Κανάλι Ένα 90,4 FM

Κανάλι Ένα 90,4 FM

Βερολίνο: Ξεχάστε κάθε σκέψη για αλλαγή στάσης στο θέμα του χρέους

«Μια αλλαγή της πολιτικής μας αποκλείεται» σχολιάσε απόψε γερμανική κυβερνητική πηγή προσθέτοντας ότι έχει τεράστια σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. Η στάση της Άνγκελα Μέρκελ δεν αλλάζει από μέρα σε μέρα, ούτε κι αν παρεμβαίνουν ξένοι πολιτικοί, όσο ισχυροί και να είναι αυτοί.
Η καγκελάριος θα συζητήσει το θέμα με τον αμερικανό πρόεδρο κατά την επίσκεψη του τελευταίου στο Βερολίνο, που αρχίζει την Πέμπτη, όμως δεν πρόκειται να μετακινηθεί από τη γνωστή θέση της που συνοψίζεται στη φράση: Καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος πριν το 2018. «Οι δυο τους έχουν μιλήσει επανειλημμένως για το θέμα, χωρίς να έχουν υπερβεί ποτέ τη διαφωνία τους» τόνισε. «Έτσι θα γίνει και τώρα».
Ο «φυσικός» χώρος για τη διαπραγμάτευση τέτοιων ζητημάτων, τόνισε η πηγή, είναι τα ευρωπαϊκά πολιτικά όργανα και μόνο, όπως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ecofin, και το Eurogroup. Οι απόψεις άλλων εταίρων, εκτός τέτοιων οργάνων, εξετάζονται σοβαρά, δεν παίζουν όμως αποφασιστικό ρόλο στη λήψη των αποφάσεων – «είναι οι Ευρωπαίοι που καθορίζουν τα του οίκου τους».
Η ίδια πηγή διευκρίνισε, ότι η κ.Μέρκελ συνεχίζει να παίρνει σοβαρά υπόψη τις απόψεις του κ.Ομπάμα, παρόλο που αυτός βρίσκεται στο τέλος της θητείας του και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ήδη με το ένα πόδι στον Λευκό Οίκο. «Δεν μετακυλούμε το θέμα στον Τραμπ» είπε. «Να είστε όμως σίγουρος, ότι η καγκελάριος θα πάρει απέναντι του την ίδια θέση για το χρέος, που υποστηρίζει και έναντι του Ομπάμα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Mε σταθερά βήματα η απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο»

Προχωράμε με σταθερά βήματα για την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο, στόχος μας ένας έντιμος συμβιβασμός στα πλαίσια της Ευρώπης δήλωσε στο Κανάλι 1 ο αντιπρόεδρος της βουλής Ιωάννης Μπαλάφας. Είναι θετικό που η κυβέρνηση δεν χάνει άλλο χρόνο και προχωρά σε συμβιβασμό υιοθετώντας θέσεις που είχαμε εκφράσει και[…]

Περισσότερα »

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα, ότι δέχθηκε άμεσες απειλές, ανάλογες με αυτές που υποστήριξε ότι δέχθηκε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ μετά τις αναφορές της για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα.  Ο κ.Τσίπρας ερωτηθείς για τη δήλωση της κ.Λαγκάρντ, χαρακτήρισε «συγκλονιστική» της αποκάλυψή της συμπληρώνοντας ότι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *