ΟΟΣΑ: Σε διαρκή πτώση οι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα

Με μελανά χρώματα περιγράφει έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, το μισθολογικό καθεστώς των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα, αναφέροντας πως μέσα στα χρόνια της κρίσης οι δάσκαλοι και οι καθηγητές έχουν χάσει τουλάχιστον το 28% του προ κρίσης εισοδήματος τους.

Η έκθεση Education at a Glance 2017 αναφέρει ότι λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα οι μισθοί των δασκάλων έχουν υποχωρήσει στο 72% του επιπέδου που ήταν το 2005 και πως σε πραγματικούς όρους είναι από τους χαμηλότερους ανάμεσα στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ.

Κατά την έκθεση, στις περισσότερες χώρες μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη οι μισθοί των δασκάλων αυξάνονται ανάλογα με το επίπεδο της εκπαίδευσης στο οποίο εκείνοι διδάσκουν. Αλλά αυτό δεν ισχύει για την Ελλάδα, όπου ο εισαγωγικός μισθός για τους νηπιαγωγούς, είναι ο ίδιος με εκείνο των δάσκαλων στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια γενική εκπαίδευση.

Όπως τονίζεται, το 2015 ο μισθός ενός δασκάλου με 15 χρόνια προϋπηρεσία στην Ελλάδα ήταν 25.077 δολάρια (ίδιος σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης) εν συγκρίσει με μισθό 44.623 δολαρίων στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 46.631 δολαρίων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά μέσον όρο στα κράτη μέλη του ΟΟΣΑ.

Πάντως, ενώ οι μισθοί των εκπαιδευτικών στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ αυξάνονται ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης στην οποία διδάσκουν, οι αποδοχές τους εξακολουθούν να υστερούν σε σχέση με τις αποδοχές άλλων εργαζομένων με ίδιο επίπεδο σπουδών. Ενδεικτικά ο ΟΟΣΑ αναφέρει πως οι αποδοχές των εκπαιδευτικών κυμαίνονται μεταξύ του 78% και 94% των μισθών που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησηςπου διαθέτουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Αυτό απλά σημαίνει πως σταδιακά ολοένα και περισσότεροι νέοι θα αποθαρρύνονται από το να ακολουθήσουν το επάγγελμα του εκπαιδευτικού, καθώς αυτό αμείβεται αισθητά χαμηλότερα σε σχέση με άλλα επαγγέλματα που απαιτούν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Πηγή: cnn.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέος τρόπος φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών

Με βάση την κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών θα φορολογηθούν οι μισθωτοί με μπλοκάκια για το εισόδημα τους από τα δελτία παροχής υπηρεσιών. Αυτό διευκρινίζει σε εγκύκλιο της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ.Σαββαΐδου, σχετικά με τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 και θα δηλωθούν εφέτος στην εφορία.  Ειδικότερα, για το[…]

Περισσότερα »

ESM: Στα 32,45 χρόνια η μέση διάρκεια αποπληρωμής των ελληνικών δανείων

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ολοκλήρωσε στις 10/2 την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ολοκλήρωσε στις 10 Φεβρουαρίου την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμών των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *