Άμεσα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων στη Νεάπολη

Στην στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Νεάπολη Λακωνίας προχωρά άμεσα η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα στα μνημεία που βρίσκονται στην πληγείσα από τις πυρκαγιές περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας.

 Ήδη από την περασμένη  Παρασκευή, λόγω της έκτακτης ανάγκης και του υψηλού κινδύνου επέκτασης της φωτιάς και στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης, όπου βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ενημερώθηκαν άμεσα οι τοπικές αρχές, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία.

Το Σάββατο και ενώ η πυρκαγιά δεν είχε ακόμη τεθεί υπό έλεγχο, πραγματοποιήθηκε επιτόπια αυτοψία από κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού  υπό την αν. Γενική Γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, με συμμετοχή της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευαγγελίας Πάντου και των υπαλλήλων της ΕΦΑΛΑΚ Αφροδίτης Μαλτέζου και Παναγιώτας Σκάγκου, (αρχαιολόγων), και Παναγιώτη Σκάγκου, (μηχανικού)

Η φωτιά έφτασε σε ελάχιστη απόσταση από το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, χωρίς ωστόσο να προκληθούν προβλήματα, καθώς είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα (αποψίλωση του χώρου και μικρού τμήματος της όμορης προς ανατολικά έκτασης και συνεχής διαβροχή του κτηρίου και του άμεσου περιβάλλοντα χώρου του). Επιπλέον, κοντά στο μουσείο είχε σταθμεύσει πυροσβεστικό όχημα. Τονίζεται ότι ο επί συμβάσει συντηρητής αρχαιοτήτων Νεκτάριος Γρηγοριάδης, που υπηρετεί στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου ΕΣΠΑ, ενήργησε καίρια και με αίσθημα αφοσίωσης στην Υπηρεσία και το έργο, λαμβάνοντας άμεση πρωτοβουλία για την προστασία του Μουσείου.

Σε ό,τι αφορά στα μνημεία που βρίσκονται στην άμεση πληγείσα περιοχή, οι αυτοψίες ολοκληρώθηκαν, ενώ παραμένουν ακόμη άσβεστες μικρές εστίες πυρκαγιάς. Πρόκειται για συνολικά πέντε μνημεία των ύστερων βυζαντινών χρόνων, το Κάστρο των Βατίκων, που βρίσκεται ΒΑ της Νεάπολης Βοιών, τους ναούς των Αϊ-Στράτηγου, Αγ. Κων/νου & Ελένης και Αγ. Νίκωνος στην περιοχή του Φαρακλού και του Πίσω Αϊ-Γιώργη στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βοιών, η συντήρηση και αποκατάσταση των οποίων έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Στο Κάστρο των Βατίκων, στο οποίο βαίνει προς ολοκλήρωση το ενταγμένο στο Ε. Π. «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007–2013» έργο δεν προκλήθηκαν προβλήματα από την πυρκαγιά. Ωστόσο, κάηκε μέρος της αυτοφυούς βλάστησης καθώς και ελαιώνες στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του.

Στους προαναφερόμενους ναούς, επίσης δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα, παρά μόνο καταστροφή του άμεσου περιβάλλοντος χώρου τους, λόγω της καύσης της πυκνής αυτοφυούς βλάστησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρόπουλος: Απρίλιο η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

«Τον Απρίλιο θα ψηφιστούν τόσο η νέα ρύθμιση των οφειλών σε έως 120 δόσεις, όσο και η κατάργηση του ηλικιακού ορίου για τις συντάξεις χηρείας» δήλωσε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στον Ant1. Όπως είπε, οι σχετικές διατάξεις περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που βρίσκεται[…]

Περισσότερα »

WWF Ελλάς: Εγκληματικό το ν/σ του υπ. Οικονομικών για τις ακτές

Ως «εγκληματικό» χαρακτηρίζει το WWF Ελλάς το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις ακτές της Ελλάδας, ενώ παράλληλα απέστειλε ανοικτή επιστολή προς όλους τους βουλευτές. Στην ανακοίνωσή της η οργάνωση αναφέρεται εκτενώς σε συγκεκριμένες διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, οι οποίες υποστηρίζει ότι απειλούν να καταστρέψουν τον μοναδικό παράκτιο και παρόχθιο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *