Κοινωνικό μέρισμα: Τα κριτήρια, οι ωφελούμενοι και τα ποσά

Κοινωνικό μέρισμα  ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ θα διαμοιραστεί φέτος στους πολίτες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του το βράδυ της Δευτέρας.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, από το κοινωνικό μέρισμα θα επωφεληθούν σχεδόν 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, με προτεραιότητα στους άνεργους, τους νέους, τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Από τα 1,4 δισεκατομμύρια, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας. Ο σχετικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα και έως τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι πέραν αυτής της ενίσχυσης,  μέρος του συνολικού ποσού θα διατεθεί και για δύο ακόμα πολύ σημαντικές δράσεις:

Τα 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων, πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Έτσι, επιστρέφονται άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016. Η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Τέλος, από το συνολικό ποσό των 1,4 δισ. θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Έτσι, διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους καταναλωτές, ενώ ταυτόχρονα θα ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα για τους πάνω από 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τον Σεπτέμβριο η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ο οποίος διατηρείται και για το 2015

Παραμένει μέχρι νεοτέρας ο ενιαίος φόρος ιδιοκτησίας ακινήτων καθώς η εισπραξιμότητα του και το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ δεν μπορούν ν εξευρεθούν από καμία άλλα πηγή. Πόσο μάλλον όταν οι πιστωτές της χώρας έχουν εντοπίσει δημοσιονομικό κενό στον τρέχοντα προϋπολογισμό ύψους 3 δισ. ευρώ. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο[…]

Περισσότερα »

Χωρίς προοπτικές η παγκόσμια οικονομία το 2015 (;)

Παρά τις γεωπολιτικές κρίσεις και την επιδημία του Έμπολα, η παγκόσμια οικονομία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί το 2014 κατά περίπου 3%. Την ίδια ώρα αβεβαιότητα επικρατεί γύρω από τις οικονομικές προοπτικές του 2015. Η ευρωζώνη αναμένεται να παίξει για άλλη μία φορά το ρόλο του «προβληματικού παιδιού» στο πεδίο της[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *