίκη «γίνεται αφετηρία μεγάλων φθινοπωρινών κοινωνικών αγώνων που θα κάνουν παρελθόν την κυβέρνηση των μνημονίων και θα φέρουν στο προσκήνιο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *