Ελληνική καινοτομία φέρνει την εικονική πραγματικότητα στην ιατρική εκπαίδευση

Μια παγκόσμια πρωτιά στη χρήση της εικονικής πραγματικότητας που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα στη διδασκαλία της Ιατρικής, αλλά και της μάθησης γενικότερα, φέρει ελληνική υπογραφή.

Ο λόγος για το 3D Organon VR Anatomy, μια ψηφιακή εφαρμογή που από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας της αναφέρθηκε σε ομιλία του δημιουργού του Facebook, Mark Zuckerberg, και μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχει ήδη αποσπάσει τρία βραβεία.

Συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό iAwards του Κουίνσλαντ, το 3D Organon VR Anatomy βραβεύθηκε στην κατηγορία “Consumer Markets” και η ομάδα Medis Media, που δημιούργησε την εφαρμογή, στην κατηγορία “Start up of the year”. Πιο πρόσφατα, η εφαρμογή διακρίθηκε επίσης στα βραβεία καινοτομίας ψηφιακών μέσων AMY στην Μελβούρνη με τον τίτλο “Best use of Emerging Technology”, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση μιας ακόμη βράβευσης.

Όμως τι ακριβώς είναι αυτό που καθιστά την εφαρμογή τόσο πρωτοποριακή, ώστε ο κ. Zuckerberg να την χαρακτηρίσει αντιπροσωπευτική της εκπαίδευσης του μέλλοντος;

Πρόκειται για τον πρώτο ψηφιακό άτλαντα ανατομίας, που επιτρέπει την σε βάθος εξέταση του ανθρωπίνου σώματος, επιστρατεύοντας τις αισθήσεις της όρασης, της ακοής αλλά και της αφής.

Το προϊόν εμπνεύστηκε ο Δρ. Αθανάσιος Ράικος, επίκουρος καθηγητής Ανατομίας στο Πανεπιστήμιο Bond του Κουίνσλαντ και νεοαφιχθείς στην Αυστραλία και δημιούργησε σε συνεργασία με ομάδα προγραμματιστών από την Ελλάδα.

Η εφαρμογή λειτουργεί ως εξής: φορώντας κανείς την ειδική μάσκα, μεταφέρεται σε εικονικό περιβάλλον το οποίο αναπαριστά ένα χώρο διδασκαλίας ανατομίας. Μπροστά στον χρήστη προβάλλονται τρισδιάστατα μοντέλα, στην ουσία ένα ανθρώπινο σώμα, με όλες τις λεπτομέρειες των μερών από τα οποία αποτελείται. Για την ακρίβεια, τα μοντέλα έχουν δυνατότητα αναπαράστασης έως και 4.000 ανατομικών δομών και οργάνων ταυτοχρόνως!

Ο χρήστης μπορεί, παράλληλα, να ακούει οδηγίες ή να διαβάζει περιγραφικά κείμενα, όμως αυτό που εντυπωσιάζει ακόμη περισσότερο είναι η δυνατότητα να κινείται μέσα στον εικονικό χώρο, να προσεγγίζει το μοντέλο από διαφορετικές οπτικές γωνίες, και να μεταχειρίζεται μέσω ειδικού χειριστηρίου τα οστά, τους μύες, τα νεύρα και οτιδήποτε άλλο βλέπει μπροστά του.

Η διαδραστικότητα και το βιωματικό στοιχείο, όπως μας εξηγεί ο κ. Ράικος, συντελούν σε ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της εικονικής πραγματικότητας, που καθιστούν την εφαρμογή ιδανική για τη διδασκαλία ανατομίας.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα της εικονικής πραγματικότητας είναι το φαινόμενο της εμβύθισης (immersion), το πόσο ρεαλιστικά δηλαδή αισθάνεσαι και αντιλαμβάνεσαι αυτό που βλέπεις, και επιτυγχάνεται στη συγκεκριμένη εφαρμογή φορώντας τη μάσκα, η οποία και σε αποκόπτει από οποιοδήποτε αποσπαστικό παράγοντα.

«Κουνάς το χέρι σου και το βλέπεις να κουνιέται στην οθόνη, μπορείς να πιάσεις ένα οστό, να το γυρίσεις, να το τραβήξεις, μπορείς να περπατήσεις γύρω από το μοντέλο ή να σκύψεις για παράδειγμα και έχεις την ίδια αίσθηση σαν να πρόκειται για πραγματικότητα.»

Την ίδια στιγμή, μας λέει, η εφαρμογή ενδείκνυται για αυτοκαθοδηγούμενη μάθηση, τόσο για φοιτητές εξ αποστάσεως όσο και για όσους παρευρίσκονται στις διαλέξεις, δεδομένου μάλιστα ότι η προεργασία στο σπίτι θεωρείται προαπαιτούμενο σε ολοένα και περισσότερα προγράμματα σπουδών τόσο στην Αυστραλία όσο και στο εξωτερικό.

Το 3D Organon VR Anatomy έχει ενσωματωθεί ήδη ως επικουρική μέθοδος διδασκαλίας στο Πανεπιστήμιο Bond του Κουίνσλαντ, σε ορισμένα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, ενώ σε ακόμη περισσότερα βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο.

Εν τω μεταξύ, μπορεί η εφαρμογή να έχει σχεδιαστεί πρωτίστως για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά απευθύνεται επίσης σε μαθητές γυμνασίου, επαγγελματίες του ιατρικού χώρου ή ακόμη και στο ευρύτερο κοινό.

«Είναι χρήσιμο για τον κόσμο που απλώς ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα για το σώμα, για ασθενείς που επιθυμούν να γνωρίσουν παραπάνω σχετικά με την πάθησή τους[…] ή για ιατρικό προσωπικό, προκειμένου να εξηγήσουν στους ασθενείς τις λεπτομέρειες κάποιας επέμβασης», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ράικος.

Γι” αυτό και το κόστος αποφασίστηκε να είναι προσιτό, με την άδεια προσωπικής χρήσης να πωλείται έναντι μόλις US$25.

«Η προσέγγισή μας αποσκοπεί στη “δημοκρατικοποίηση” της ανατομίας» σχολιάζει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ο χώρος του ανατομείου γίνεται έτσι προσβάσιμος σε οποιονδήποτε χρησιμοποιεί την εφαρμογή, σε αντίθεση με το παρελθόν που το γνωστικό αντικείμενο ήταν για τους λίγους, κυρίως φοιτητές ιατρικής.

Πριν την αναβάθμισή της σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας, η πλατφόρμα ανατομίας ξεκίνησε ως εφαρμογή συμβατή με συσκευές tablet και υπολογιστή, προϊόν που εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην αγορά.

Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη των προϊόντων άρχισε πριν από πέντε περίπου χρόνια από ομάδα προγραμματιστών, γραφιστών και λοιπών επαγγελματιών βασισμένων στην Ελλάδα.

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή 3D Organon VR Anatomy και τα διαδικτυακά σημεία πώλησής της, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.3dorganon.com/

Ο Δρ. Αθανάσιος Ράικος και το βραβείο “Best use of Emerging Technology” για την εφαρμογή 3D Organon VR Anatomy

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δικογραφία σε βάρος 55χρονου για πορνογραφία ανηλίκων

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 55χρονου ημεδαπού, ο οποίος κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου. Ειδικότερα, μετά από ψηφιακή ανάλυση πληροφοριακού υλικού, προέκυψε ότι ο 55χρονος επισκεπτόταν διάφορες ιστοσελίδες πορνογραφίας ανηλίκων, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε εικονικά δωμάτια επικοινωνίας ( chat ), υποστηρίζοντας ότι έχει προβεί[…]

Περισσότερα »

Αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην ανεργία

Με 1,3 εκατομμύρια ανέργους, η Ελλάδα παρέμεινε στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών με τη μεγαλύτερη ανεργία, ακολουθούμενη από την Ισπανία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας σημείωσε μικρή μείωση τον Ιούνιο και διαμορφώθηκε στο 27%[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *