Κυβέρνηση σε Συμπληγάδες με ΔΝΤ-ληξιπρόθεσμα

Συμπληγάδες αξιολόγησης και ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιδιώτες καλείται ξεπεράσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για τα πλεονάσματα να φέρνουν σε πρώτο πλάνο και τον κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων, αν τελικά το Ταμείο ζητήσει το μαχαίρι σε συντάξεις και αφορολόγητο να εφαρμοστούν από το 2018.
Οι προβλέψεις του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις οποίες το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 δεν θα ξεπεράσει το 2,2% του ΑΕΠ όταν ο στόχος είναι 3,5% του ΑΕΠ ανοίγουν την ψαλίδα των πιθανών πρόσθετων μέτρων το 2018 σε 2,3 δισ. ευρώ.
Η πρόβλεψη του Ταμείου δε, για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 έως και το 2022, όταν προβλέπεται ήδη ότι στη διετία 2019-20 θα εφαρμοστούν οι ψηφισμένες περικοπές στις συντάξεις έως και κατά 18% και στο αφορολόγητο έως και στα 5.700 ευρώ δείχνουν τη συνταγή για τη λύση. Πρόσθετα, πέραν των ψηφισμένων μέτρων, το Ταμείο θεωρείται απίθανο να ζητήσει. Αντίθετα, οι πιθανότητες να επιμείνει σε εφαρμογή του τελευταίου πακέτου μέτρων από το επόμενο έτος έχουν πλέον αυξηθεί δραματικά.
Μια πρόγευση των προθέσεων του ΔΝΤ αναμένεται σήμερα με την προγραμματισμένη συνέντευξη της Κρ. Λαγκάρντ ή αύριο με την αντίστοιχη του Π. Τόμσεν στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου στην Ουάσινγκτον. Μια πιο ευκρινή εικόνα θα σχηματίσουν το Σάββατο στη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης.
Σε χρόνο παράλληλο, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, εκτυλίσσεται έναςαγώνας δρόμου για επίσπευση πληρωμών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες ώστε να μην αναγκαστεί η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του διαθέσιμου χρόνου για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ. Η αρχική απόφαση του ESM ορίζει ότι έως το τέλος του μήνα θα είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και θα εκταμιευθούν υπό την προϋπόθεση της εν τω μεταξύ πληρωμής οφειλών ύψους 1,2 δις ευρώ από τον Απρίλιο και μετά.
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έως το τέλος Αυγούστου αποδεικνύουν δραματικές καθυστερήσεις προσδίδοντας χαρακτηριστικά θρίλερ στη διεκδίκηση της δόσης εντός χρονοδιαγράμματος. Τα ληξιπρόθεσμα προς τους ιδιώτες εκτινάχθηκαν πάνω από τα 6 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου, ενώ από τις αρχές του έτους οι πληρωμές που έγιναν έφθασαν μετά βίας τα 894,2 εκατ. ευρώ .
Στο τετράμηνο Μαΐου – Αυγούστου το Δημόσιο πλήρωσε ληξιπρόθεσμες οφειλές 476,4 εκατ. ευρώ ενώ το ίδιο διάστημα τα κρατικά φέσια αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ. Με αυτές τις επιδόσεις, αν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή της εικόνας με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου ( όταν έγιναν μαζικές επιστροφές φόρων 1,6 δισ. ευρώ) και των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου (όταν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ εργάστηκαν Σαββατοκύριακο για να εκδοθούν 4.1.93 εκκρεμείς συντάξεις ύψους 12,6 εκατ. ευρώ), δόση δεν εκταμιεύεται.
Euro2day.gr

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα βήματα σταδιακής χαλάρωσης των κεφαλαιακών ελέγχων

H αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της 1ης αξιολόγησης και την συμφωνία της 25ης Μαΐου για το χρέος, συνέβαλε καθοριστικά στη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων, ώστε να εξυπηρετούνται ικανοποιητικά τόσο τα φυσικά, όσο και τα νομικά πρόσωπα, επισημαίνει σε ανακοίνωση που[…]

Περισσότερα »

Θ. Τζάκρη: 13 προγράμματα για επιχειρήσεις μέσω ΕΣΠΑ

13 νέα προγράμματα ενίσχυσης επιχειρήσεων από το ΕΣΠΑ και επιπλέον μία πρωτοβουλία ενίσχυσης των startups (νεοφυών επιχειρήσεων), προανήγγειλε η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2016. Επίσης ανέλυσε το σχέδιο για την επανεκκίνηση βιομηχανιών που σήμερα βρίσκονται σε αδράνεια. Η κ.[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *