Έκθεση για το τουρκικό πογκρόμ κατά του ελληνικού πληθυσμού το 1955

AFISSAMε την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60ετίας από τα τραγικά γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, του οργανωμένου από την “Ειδική Υπηρεσία Πολέμου” πογκρόμ κατά της Ελληνικής Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, της Σμύρνης, καθώς και των άλλων Μειονοτήτων, η Οι.Ομ.Κω. (Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών) και ο Μορφωτικός Σύνδεσμος Μακροχωρίου “Το έβδομον του Βυζαντίου”, σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων διοργανώνουν την έκθεση: “Τα Σεπτεμβριανά στα πρωτοσέλιδα”

Η έκθεση έχει ως σκοπό την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού για τον διωγμό των Ελλήνων, αλλά και την προβολή του αιτήματος, αυτό το τραγικό γεγονός όπως και οι Απελάσεις του 1964 να συμπεριληφθούν στα σχολικά βιβλία.  Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 18.00, στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων που ευγενώς μας παρεχώρησε ο ΟΠΑΝΔΑ.

Η έκθεση περιλαμβάνει δημοσιεύματα του ελληνικού, τουρκικού, αγγλικού, κυπριακού και ομογενειακού τύπου της εποχής, οπτικά ντοκουμέντα, αφηγήσεις των θυμάτων, εικόνες καταστροφής ελληνικών σπιτιών, εκκλησιών, καταστημάτων κ.α. Επίσης θα γίνουν παράπλευρες εκδηλώσεις, με ξεναγήσεις του κοινού τις πρωινές ώρες.

Παράλληλα με την Έκθεση, στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί προβολή ταινίας του καταξιωμένου σκηνοθέτου κ. Γιώργου Μουτεβελλή και σειρά συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας με την συμμετοχή ακαδημαϊκών, διπλωματών, δημοσιογράφων, αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων κ.α.

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

2-Σεπτεμβρίου Τετάρτη,ώρα: 18.30 ΕΓΚΑΙΝΙΑ

Πρώτη προβολή της ταινίας ντοκιμαντέρ «Η Φρικτή Νύχτα» του Γιώργου Μουτεβελλή (ώρα 20.30).

3- Σεπτεμβρίου, Πέμπτη, ώρα: 18.30

Ο Πρέσβης επί τιμή κ. Λ. Χρυσανθόπουλος και ο Ιερολοχίτης Στρατηγός κ. Κ. Κόρκας παρουσία ζωντανών αφηγήσεων θα μας εξιστορήσουν «Τα Σεπτεμβριανά γεγονότα της Σμύρνης» (πυρπόληση Ελληνικού Προξενείου , Εμπορικού περιπτέρου της Εμπορικής Έκθεσης , στρατηγείου του ΝΑΤΟ κτλ)

4- Σεπτεμβρίου, Παρασκευή, ώρα: 18.30

Ημερίδα της ΟΙΟΜΚΩ με θέμα «Οι ψυχικοί μηχανισμοί δαιμονοποίησης του Άλλου και η καλλιέργεια μίσους κατά εθνοτικών-θρησκευτικών ομάδων» Συμμετέχουν Καθ. Ψυχιατρικής ΕΚΠΑ Χ. Παπαγεωργίου (συντονιστής), Αν. Καθ. ΕΚΠΑ Ψυχιατρικής Γ. Βασλαματζής, Καθ Κοινωνικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ Θ. Δραγώνα, Καθ. Ψυχολογίας της Επικοινωνίας ΕΚΠΑ Κ. Ναυρίδης.

6- Σεπτεμβρίου Κυριακή, ώρα: 9.30

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων, υπέρτιμος και έξαρχος Βοσπόρου Θρακικού και Κυανέων κ. Απόστολος, θα τελέσει την Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο στην Μνήμη των θυμάτων των Σεπτεμβριανών στον Ιερό Ναό Αγ. Σπυρίδωνος εντός Ναυτικού Νοσ. Αθηνών (Μετρό Μεγ. Μουσικής). Θα ψάλλουν μέλη του Εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως.

7-Σεπτεμβρίου, Δευτέρα, ώρα: 20.00

«Η κατάσταση των μη-Μουσλουμανικών Κοινοτήτων μετά από τις εκλογές της 7/6/2015 στην Τουρκία». Συμμετέχουν, Καθ. Τζ. Ακτάρ, Δρ. Φ. Μπενλίσοϊ, Καθ. Ν. Ουζούνογλου.

 

*Ωρες λειτουργείας: καθημερινά 10.00 έως14.00 και 18.00 έως21.00

*Οι είσοδοι σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη στο κοινό

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Το Χριστουγεννιάτικο όνειρο» στη θεατρική σκηνή Ιάκωβος Καμπανέλλης

20 μικροί πιανίστες του Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας-Αγ.Ι.Ρέντη θα παρουσιάσουν με το δικό τους μουσικό τρόπο το παραμύθι “Το χριστουγεννιάτικο όνειρο” την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στη θεατρική σκηνή “Ι. Καμπανέλλη” στον Αγ. Ι. Ρέντη. Αφηγείται η Μαρία Ζούνη με την συμμετοχή της μικρής Ειρήνης Διακοπούλου. Στη συνέχεια[…]

Περισσότερα »

Η χορωδία της ΧΕΝ και του Συνδέσμου Γυναικών Κρήτης και Ν. Αιγαίου στο Δ. Θ. Πειραιά

Tην Τετάρτη 19 Ιουνίου στις 8.00 μ.μ. , στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά η χορωδία της ΧΕΝ Πειραιά υπό την διδασκαλία και διεύθυνση της μαέστρου Δέσποινας Σκουλάξενου και η χορωδία του Συνδέσμου Γυναικών

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *