Fitch: Aναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας

Η κυπριακή κυβέρνηση, με δήλωση του εκπροσώπου της Νίκου Χριστοδουλίδη, χαιρετίζει τη διπλή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το αξιόχρεο της Κύπρου κατά δύο βαθμίδες, από Β- σε Β+, με θετική προοπτική, σημειώνοντας τη θετική δημοσιονομική πορεία και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Επίσης, αναβάθμισε το country ceiling σε ΒΒ+ από ΒΒ- και επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για βραχυπρόθεσμο δανεισμό σε συνάλλαγμα στο Β.

Η εξέλιξη αυτή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας της κυβέρνησης, της βουλής, των κοινωνικών εταίρων και πάνω από όλα του κυπριακού λαού.

Η συνετή και συνεπής οικονομική πολιτική και η προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό, σημείωσε, φέρνει αποτελέσματα και αναγνωρίζεται διεθνώς.

«Η μεγάλη αυτή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με την ίδια επιμονή και προσήλωση για την πλήρη αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας προς όφελος πάντοτε των πολιτών», κατέληξε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ο οίκος Fitch σε έκθεσή του αναφέρει ότι η αναβάθμιση αντανακλά τη δημοσιονομική εξυγίανση που υπερκαλύπτει τους στόχους.

Το έλλειμμα του 2015 εκτιμάται να μειωθεί στο 1% και να υπάρχουν πλεονάσματα 0,2% το 2016 και 1% το 2017.
Επίσης, ο οίκος αναμένει σταδιακή μείωση του δημόσιου χρέους στο 100% μέχρι το 2017 από 108% φέτος.

Ο οίκος σημειώνει την επιστροφή της Κύπρου σε τροχιά προγράμματος μετά από τις καθυστερήσεις της πέμπτης και έκτης αξιολόγησης και την ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας.

Ωστόσο, στην έκθεση σημειώνεται ότι εξακολουθούν να ελλοχεύουν κίνδυνοι για το αξιόχρεο της Κύπρου από τη βαθιά οικονομική και χρηματοοικονομική προσαρμογή.

Επίσης, σημειώνει το δύσκολο περιβάλλον για τις τράπεζες λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που είναι το υψηλότερο από όλες τις χώρες που αξιολογεί ο οίκος. Τα προβληματικά δάνεια για τα οποία δεν έχουν γίνει γενικές προβλέψεις, αναφέρει, φθάνουν τα 18,8 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν με το 107% του ΑΕΠ για αυτή την περίοδο.

πηγή: finance.in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kυβέρνηση: Προτεραιότητα τα αδήλωτα εισοδήματα

Η νομοθέτηση της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων και του  περιουσιολογίου είναι  στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, τονίζουν με έμφαση κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.Ως εκ τούτου, δημοσιεύματα μερίδας του σημερινού τύπου ότι παγώνει η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, συμπληρώνουν.Αφορμή για την παρέμβαση αποτέλεσαν τα επίμαχα δημοσιεύματα που κατάφεραν[…]

Περισσότερα »

Κόμβος για την Κίνα το λιμάνι του Πειραιά

Αρχίζει, το απόγευμα της Τρίτης, στο Βελιγράδι η 3η Σύνοδος κορυφής Κίνας και 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEE), με κεντρικό μότο «Νέος κινητήρας, νέα δύναμη, νέα πλατφόρμα». Ο Κινέζος πρωθυπουργός έφτασε, βράδυ της Δευτέρας, στη σερβική πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από υπουργούς της κυβέρνησης του και εκατοντάδες επιχειρηματίες. Εκτός[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *