Έρευνες πάνω σε διάφανα μέταλλα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό άρχισαν ένα πείραμα το οποίο θα μπορούσε να ρίξει φως στον τρόπο που δημιουργούνται τα κράματα μετάλλων.

Γενικότερα μιλώντας, η μεταλλουργία είναι συνώνυμη με την πρόοδο του πολιτισμού- χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι ιστορικές περίοδοι της «Εποχής του Χαλκού» και της «Εποχής του Σιδήρου». Τα περισσότερα μέταλλα που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι μείγματα- κράματα- διαφορετικών μετάλλων, που συνδυάζουν τις ιδιότητές τους για να προκύπτουν ελαφρύτερα, πιο δυνατά υλικά. Το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από τα σωστά συστατικά, αλλά και από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται, τις θερμοκρασίες, τις διαδικασίες ψύξης κ.α. Τα κράματα χρησιμοποιούνται παντού, από τα smartphones μέχρι τα αεροπλάνα, οπότε οποιαδήποτε πρόοδος σε αυτόν τον τομέα συνιστά σημαντική εξέλιξη για τη βιομηχανία και την καθημερινή ζωή.

Ωστόσο μέχρι τώρα δεν ήταν δυνατή η δημιουργία διάφανων κραμάτων μετάλλων, έτσι ώστε να είναι δυνατή η παρατήρηση των διαδικασιών για την καλύτερη κατανόηση της χύτευσης μετάλλων- ιδανικά, χωρίς να δυσκολεύει τα πράγματα η βαρύτητα. Για αυτόν τον σκοπό, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) πραγματοποιεί πειράματα με ακτίνες Χ σε υποτροχιακούς πυραύλους, ωστόσο αυτά περιορίζονται σε 13 λεπτά έλλειψης βαρύτητας κάθε φορά. Για αυτόν τον λόγο, οι ερευνητές αναζήτησαν κάποιο υποκατάστατο, και βρήκαν ειδικά επιλεγμένα οργανικά υλικά, τα οποία είναι διάφανα ενώ στερεοποιούνται, σαν μέταλλα.

Ένα πρώτο σύνολο υλικών, μαζί με έναν ειδικό φούρνο, κατέφθασαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στις 18 Δεκεμβρίου, με διαστημόπλοιο Dragon. Ο φούρνος αυτός είναι παρόμοιος με τους ιμάντες που χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια ή κάποια φαστφουντάδικα: Τα δοχεία με τα υλικά περνούν μέσα από τα στοιχεία θερμότητας πολύ αργά- χρειάζονται πάνω από δύο μέρες για να κουνηθούν ένα νανόμετρο, αλλά το πείραμα θα διεξάγεται από μόνο του για αρκετές εβδομάδες. Η πρόοδος σε μικροσκοπικό επίπεδο καταγράφεται με κάμερα, και ερευνητές στη Μαδρίτη θα εντοπίζουν χαρακτηριστικά και εξελίξεις ενδιαφέροντος χρησιμοποιώντας μια σειρά έγχρωμων φώτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΟΔ, τέτοιου είδους πειράματα σε θεμελιώδη φαινόμενα επιτρέπουν στους επιστήμονες να κατανοήσουν και μετά να ελέγξουν τις διαδικασίες αυτές:«Ποιος ξέρει τι είδους συναρπαστικά μέταλλα μπορεί να δημιουργηθούν; Η επόμενη “εποχή μετάλλου” μπορεί να είναι κάτι που δεν είμαστε σε θέση να φανταστούμε αυτή τη στιγμή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τοp 5 fitness apps για καλή διατροφή και υγεία

Της Μαρίας Αγγελοπούλου… Cyclemeter Η εφαρμογή αυτή συλλέγει δεδομένα, είναι πολύ ακριβής, περιέχει μελετημένα χαρακτηριστικά και απευθύνετε στους λάτρεις της γυμναστικής. Παρά το όνομα του, το Cyclemeter μπορεί να  χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την ποδηλασία, αλλά και για τη βόλτα σας, το τρέξιμο και άλλες δραστηριότητες. Δεν είναι η εφαρμογή[…]

Περισσότερα »

Google: Kατοχυρώνει το .app domain για 22 εκατομμύρια ευρώ

«Μάχη» σώμα με σώμα δίνουν εταιρείες κολοσσοί κάθε κλάδου και είναι πρόθυμοι όλοι να δαπανήσουν υπέρογκα χρηματικά ποσά για την απόκτηση δημοφιλών domains, καθώς αυτήν την περίοδο ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) έχει ξεκινήσει εδώ καιρό την πώληση γενικών top-level domain και προκλήθηκε πανικός.Ενδεικτικά να[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *