Τάκης Αβραμίδης: Κατώτερο των περιστάσεων το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο για τους ΟΤΑ και τις σημαντικές αλλαγές που θα επέλθουν στη λειτουργία των Δήμων, τοποθετήθηκε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου Πειραιά (ΚΑΝΑΛΙ-1), δημοτικός σύμβουλος, Τάκης Αβραμίδης. Ο κ. Αβραμίδης είναι μέλος της επιτροπής οικονομικών της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ως εκ τούτου, παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Αυτοδιοίκηση. Η άποψή του λοιπόν είναι ενδιαφέρουσα.

*Συνέντευξη στον Κώστα Παναγιωτάκη

-κ. Αβραμίδη κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο σκούπα για τους ΟΤΑ, θα θέλαμε μια πρώτη εκτίμηση σας.

Θα σας έλεγα Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν!

Σχεδόν δύο χρόνια από τότε που η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών είχε ζητήσει τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούσαν την καθημερινή λειτουργία των Δήμων, διαπιστώνουμε ότι το διάστημα που μεσολάβησε δεν επαρκούσε για να παρουσιαστεί ένα νομοσχέδιο, που πραγματικά θα δώσει λύσεις. Aυτό που βλέπουμε σήμερα, είναι κατώτερο των περιστάσεων και των προσδοκιών. Παραμένουν άλυτα ζητήματα όπως η χρηματοδότηση των Δήμων, η καταστατική θέση των αιρετών, η αντιμετώπιση του πολιτικού προσωπικού των Δήμων, η συμβολή των Δήμων στην αναπτυξιακή προσπάθεια, κ.α

-Διαβάσαμε για αυξήσεις σε έξοδα παράστασης αιρετών, Αντιδημάρχων και Δημοτικών σύμβουλων. Τι ακριβώς προβλέπεται;

Διαπίστωσα και εγώ κατά τη παρουσίαση του νομοσχεδίου, την εμφάνιση κάποιων σχολίων με έντονο το στοιχείο του λαϊκισμού. Αναφέρομαι σε αρνητικά σχόλια που διατυπώθηκαν σχετικά με την αποζημίωση των αντιδημάρχων ή με την αμοιβή των δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. Η αλήθεια είναι ότι επαναφέρεται με μίζερο τρόπο η πρόβλεψη για καταβολή αποζημίωσης των μελών του Δημοτικών Συμβουλίων που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις.

Αποκλείονται όμως το 80% σχεδόν των δημοτικών συμβούλων, αφού εξαιρούν τους δημοτικούς συμβούλους της Αττικής, της Θεσσαλονίκης καθώς και όσους κατοικούν σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από την έδρα του Δήμου.

-Τι δηλαδή δεν έγινε δεκτό από τις προτάσεις σας;

Εξακολουθεί να μην προβλέπεται η απόδοση στους Δήμους του συνόλου των θεσμοθετημένων πόρων που ορίζει ο Καλλικράτης .

Δεν προβλέπεται καμία απολύτως απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων πόρων 2010-2016

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για απόδοση πόρων από το Πράσινο Ταμείο, για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους. Αλλά ούτε και για συμμετοχή των Δήμων στο ΕΣΠΑ.

Δεν επιλύθηκε το πρόβλημα των συνταξιούχων με τροποποίηση του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Δήμους, στους οποίους περικόπτεται σήμερα το σύνολο της σύνταξής τους.

-Κάτι θετικό δεν έχει αυτό το σχέδιο νόμου;

Σίγουρα στην σωστή κατεύθυνση είναι ότι :

Προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης και καταβολής των οφειλών προς τους Δήμους, με δόσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο θα δώσει την ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες οφειλέτες, πολίτες κι επιχειρήσεις, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ενώ παράλληλα θα τονωθεί και η ρευστότητα των Δήμων.

Παρατείνεται για ένα χρόνο η προθεσμία για την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας των παιδικών σταθμών, παρότι είχε ζητηθεί πενταετή παράταση.

Επεκτείνεται η παροχή του επιδόματος βαρέων κι ανθυγιεινών και σε άλλους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, πέραν όσων εργάζονται στην Καθαριότητα.

Εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης .

Δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στις επιχειρήσεις δημοτικής ραδιοφωνίας και άλλων γειτονικών Δήμων .

Ρυθμίζεται το ζήτημα της αντιμισθίας όλων των Αντιδημάρχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΕΔΕ: Τη Δευτέρα στο Βόλο το συνέδριο για την αλλαγή του “Καλλικράτη”

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και του γενικού γραμματέα του υπουργείου και προέδρου της Επιτροπής για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Κώστα Πουλάκη, ξεκινούν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου στον Βόλο, οι εργασίες του θεματικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος για την αλλαγή του “Καλλικράτη” και[…]

Περισσότερα »

Δηλώσεις Γ. Μώραλη & Β. Μαρινάκη για τη 10ετή Ποιμαντορία του Μ. Πειραιώς κ. Σεραφείμ

Στο πλαίσιο της τιμητικής Εκδήλωσης για τα 10 χρόνια Αρχιερατικής Διακονίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.Σεραφείμ, στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, ο πρώτος πολίτης του Πειραιά, ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους παρευρισκομένους, είπε: Σεβασμιώτατε, Άγιοι Πατέρες, κυρίες & κύριοι, Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα να βρίσκομαι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *