Άμεσα μέτρα για την στήριξη των πληγέντων στη Νεάπολη

Στην στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην Νεάπολη Λακωνίας προχωρά άμεσα η κυβέρνηση όπως ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα στα μνημεία που βρίσκονται στην πληγείσα από τις πυρκαγιές περιοχή της Νεάπολης Λακωνίας.

 Ήδη από την περασμένη  Παρασκευή, λόγω της έκτακτης ανάγκης και του υψηλού κινδύνου επέκτασης της φωτιάς και στον χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Νεάπολης, όπου βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο που υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας, ενημερώθηκαν άμεσα οι τοπικές αρχές, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Αστυνομία.

Το Σάββατο και ενώ η πυρκαγιά δεν είχε ακόμη τεθεί υπό έλεγχο, πραγματοποιήθηκε επιτόπια αυτοψία από κλιμάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού  υπό την αν. Γενική Γραμματέα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, με συμμετοχή της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λακωνίας Ευαγγελίας Πάντου και των υπαλλήλων της ΕΦΑΛΑΚ Αφροδίτης Μαλτέζου και Παναγιώτας Σκάγκου, (αρχαιολόγων), και Παναγιώτη Σκάγκου, (μηχανικού)

Η φωτιά έφτασε σε ελάχιστη απόσταση από το κτήριο του Αρχαιολογικού Μουσείου, χωρίς ωστόσο να προκληθούν προβλήματα, καθώς είχαν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα (αποψίλωση του χώρου και μικρού τμήματος της όμορης προς ανατολικά έκτασης και συνεχής διαβροχή του κτηρίου και του άμεσου περιβάλλοντα χώρου του). Επιπλέον, κοντά στο μουσείο είχε σταθμεύσει πυροσβεστικό όχημα. Τονίζεται ότι ο επί συμβάσει συντηρητής αρχαιοτήτων Νεκτάριος Γρηγοριάδης, που υπηρετεί στο πλαίσιο του ανωτέρω έργου ΕΣΠΑ, ενήργησε καίρια και με αίσθημα αφοσίωσης στην Υπηρεσία και το έργο, λαμβάνοντας άμεση πρωτοβουλία για την προστασία του Μουσείου.

Σε ό,τι αφορά στα μνημεία που βρίσκονται στην άμεση πληγείσα περιοχή, οι αυτοψίες ολοκληρώθηκαν, ενώ παραμένουν ακόμη άσβεστες μικρές εστίες πυρκαγιάς. Πρόκειται για συνολικά πέντε μνημεία των ύστερων βυζαντινών χρόνων, το Κάστρο των Βατίκων, που βρίσκεται ΒΑ της Νεάπολης Βοιών, τους ναούς των Αϊ-Στράτηγου, Αγ. Κων/νου & Ελένης και Αγ. Νίκωνος στην περιοχή του Φαρακλού και του Πίσω Αϊ-Γιώργη στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Βοιών, η συντήρηση και αποκατάσταση των οποίων έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Στο Κάστρο των Βατίκων, στο οποίο βαίνει προς ολοκλήρωση το ενταγμένο στο Ε. Π. «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007–2013» έργο δεν προκλήθηκαν προβλήματα από την πυρκαγιά. Ωστόσο, κάηκε μέρος της αυτοφυούς βλάστησης καθώς και ελαιώνες στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του.

Στους προαναφερόμενους ναούς, επίσης δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα, παρά μόνο καταστροφή του άμεσου περιβάλλοντος χώρου τους, λόγω της καύσης της πυκνής αυτοφυούς βλάστησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γενικά αίθριος καιρός – Άνεμοι έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός σήμερα ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο. Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στα[…]

Περισσότερα »

Ερευνα – σοκ: Mάστιγα η ανεργία για τους 45άρηδες

Ολοένα και περισσότερα μέλη της «γενιάς των γκριζομάλληδων» είναι αντιμέτωπα με το οικονομικό αδιέξοδο. Το ποσοστό της ανεργίας στους άνω των 45 ετών αντί να μειώνεται, ακολουθώντας τον μέσο όρο της χώρας, αυξάνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η «Καθημερινή», ο 1 στους 3 ανέργους της χώρας, δηλαδή πάνω[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *