Άρχισε και επισήμως η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

 ΟΓενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι τα σκάφη του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν εντός ελληνικών και τουρικών χωρικών υδάτων και πως ο στόλος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο θα ενισχυθεί. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με συμφωνία για συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Frontex, κάτι που χαιρέτισε η Κομισιόν.

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στις Βρυξέλλες, όπου συζητήθηκε η ανάγκη άμεσης έναρξης της δραστηριότητας σε όλη την έκταση κατά μήκος των ελληνικών νησιών από τη Λήμνο έως το Καστελλόριζο και τη Γαύδο και στις ακτές της Μικράς Ασίας. Ο κ. Στόλτνμπεργκ έκανε αποδεκτές τις ελληνικές θέσεις.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Associated Press ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι δραστηριότητες στα χωρικά ύδατα θα διεξάγονται σε συνεννόηση και συντονισμό με του Συμμάχους.

«Οι διοικητές έχουν καθορισμένη περιοχή δραστηριότητας και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία. Σκοπός της αποστολής του ΝΑΤΟ δεν είναι να σταματήσει ή να απωθήσει τα σκάφη των διακινητών αλλά να βοηθήσει την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων που τροφοδοτεί αυτή την κρίση» τόνισε. Ο ίδιος επισήμανε ότι σύντομα στο Αιγαίο θα βρίσκεται ένα γαλλικό και ένα βρετανικό σκάφος, ενώ πέραν του γερμανικού Bonn το οποίο ηγείται της Νατοϊκής μοίρας, μετέχουν επίσης το Ελληνικό Σαλαμίς, το τουρκικόΜπαρμπαρός, καθώς επίσης και σκάφος από τον Καναδά.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, το Bonn έλαβε την διπλωματική άδεια προκειμένου να κινηθεί στα χωρικά ύδατα και της Τουρκίας.

Παράλληλα, o Στολτενμπεργκ επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ έχει σχεδιασμό για τη συνεργασία με την Frontex.
Με ανακοίνωσή της η Frontex επιβεβαιώνει την σύγκλιση των απόψεων σχετικά με τις αρμοδιότητες όλων των πλευρών. Ταυτόχρονα αναφέρει ότι στο Αιγαίο βρίσκονται 14 πλοία και δύο ελικόπτερα, τα οποία υποστηρίζουν τις ελληνικές αρχές στην επιτήρηση των συνόρων, την ανίχνευση και διάσωση των μεταναστών. Συνολικά, ο Frontex έχει 739 υπαλλήλους, για να υποστηρίξει επίσης την καταγραφή των μεταναστών.

Την εξέλιξη χαιρέτισαν με κοινή δήλωση η Υπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο επίτροπος Μεταναστευτική πολιτικής, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Στην δήλωση τους αναφέρουν ότι οι λειτουργικές λεπτομέρειες που αποσαφηνίστηκαν θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα, τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα της επιχείρησης. Επιπλέον τόνισαν ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ να συνδράμει στη διεξαγωγή των αναγνωρίσεων, την παρακολούθηση και την επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο είναι μια σημαντική συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα EΡΤ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοικτό ξανά από την Τρίτη το Πολυτεχνείο της Αθήνας

Ανοίγει την Τρίτη 1 Ιουλίου το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με απόφαση του συλλόγου των διοικητικών υπαλλήλων του. Οι διοικητικοί υπάλληλοι των οκτώ ΑΕΙ, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία την Δευτέρα 30 του μηνός και στην συνέχεια όλα τα Ιδρύματα να λειτουργήσουν κανονικά. Εν[…]

Περισσότερα »

Σε επιφυλακή o ΔΕΔΔΗΕ-ΜΘ για τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδρότησης

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Περιφερειακή Διεύθυνση του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας-Θράκης, ώστε να επέμβει σε περίπτωση προβλημάτων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης από το νέο κύμα κακοκαιρίας, που πλήττει

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *