Έκθεση του Κ. Ευαγγελάτου: «Αισθητικές και θεωρητικές καταθέσεις»

Εγκαινιάστηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, από την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού κυρία Ειρήνη Νταϊφά, η ατομική εικαστική έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου, με τίτλο: «Αισθητικές και θεωρητικές καταθέσεις», η οποία συνδυάζει έκθεση ζωγραφικής με 84 έργα του καλλιτέχνη,  διαλέξεις, καθώς και δρώμενα λόγου και τέχνης.

Η κυρία Ειρήνη Νταϊφά, στην ομιλία της, στην εκδήλωση των εγκαινίων της έκθεσης, τόνισε:

«Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τον Προϊστάμενο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά κ. Τσεκούρα για τα εξαιρετικά καλά του λόγια. Ομολογώ ότι με υποχρεώσατε.  Το εννοώ πραγματικά. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

Κυρίες και κύριοι,

σας καλωσορίζω στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Με ιδιαίτερη χαρά, δέχθηκα την πρόσκληση του αγαπητού μου Κώστα Ευαγγελάτου να εγκαινιάσω αυτήν την εξαιρετικού ενδιαφέροντος έκθεση, τόσο με την ιδιότητα της Εντεταλμένης Δημοτικής Συμβούλου Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, όσο και της πολυετούς γνωριμίας μας και φιλίας μας με τον Κώστα.

Τα εγκαίνια μιας έκθεσης ζωγραφικής αποτελούν πάντα ένα σημαντικό γεγονός για την πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Ο Δήμος Πειραιά στηρίζει κάθε προσπάθεια που προάγει τον πολιτισμό και την τέχνη, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας να ψυχαγωγηθούν. Επιθυμία της Δημοτικής Αρχής του Πειραιά είναι να βρίσκεται κοντά στους εικαστικούς καλλιτέχνες και να στηρίζει κάθε δημιουργική έκφραση, που αναδεικνύει την πολιτιστική μας ταυτότητα και προάγει στη χώρα μας τον πολιτισμό.

Σχεδιάζοντας την πολιτιστική στρατηγική στη Διεύθυνση Πολιτισμού μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως να ενισχύουμε, να προωθούμε και να συμβάλλουμε  στην προβολή  της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι πολιτισμός να αναδεικνύεις, να ενισχύεις και να προβάλεις τον πολιτισμό σου. Παρά την πολύπλευρη κρίση που βιώνει η χώρα μας, η οποία βρίσκεται ακόμη μια φορά στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, είναι άξιο αναφοράς το  γεγονός, ότι σε μία χώρα με τεράστια οικονομική δυσκολία, παράγεται τόσος πολιτισμός. Κάτι που βεβαιώνει πως η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η πηγή του πολιτισμού. Η τέχνη μας αφορά όλους και μπορεί να μας αγγίξει όλους.

Απόψε είμαστε εδώ, για να τιμήσουμε έναν από τους εκπροσώπους της νεώτερης γενιάς της τέχνης που υπηρετεί τον χώρο, από πολύ νεαρή ηλικία. Ο Κώστας Ευαγγελάτος ασχολείται συστηματικά, όχι μόνο με τη ζωγραφική, αλλά και την ποίηση, από την εφηβική ηλικία. Παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου, ενώ παράλληλα σπούδαζε Νομική. Ταυτόχρονα ασχολήθηκε με γλυπτικές κατασκευές, ψηφιακές εικόνες και εικαστικά περιβάλλοντα.  Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες βέβαια δεν σταμάτησαν εκεί, εφόσον έχουν εκδοθεί βιβλία και λευκώματα με αισθητικά δοκίμια, ποιήματά του, λιθογραφικά έργα, εικαστικά ημερολόγια, καθώς έχει κοσμήσει λογοτεχνικές, εραλδικές και επιστημονικές εκδόσεις.

Διατύπωσε τις θεωρητικές του απόψεις με διαλέξεις, άρθρα και βιβλία όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Συνεργάστηκε εικαστικά με την «Όπερα Δωματίου Αθηνών». Είναι μέλος επιστημονικών, ιστορικών, καλλιτεχνικών και λογοτεχνικών οργανισμών, ενώ το 2000 ίδρυσε στο Αργοστόλι τη σύγχρονη πινακοθήκη «ΒΙΛΛΑ  ΡΟΔΟΠΗ», που τους θερινούς μήνες παρουσιάζει εκθέσεις  του, καθώς και καλλιτεχνικά και λογοτεχνικά δρώμενα. Το πολύπλευρο έργο του τεκμηριώνει την τεχνική του, την κατάρτισή του και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του.».

Ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά κ. Μιχάλης Τσεκούρας καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι ευτυχία σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, να βλέπεις ανθρώπους να χαμογελούν. Μας δίνετε αυτή τη δυνατότητα να είστε κοντά μας, σ’ αυτό το στολίδι του Πειραιά μας, τη Δημοτική Πινακοθήκη, που τη στηρίζουμε όλοι μαζί.

Είναι μια συνολική προσπάθεια που πρέπει να «πιστωθεί»  στο Δήμαρχό μας τον κ. Γιάννη Μώραλη, ο οποίος έχει δώσει μια νέα πνοή στον πολιτισμό της πόλης μας και φυσικά στη δραστήρια Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο Πολιτισμού την κυρία Ειρήνη Νταϊφά, η οποία είναι ακούραστη και  πάντα κοντά μας. Χαίρομαι πάρα πολύ που κοσμεί με την παρουσία της τη σημερινή εκδήλωση για μια ακόμη φορά.

Καλωσορίζουμε τους εικαστικούς, τους άλλους καλλιτέχνες, τους φίλους δημοσιογράφους και όλους εσάς στη μαγική βραδιά, που ετοιμάζουμε εδώ και αρκετό καιρό, του Κώστα Ευαγγελάτου, ο οποίος θα κοσμήσει με την παρουσία του από σήμερα έως το τέλος της εβδομάδας, όχι μόνο με την έκθεση ζωγραφικής, αλλά και με διαλέξεις, οι οποίες θα λάβουν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδος με σπουδαία θέματα, που αφορούν τον πολιτισμό, την τέχνη και την ζωγραφική. Η Δημοτική Πινακοθήκη  Πειραιά χάρις στην κυρία Νταϊφά και το προσωπικό  θα είναι ανοικτή για όλους σας για να μπορείτε να εκθέσετε τα έργα σας».

Ο ζωγράφος κ. Κώστας Ευαγγελάτος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι καλλιτέχνες που με τιμάτε απόψε εδώ,

είναι πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα μου αυτή η έκθεση, εδώ στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, γιατί παρουσιάζοντας 84 έργα μου, τα οποία είναι των δύο τελευταίων δεκαετιών, νομίζω ότι μπορεί κάποιος – και εγώ ο ίδιος ειλικρινά – να δει το φάσμα των αναζητήσεων και των πράγματι αισθητικών καταθέσεων, που με αφοσίωση προσπάθησα να κάνω όλα αυτά τα χρόνια.

Αρχικά όμως θέλω να ευχαριστήσω την αγαπημένη μου Ειρήνη Νταϊφά με την οποία μας συνδέει μια πολύχρονη φιλία και θέλω να πω ότι την εκτίμησα βαθύτατα από την πρώτη μας συνάντηση στη γκαλερί «ΝΤΑΝΤΑ», η οποία πάντα παρακολουθούσε τα καλλιτεχνικά γεγονότα που συνέβαιναν εκεί, τότε που είχα την καλλιτεχνική διεύθυνση. Όπως επίσης και αργότερα που παρακολουθούσε με αγάπη και ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα του «ART STUDIO EST», το οποίο – απαρτιζόμενο από νεώτερους βασικά καλλιτέχνες – έδωσε ένα σημαντικό στίγμα στα εικαστικά πράγματα της χώρας μας.

Αυτό αποδεικνύει ότι η παιδεία και η αγάπη της για την τέχνη ήταν – θα έλεγα – ανέκαθεν παρούσα και ο ρόλος της σημαντικός σαν Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού στο Δήμο Πειραιά, σε αυτά που έχει δώσει για μας τους φιλότεχνους – γιατί εκτός από δημιουργοί είμαστε και φιλότεχνοι – με τις δράσεις που γίνονται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και βέβαια με τις σημαντικές παραστάσεις. Θέλω επίσης  να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Προϊστάμενο της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά τον κ. Μιχάλη Τσεκούρα, ο οποίος έκανε την παρουσίαση πριν και για τα υπέροχα λόγια που είπε και για μένα, αλλά και γενικά για σας και για τους καλλιτέχνες».

Η ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκδόσεων και εκθέσεων κυρία Μαράη Γεωργούση, μιλώντας για τις αιθέριες μορφές του Κώστα Ευαγγελάτου, επισήμανε χαρακτηριστικά:

 «…Σε ένα κόσμο καθόλου στατικό, οι φόρμες των σχεδίων του διαπνέονται από έναν έντονο λυρισμό της φόρμας και συγκροτούν μια ποιητική διάθεση εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Η γραμμικότητα των μορφών, οι μεγάλες και μικρές καμπύλες του, οι ευθείες, η όσμωσή τους  αποτελούν γεωμετρικό παιχνίδι στα χέρια του, ενώ τα πάντα παίρνουν υπόσταση και μορφή. Σε έναν κόσμο ιδιωτικό, μοιάζει να παρατηρεί τους ήρωες του, που συνθέτουν ρόλους μέσα στη δική του αφήγηση. Η συχνά εμφανής σαρκικότητά τους αποτελεί άλλοτε αυτόνομο θέμα του έργου άλλοτε τμήμα του. Στις σωματογραφίες η εν δυνάμει κίνηση των μορφών συντελεί στην αισθητική μεταβολή της εικόνας. Ακόμα κι αν απουσιάζει το κεφάλι, τα ίδια τα σώματα μαρτυρούν και παραπέμπουν σε διαφορετικές ψυχικές καταστάσεις. Επί πλέον τα εννοιολογικά σύμβολα που συχνά χρησιμοποιεί προσδίδουν την εγκεφαλική διάσταση στα έργα του. Ανθρώπινα ζητήματα τον απασχολούν όπως: ο έρωτας, η επίδραση της τέχνης στη ζωή και οι τρόποι έκφρασης και αλληλενέργειάς τους. Φυσιολάτρης ζωγράφος, όχι βέβαια με την αυστηρή έννοια του όρου, καθώς δεν καταγράφει φωτογραφικά τα τοπία που αντικρίζει, το ενδιαφέρον του εντοπίζεται στην απόδοση με την μεγαλύτερη δυνατή συνέπεια αυτών που ο ίδιος έχει ήδη απομονώσει με την κριτική οπτική του…».

Ο ιστορικός και κριτικός τέχνης, συγγραφέας κ. Λεόντιος Πετμεζάς, αναλύοντας το έργο του Κώστα Ευαγγελάτου, ανέφερε ανάμεσα στ’ άλλα:  «Ο Κώστας Ευαγγελάτος συντρίβει το μύθο που δημιούργησε εδώ και χρόνια, προβάλλοντας μια διαφορετική εκφραστική τεχνική, που αποκαλύπτει τη γνησιότητα μιας πρωτοποριακής γόνιμης εικαστικής πορείας. Ουσιαστικά ο ρόλος του στην εικαστική δημιουργία και σύνθεση βασίζεται απόλυτα στην εφευρετική ικανότητα και στην ψυχική επιθυμία, παρ’ ότι ο χώρος διεξαγωγής των πεπραγμένων είναι θεωρητικά και ερευνητικά οριοθετημένος.  Στο μεταμοντέρνο πρότυπο η τέχνη του δίνει ερεθίσματα για διείσδυση και εντρύφηση σε άγνωστους χώρους και χρόνους, στους οποίους χαρτογραφεί μέρη διαθέσιμα. Ο καλλιτέχνης αποστασιοποιείται, τηρεί την επιλογή της ουδετερότητας, περνά στην απέναντι όχθη, δραπετεύει, χωρίς να ακολουθεί συγκεκριμένες διαδικασίες σε τόπους εκτόνωσης, ονείρου και λύτρωσης…»

«…Η προσπάθεια του εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της «περφόρμανς – παράστασης»,  που συνδυάζει όμως μια θεατρική εικόνα, υπάρχουσες εκφραστικές δυνατότητες. Εδώ λείπει ο λόγος, λείπει η κίνηση. Μένει όμως η έκφραση και το σκηνικό. Ένα ζωντανό γλυπτό λοιπόν που για λίγη ώρα μόνο μεταβάλλεται σε φορέα       νοημάτων μηνυμάτων και συναισθηματικών δονήσεων…».

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης:

-Ο Υπεύθυνος καλλιτεχνικών της UNESCO Πειραιώς και Νήσων  κ. Βασίλης  Μόσχου ο οποίος βράβευσε τον Κώστα Ευαγγελάτο με την τιμητική διάκριση της UNESCO.

-Ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι» κ. Στέλιος Μαρούλης , που επίσης απένειμε βραβείο στον καλλιτέχνη.

Το πρόγραμμα των  διαλέξεων του  Κώστα Ευαγγελάτου, καθώς και των δρώμενων λόγου και τέχνης έχει ως εξής:

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, 19:00

«Δομικές και λειτουργικές θέσεις και αντιφάσεις της σύγχρονης εικαστικής δράσης και επικοινωνίας. Η Ταχυδρομική τέχνη ( mail-art)».

Μάριος Καζάς, Πιανίστας, συνθέτης: μουσικές συνθέσεις.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, 19:00

«Διαδραστικά καλλιτεχνικά έργα σε δημόσιους χώρους. Παράμετροι επιρροών και κινδύνων».

Ιωάννα Σκληρού, Μουσικός-κορνίστα: έργα για κόρνο.

Ξενάγηση στην έκθεση και συζήτηση με το κοινό.

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, 19:00

 «Η Τέχνη και ο καλλιτέχνης στην εποχή μας. Η εικαστική Αναγωγή στο Σύμβολο».

Μάρθα Παπαδοπούλου, Φιλόλογος, ηθοποιός, λογοτέχνης:

Απαγγελία των ποιημάτων «Τουτέστιν», εκδόσεις Συλλογές και «Εγκάρσια Πτήση», εκδόσεις Απόπειρα  του Κώστα Ευαγγελάτου.

Μουσικός αυτοσχεδιασμός από τον Νίκο Γαρμπή- Nicofilimon, συνθέτη, designer.

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, 19:00

«Εισαγωγή στο είδος των ζωντανών εικαστικών έργων «Performance».

Παρουσίαση του μουσικοποιητικού χοροδράματος «Chair’sTragedy»

 (Φένια Αποστόλου, Σίλια Καρφοπούλου), Χοροθέατρο «Λυδία Λίθος».

Με την υποστήριξη του «ArtStudioEST- LaChambre», της Σύγχρονης Πινακοθήκης  Villa «Ροδόπη»-Αργοστόλι, του Αρχείου «Fototanism» και του περιοδικού «Συλλογές».

Διάρκεια έκθεσης και εκδηλώσεων:  8 – 14 Φεβρουαρίου 2016.

Ώρες επίσκεψης: 12.00-14.00 και 18.30-21.00 καθημερινά.

Είσοδος ελεύθερη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έκθεση Μικροναυπηγικής στον Δήμο Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη

Έκθεση Μικροναυπηγικής «Η απαράμιλλη δεινότητα των Ελλήνων ναυτικών στα ζοφερά χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας  1453 – 1821»του Ευάγγελου Γρυπιώτη, μικροναυπηγού-συγγραφέα διοργανώνει ο Δήμος

Περισσότερα »

AthensFringeLive 2014: Τι βλέπουμε τη δεύτερη εβδομάδα

H πρώτη εβδομάδα του καλοκαιριού πέρασε σαν αστραπή με το Athens Fringe Live να χρωματίζει μουσικά, θεατρικά, εικαστικά, κινηματογραφικά και χορευτικά την Αθήνα που ονειρευτήκαμε! Η παράσταση «Ραντεβού στην Αθήνα»  έδωσε το σήμα για την έναρξη του 6ου κατά σειρά πολύχρωμου καλλιτεχνικού φεστιβάλ, όπου δημιουργοί, ΜΚΟ και ενεργοί πολίτες «καταλαμβάνουν» συμβολικά[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *