Τα νέα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ

Οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ ύψους 35 ευρώ για το 2018 είναι η συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου, το μικτό μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις κύριες και επικουρικές να μην υπερβαίνει τα 643 ευρώ, ενώ το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα του συνταξιούχου δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από τις 8.884 ευρώ. Επισημαίνεται ότι δεν δικαιούνται το ΕΚΑΣ όσοι συνταξιοδοτήθηκαν από την 13.5.2016 και εφεξής, ανεξαρτήτως αν πληρούν ή όχι τα ηλικιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Αυτό προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιου Πετρόπουλου, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή της κοινής υπουργικής απόφασης των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας και κοινοποιήθηκε χθες από τον ΕΦΚΑ σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (Ε.Κ.Α.Σ.) καταβάλλεται αποκλειστικά σε ήδη συνταξιούχους, καθώς και σε δικαιούχους σύνταξης γήρατος, αναπηρίας και θανάτου όλων των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ εκτός του ΟΓΑ.

Επίσης, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται εφόσον, επιπρόσθετα, πληρούνται οι ηλικιακές προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά κριτήρια σε όσους δικαιούνται σύνταξη (γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου) από τους ανωτέρω πρώην φορείς κύριας ασφάλισης, η καταβολή της οποίας -σύμφωνα με την απόφαση συνταξιοδότησης του αρμόδιου φορέα κύριας ασφάλισης- αρχίζει πριν από την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 (ήτοι μέχρι και 12.5.2016). Διευκρινίζεται ότι τα ποσά του ΕΚΑΣ δεν υπόκεινται σε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του Κλάδου Ασθένειας και Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων. Το ΕΚΑΣ του 2018 χορηγείται με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι σειρήνες ήχησαν λόγω… ανθρώπινου λάθους

Οι σειρήνες που ήχησαν το πρωί στην Αττική έκαναν πολλούς Αθηναίους να ανησυχήσουν, όμως τελικά πρόκειται απλά για ανθρώπινο λάθος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τεχνικοί του ΟΤΕ διενεργούσαν τακτικό έλεγχο όταν, πιστεύωντας ότι μια σειρήνα είχε μόνιμη βλάβη, την έθεσαν από λάθος σε λειτουργία. Bio Latest Posts Γεωργιάδης Γιώργος Latest posts[…]

Περισσότερα »

Εξαρθρώθηκε οργάνωση που έκανε εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων

Ξεπερνά το ποσό του 1.800.000 ευρώ η συνολική ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο, από τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, που προέβαινε σε εικονικές ασφαλίσεις εργαζομένων για την αποφυγή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών. Η οργάνωση εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία συνέλαβε πέντε μέλη της. Πρόκειται για ένα 47χρονο και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *