Στουρνάρας προς Εφοπλιστές: Η ελληνική ναυτιλία αντιμετωπίζει επιτυχώς τις προκλήσεις

Οι προοπτικές και οι προκλήσεις της ελληνική ναυτιλίας, καθώς και η θέση της στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σε ομιλία που έδωσε στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.
Αναφερόμενος αρχικά στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον είπε «Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική τροχιά» και πως «Τα προσεχή έτη η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παρουσιάσει συγκρατημένη επιτάχυνση. Στη βελτίωση της οικονομικής δραστηριότητας στις προηγμένες οικονομίες συμβάλλουν οι ασκούμενες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές». Παράλληλα δήλωσε ότι «Στη ζώνη του ευρώ η οικονομική μεγέθυνση συνεχίζεται και γίνεται ολοένα πιο ανθεκτική».

Εξελίξεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Σε ό,τι αφορά προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σχολίασε πως «Έχει αυξηθεί σημαντικά η εξωστρέφεια της οικονομίας και έχει ήδη αρχίσει η αναδιάρθρωσή της υπέρ κλάδων παραγωγής εμπορεύσιμων αγαθών και υπηρεσιών με εξαγωγικό προσανατολισμό». Ενώ αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες δήλωσε ότι «Οι ελληνικές τράπεζες κατατάσσονται στις πρώτες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά την κεφαλαιακή τους επάρκεια».

Κίνδυνοι και προκλήσεις

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και στους κινδύνους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, διαπιστώνοντας ότι «Η οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται και η ανάπτυξη επιταχύνεται μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τις θετικές επιδράσεις που είχε στην εμπιστοσύνη και τη ρευστότητα. Η δε επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) για την τρίτη αξιολόγηση το προηγούμενο Σάββατο αναμένεται να έχει περαιτέρω θετικές επιδράσεις», ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως «Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί το 2018 και το 2019, με τη συμβολή της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων να είναι καθοριστική». Επιπρόσθετα ως πιο σημαντικούς κινδύνους βλέπει τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μέτρων και την τέταρτη αξιολόγηση αλλά και την υπερφορολόγηση.

Η σημασία της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία

Περνώντας τώρα στο μέτωπο της ναυτιλίας ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι «Η ελληνική ναυτιλία, η οποία είναι μια κατ’ εξοχήν εξωστρεφής δραστηριότητα, παραδοσιακά αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί κυρίαρχη δύναμη στην ελληνική οικονομία», ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει μια σειρά νέων προκλήσεων όπως το φορολογικό καθεστώς, ο παγκόσμιος ναυτιλιακός ανταγωνισμός, οι περιορισμοί στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων και η χρηματοδότηση από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Πηγή: reporter.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικό έργο κρουαζιέρας εγκαινιάσθηκε στο λιμάνι του Πειραιά

Από την Έλενα Κουντουρά, αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού και τον Captain Xu Lirong, Πρόεδρο της China COSCO εγκαινιάσθηκε ο νέος Προβλήτας κρουαζιέρας Αγίου Νικολάου στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα Δευτέρα 03.10   Το έργο κατασκευάστηκε με πλωτά κιβώτια οπλισμένου σκυροδέματος και δίνει μια επιπλέον θέση πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων άνω των 250 μέτρων αφού[…]

Περισσότερα »

Διπλασιάσθηκε η διακίνηση φορτίων μέσω της Βορείου Θαλάσσιας Οδού

Του Νίκου Μπαρδούνια… Σημαντική αύξηση καταγράφει τα τελευταία έτη η χρήση του Βόρειου Θαλάσσιου περάσματος (Northern Sea Route (NSR) καθώς μόνο κατά τα τέσσερα τελευταία έτη, 2010 – 2013, ο όγκος των φορτίων που διακινήθηκαν αυξήθηκε κατά εννέα φορές ((! ) σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κρατικής εταιρείας «Administratsia Severnovo[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *