Κανάλι Ένα 90,4 FM

Κανάλι Ένα 90,4 FM

ΕΚΤ: Αλλάζει τους όρους χορήγησης ρευστότητας μέσω ΕLA

Με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα αλλάζει τους όρους με τους οποίους οι Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες χορηγούν την έκτακτη ρευστότητα στα πιστωτικά ιδρύματα μέσω του Μηχανισμού ELA.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο (κόστος) με το οποίο χορηγείται η ρευστότητα μέσω του ELA δεν μεταβάλλεται και παραμένει κατ΄ελάχιστον 1% υψηλότερο από το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης της ΕΚΤ (marginal lending facility) το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 0,25%.

Με τις νέες ρυθμίσεις επέρχονται αλλαγές στα κριτήρια φερεγγυότητας που πρέπει να πληρούν τα πιστωτικά ιδρύματα που αιτούνται ELA. Επιπροσθέτως προσδιορίζονται εκείνες οι περιπτώσεις όπου ο ELA παρέχεται με περιορισμούς ή απαγορεύεται. Ακόμη ορίζεται ότι η διάρκεια του ELA επεκτείνεται από τους έξη μήνες στους 12 μήνες.

Να σημειωθεί πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν σήμερα πρόσβαση στο όριο παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα συνολικού ύψους 44,2 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γ. Δραγασάκης: Μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα

«Είναι νωρίς να κηρύξουμε το οριστικό τέλος της κρίσης. Όμως είναι ασφαλές να πούμε ότι μπαίνουμε σ” ένα ξέφωτο, ότι μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα», δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στη «Ναυτεμπορική», ερωτηθείς για την επομένη της επικείμενης συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαϊου. «Για την[…]

Περισσότερα »

Έλληνες εφοπλιστές: οι καλύτεροι πελάτες των Κινεζικών

Σχεδόν 100 ελληνικά πλοία επισκευάζονται ετησίως σε κινεζικά ναυπηγεία και το 10% των ελληνικών εμπορικών πλοίων άνω των 100 τόνων έχουν κατασκευαστεί στη χώρα αυτή. Ακόμη, εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται στην Κίνα περίπου 50 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων ενώ το σύνολο των ελληνικών παραγωγικών επενδύσεων στη χώρα, από το 1978 μέχρι τον[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *