Βουλή: Στα μέσα Ιουλίου το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Με την πρόθεση της κυβέρνησης το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ να διατηρήσει τη βασική φιλοσοφία του, αλλά και τους θεσμούς να ασκούν πιέσεις για να αλλάξουν διατάξεις του, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, ανακοίνωσε ότι μέχρι τα μέσα Ιουλίου το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή για να ψηφιστεί.

«Η ζωή χωρίς πιέσεις θα ήταν βαρετή. Υπάρχουν πιέσεις και εδράζονται σε διαφορετικές αντιλήψεις που έχουν οι θεσμοί ως προς τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των δικών μας θεσμών», σημειώνει ο υπουργός. Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ των δύο πλευρών για τα θέματα της κατάργησης των Συμβουλίων, της φοιτητικής συμμετοχής στη διοίκηση των ΑΕΙ, της προστασίας του ασύλου και το προωθούμενο σύστημα εκλογής πρυτανικών αρχών, αναφέρει ο κ. Γαβρόγλου.

Παράλληλα, ο υπουργός  αναφέρθηκε στα βασικά σημεία, που είναι τα εξής:

Για την κατάργηση των Συμβουλίων: «Πολλοί (διαπρεπείς Έλληνες του εξωτερικού) ήρθαν να προσφέρουν με ειλικρινή τρόπο, σε έναν θεσμό, όμως, που από την ίδρυσή του ήταν φαλκιδευμένος, αφού στόχος τω Συμβουλίων όπως ιδρύθηκαν το 2011 δεν ήταν η ποιοτική αναβάθμιση των ιδρυμάτων αλλά η ο περαιτέρω έλεγχος των διοικήσεων, ο αποκλεισμός των μη αρεστών».

Για τη συμμετοχή φοιτητών στη διοίκηση των ΑΕΙ και τις πρυτανικές εκλογές: «Οι φοιτητές δεν θα μετέχουν στις εκλογές των οργάνων, θα συμμετέχουν και θα συναποφασίζουν στις συνεδριάσεις των οργάνων. Δεν μπορεί οι φοιτητές να έχουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές και να μην μπορούν να εκπροσωπούνται στη Σύγκλητο».

Για το άσυλο: «Η δημοκρατία κινδυνεύει να γραφειοκρατικοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, πρέπει να έχουμε ένα καμπανάκι που να προειδοποιεί. Η διάταξη για το άσυλο είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας να τεθούν ουσιαστικοί κανόνες».

Τέλος, ο υπουργός δηλώνει ανοιχτός στα αγγλόφωνα προπτυχιακά προγράμματα των πανεπιστημίων, θέτοντας ωστόσο ως προϋποθέσεις «να γίνουν με σχέδιο και να θεσπιστούν κανόνες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΑΡ: «Να κρατηθούν ζωντανές οι μνήμες των αγώνων»

Σε ανακοίνωση της η ΔΗΜΑΡ για την 40η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας μεταξύ άλλων τονίζει ότι: «Σαράντα χρόνια από την πτώση της χούντας και την αποκατάσταση της δημοκρατίας, οι δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου οφείλουν να κρατήσουν ζωντανές τις μνήμες των αγώνων και των θυσιών. Για τη νέα γενιά που αντιμετωπίζει[…]

Περισσότερα »

Οξεία αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για το χωροταξικό

Οξεία αντιπαράθεση είχαν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής με αφορμή την συζήτηση του χωροταξικού και πολεοδομικού νομοσχεδίου με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Με το κατεπείγον διαφώνησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, ενώ το αποδέχθηκαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *