Fitch: Aναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας

Η κυπριακή κυβέρνηση, με δήλωση του εκπροσώπου της Νίκου Χριστοδουλίδη, χαιρετίζει τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, από Β- σε Β+, με θετική προοπτική, σημειώνοντας τη θετική δημοσιονομική πορεία και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Επίσης, αναβάθμισε το country ceiling σε ΒΒ+ από ΒΒ- και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα στο Β.

Η εξέλιξη αυτή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της κυβέρνησης, της βουλής, των κοινωνικών εταίρων και πάνω από όλα του κυπριακού λαού.

Η συνετή και συνεπής οικονομική πολιτική και η προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό, σημείωσε, φέρνει αποτελέσματα και αναγνωρίζεται διεθνώς.

«Η μεγάλη αυτή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια επιμονή και προσήλωση για την πλήρη αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας προς όφελος πάντοτε των πολιτών», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο οίκος Fitch σε έκθεσή του αναφέρει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τη δημοσιονομική εξυγίανση που υπερκαλύπτει τους στόχους.

Το έλλειμμα του 2015 εκτιμάται να μειωθεί στο 1% και να υπάρχουν πλεονάσματα 0,2% το 2016 και 1% το 2017.
Επίσης, ο οίκος αναμένει σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους στο 100% μέχρι το 2017 από 108% φέτος.

Ο οίκος σημειώνει την επιστροφή της Κύπρου σε τροχιά προγράμματος μετά από τις καθυστερήσεις της πέμπτης και έκτης αξιολόγησης και την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Ωστόσο, στην έκθεση σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι για το αξιόχρεο της Κύπρου από τη βαθιά οικονομική και χρηματοοικονομική προσαρμογή.

Επίσης, σημειώνει το δύσκολο περιβάλλον για τις τράπεζες λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είναι το υψηλότερο από όλες τις χώρες που αξιολογεί ο οίκος. Τα προβληματικά δάνεια για τα οποία δεν έχουν γίνει γενικές προβλέψεις, αναφέρει, φθάνουν τα 18,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν με το 107% του ΑΕΠ για αυτή την περίοδο.

πηγή: finance.in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δραγασάκης: Μόνη αβεβαιότητα η στάση του ΔΝΤ

Κανείς δεν μιλά για τέταρτο μνημόνιο, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ετοιμα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Κρίσιμη η μείωση των μελλοντικών πρωτογενών πλεονασμάτων. «Να στραφούμε από το θόρυβο στα γεγονότα». Οσοι μίλησαν στο ελληνοαμερικανικό συνέδριο τόνισαν ότι επιθυμούν την ολοκλήρωση του προγράμματος και αυτό να είναι το τελευταίο.[…]

Περισσότερα »

Άμεσα οι διαπραγματεύσεις δηλώνουν Ολάντ -Γιουνκέρ

Την άμεση έναρξη των συνομιλιών για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ επεσήμαναν σε δηλώσεις τους τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ. «Η βρετανική ψήφος είναι μια σκληρή δοκιμασία για την Ευρώπη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σε[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *