Υπολογιστής τεχνητής νοημοσύνης για ρομποτικά ταξί

Τον πρώτο υπολογιστή τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο που είναι ειδικά σχεδιασμένος για να οδηγεί αυτόνομα, ρομποτικά ταξί παρουσίασε η Nvidia.

Το νέο σύστημα, υπό την κωδική ονομασία Pegasus, επεκτείνει την υπολογιστική πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης Nvidia Drive PX έτσι ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται εξελιγμένα αυτόνομα οχήματα. Το Pegasus, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, είναι ικανό να παρέχει πάνω από 320 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο- επίδοση δεκαπλάσια του προκατόχου του, Nvidia Drive PX 2.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το Pegasus θα καταστήσει δυνατή μια νέα κλάση οχημάτων, που θα μπορούν να λειτουργούν εντελώς χωρίς οδηγό – πλήρως αυτόνομα, χωρίς τιμόνια, πεντάλ ή καθρέφτες, και εσωτερικά που παραπέμπουν περισσότερο σε σαλόνια και γραφεία.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της πλατφόρμας Nvidia Drive PX συνεργάζονται- όπως αναφέρει η εταιρεία-225 συνεργάτες, και πάνω από 25 αναπτύσσουν πλήρως αυτόνομα ρομποτικά ταξί, που χρησιμοποιούν GPUs Nvidia CUDA. Σήμερα παραπέμπουν σε μικρά data centers,και το μέγεθος, οι ενεργειακές απαιτήσεις και το κόστος τους τα καθιστούν μη πρακτικά για χρήση σε οχήματα παραγωγής.

Γενικότερα μιλώντας, οι υπολογιστικές απαιτήσεις των ρομποτικών ταξί είναι πολύ μεγάλες, καθώς αντιλαμβάνονται το περιβάλλον τους μέσω καμερών 360 μοιρών και lidar, βρίσκοντας τη θέση του οχήματος με ακρίβεια εκατοστού, εντοπίζοντας οχήματα και ανθρώπους γύρω από το αυτοκίνητο και σχεδιάζοντας ασφαλείς και άνετες διαδρομές προς τον προορισμό. Οι διαδικασίες αυτές πρέπει να γίνονται στο υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, οπότε και πρέπει να υπάρχουν πολλαπλά εφεδρικά συστήματα και δικλείδες ασφαλείας. Εκτιμάται πως οι υπολογιστικές απαιτήσεις των αυτόνομων οχημάτων είναι 50 με 100 φορές μεγαλύτερες από αυτές των πιο σύγχρονων αυτοκινήτων που υπάρχουν σήμερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαγωνισμός Ολυμπιονικών Φυσικής για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου

H Ένωση Ελλήνων Φυσικών θα πραγματοποιήσει το Διαγωνισμό Ολυμπιονικών Φυσικής για μαθητές Γ΄Λυκείου στις 5 Μαρτίου.Τα εξεταστικά κέντρα θα ανακοινωθούν στο site της ΕΕΦ. Η  συμμετοχή μπορεί να γίνει Α. Ατομικά Β. Μέσω της Σχολικής μονάδος ομαδικά Γ. Μέσω του εκπαιδευτικού της σχολικής τάξης ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ  ΤΟΥΣ 100 ΠΡΩΤΟΥΣ Α.[…]

Περισσότερα »

Έρχεται η νέα έκδοση του πρωτοκόλλου HTTP

Aνακοινώθηκε η μεγαλύτερη δομική αλλαγή που έγινε στο Internet, τα τελευταία 16 χρόνια. Το γνωστό «http://» που βρίσκεται μπροστά από κάθε διαδικτυακή διεύθυνση, που στην επιστημονική διάλεκτο ονομάζεται «Πρωτόκολλο Μεταφοράς Υπερκειμένου», αναβαθμίστηκε στην έκδοση 2, σηματοδοτώντας την απαρχή ενός ακόμα γρηγορότερου διαδικτύου. Το HyperText Transfer Protocol (HTTP) αποτελεί ένα από[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *