Fitch: Aναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας

Η κυπριακή κυβέρνηση, με δήλωση του εκπροσώπου της Νίκου Χριστοδουλίδη, χαιρετίζει τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, από Β- σε Β+, με θετική προοπτική, σημειώνοντας τη θετική δημοσιονομική πορεία και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Επίσης, αναβάθμισε το country ceiling σε ΒΒ+ από ΒΒ- και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα στο Β.

Η εξέλιξη αυτή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της κυβέρνησης, της βουλής, των κοινωνικών εταίρων και πάνω από όλα του κυπριακού λαού.

Η συνετή και συνεπής οικονομική πολιτική και η προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό, σημείωσε, φέρνει αποτελέσματα και αναγνωρίζεται διεθνώς.

«Η μεγάλη αυτή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια επιμονή και προσήλωση για την πλήρη αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας προς όφελος πάντοτε των πολιτών», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο οίκος Fitch σε έκθεσή του αναφέρει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τη δημοσιονομική εξυγίανση που υπερκαλύπτει τους στόχους.

Το έλλειμμα του 2015 εκτιμάται να μειωθεί στο 1% και να υπάρχουν πλεονάσματα 0,2% το 2016 και 1% το 2017.
Επίσης, ο οίκος αναμένει σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους στο 100% μέχρι το 2017 από 108% φέτος.

Ο οίκος σημειώνει την επιστροφή της Κύπρου σε τροχιά προγράμματος μετά από τις καθυστερήσεις της πέμπτης και έκτης αξιολόγησης και την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Ωστόσο, στην έκθεση σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι για το αξιόχρεο της Κύπρου από τη βαθιά οικονομική και χρηματοοικονομική προσαρμογή.

Επίσης, σημειώνει το δύσκολο περιβάλλον για τις τράπεζες λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είναι το υψηλότερο από όλες τις χώρες που αξιολογεί ο οίκος. Τα προβληματικά δάνεια για τα οποία δεν έχουν γίνει γενικές προβλέψεις, αναφέρει, φθάνουν τα 18,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν με το 107% του ΑΕΠ για αυτή την περίοδο.

πηγή: finance.in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Μαξιλάρι» τα αποθεματικά εναντίον … «κόφτη»

Άλλο ένα «μαξιλάρι» για την αποφυγή της ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη θα αποτελέσουν τα αποθεματικά των δημοσίων οργανισμών σε τραπεζικές καταθέσεις οι οποίες θα περιέλθουν και επίσημα στον πλήρη έλεγχο του υπουργείου οικονομικών και μάλιστα με την σφραγίδα της τρόικας. Σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, στην κατεύθυνση εξομάλυνσης της «στρέβλωσης»[…]

Περισσότερα »

Τόμας Μάιερ : «Κρυφό τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα»

«Υπερβολικά υψηλό» θεωρεί το ελληνικό χρέος ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank και ερευνητής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης Τόμας Μάιερ και προβλέπει ότι τα επιτόκια των δανείων θα μηδενιστούν, ενώ θα παραταθεί η αποπληρωμή στο άπειρο, κάνοντας λόγο για ένα «κρυφό» τρίτο πακέτο βοήθειας.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *