Νέα μηνύματα ΠτΔ για τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας

Νέα μηνύματα για τις σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από την Πάτρα εγκαινιάζοντας την «Στέγη Γραμμάτων Κωστής Παλαμάς», στο ανακαινισμένο σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής σαν σήμερα πριν από 159 χρόνια.
Όπως είπε, «το πόσο «δεμένοι» είμαστε εμείς, οι Έλληνες, με το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης φαίνεται και από το ότι θεωρούμε πως τα εθνικά μας θέματα είναι και θέματα της ευρωπαϊκής μας οικογένειας». Και πρόσθεσε:
Τα εθνικά μας θέματα είναι και στα σταθμά μέτρησης των σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας καθώς και της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτονικών μας κρατών, με την έννοια ότι όλα αυτά εξαρτώνται, αυτονοήτως, και από τον εκ μέρους τους πλήρη σεβασμό:
«Πρώτον, του συνόλου της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης.
Δεύτερον, του συνόλου του διεθνούς δικαίου και ιδίως της Συνθήκης της Λωζάνης. Η οποία προσδιορίζει, επακριβώς και δίχως ίχνος γκρίζων ζωνών, τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τρίτον, του status quo των υφιστάμενων συνόρων. Πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, την αποφυγή χρησιμοποίησης ανιστόρητων ονομάτων, τα οποία, επιπλέον, αποπνέουν αλυτρωτισμό, εντελώς αντίθετο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Τέταρτον, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Πρωτίστως δε του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.
Εν κατακλείδι, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «οι προκλήσεις που εγείρει, αλλά και οι ευκαιρίες που προσφέρει, η σύγχρονη ευρωπαϊκή και διεθνής πολιτική, οικονομική και πολιτισμική πραγματικότητα, απαιτούν από εμάς, τους Έλληνες, να επιδείξουμε τις αρετές που έχει εξυμνήσει η ποίηση του Κωστή Παλαμά».
Naftemporiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάλογο για Ασφαλιστικό ανοίγει η κυβέρνηση με κόμμματα

Πρεμιέρα διαλόγου για το Ασφαλιστικό επιθυμεί να κάνει η κυβέρνηση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιζητώντας μια μίνιμουμ πολιτική συνεννόηση σε σημαντικά θέματα που υπερβαίνουν τον ορίζοντα μιας τετραετίας. Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για μια διάσκεψη με αντικείμενο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Επομένως χρονικά,[…]

Περισσότερα »

Φουντώνουν τα σενάρια για εκλογές μετά το καλοκαίρι

Ισχυρό το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες μετατίθεται για τα επόμενα 24ωρα. Ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την καταψήφιση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα από 32 βουλευτές του. Ο πρωθυπουργός, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές,  αναφέρθηκε και στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *