Εκλεισε η συμφωνία με την Τρόικα για τις τράπεζες

Πρώτα θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μετά θα ξεκινήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των μετοχών της θα περάσει στον Ιδιωτικό Τομέα και πλέον φαίνεται ότι, μετά και τις κινήσεις των υπολοίπων τραπεζών, ξεπερνιέται συνολικά το “αγκάθι” της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι σχετικές αποφάσεις ελήφθησαν στην χθεσινή ολονύχτια σύσκεψη του Γιάννη Στουρνάρα και της διοίκησης του ΤΧΣ με την Τρόικα. Σήμερα όμως θα υπάρξει και νέος μαραθώνιος από το πρωί με όλα τα υπουργεία Εργασίας, Ανάπτυξης, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δικαιοσύνης κλπ. Στις σημερινές συσκέψεις θα εξεταστεί και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων αν και, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «δεν διαφαίνεται ότι θα αλλάξει ο στόχος των εισπράξεων από τις αποκρατικοποιήσεις».

Χθες φαίνεται πως η Τρόικα συμφώνησε στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου ¨για τις τραέπζες που θα έρθει στη Βουλή, παραμένουν όμως ανοικτά ακόμα πολλά θέματα και, όπως ανέφερε μετά τις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, «απόψε το βράδυ θα γνωρίζουμε αν θα έχουμε συμφωνία την Κυριακή ή το αργότερο ως την Δευτέρα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή «το νομοσχέδιο για τις τράπεζες πρέπει να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα για να προχωρήσει η ΑΜΚ της Eurobank το συντομότερο δυνατόν. Αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, η Eurobank μπορεί σε 9 ημέρες να προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση και να αποφασίσει. Δεν ξέρουμε τι ποσοστό θα κρατήσει το ΤΧΣ. Για το πώς θα γίνει η διαδικασία, υπάρχουν και κανονισμοί της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Εμείς θέλουμε ένα ποσοστό να παραμείνει στο Δημόσιο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό στον Ιδιωτικό Τομέα. Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο κατά 99,9999% και μπορεί να κατατεθεί και πριν από τα άλλα που θα έρθουν στη Βουλή».

Με τα δεδομένα αυτά, αν πχ το νομοσχέδιο κατατεθεί στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος και ψηφιζόταν την επόμενη, η γενική συνέλευση θα μπορούσε να συγκληθεί σε περίπου 20 μέρες από σήμερα.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε πάντως, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ότι δεν ζητήθηκε κάλυψη ή απαλλαγή της διοίκησης του Ταμείου.

Έως την Δευτέρα

Από τις χθεσινές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών, τρόικα και κυβέρνηση κάλυψαν όλα τα ανοιχτά θέματα της αξιολόγησης. «Βρισκόμαστε εντός του στόχου της Κυριακής. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Έγινε μεγάλη πρόοδος. Το Σάββατο το βράδυ θα γνωρίζουμε πια αν θα μπορέσουμε να έχουμε συμφωνία την Κυριακή ή το αργότερο την Δευτέρα» έλεγαν κύκλοι του υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα επόμενα βήματα μετά την συμφωνία θα είναι να υπάρξει επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και να αρχίσει η συζήτηση μέσα στον Μάιο για το χρέος, διότι προϋπόθεση για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος δεν είναι μόνο η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά και η διασφάλιση ότι το πρόγραμμα βρίσκεται είναι εντός των στόχων.

Ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζε πάντως ότι «η τρόικα ποτέ δεν έχει πει να μην βγούμε στις αγορές, αλλά και εμείς δεν έχουμε πει ότι θα βγούμε για να χρηματοδοτήσουμε πλήρως το χρέος. Θα βγούμε δοκιμαστικά με ομόλογα για ένα μικρό ποσό, ώστε να εξομαλύνουμε την καμπύλη των επιτοκίων».

Δημοσιονομικό κενό του 2015

Διαφωνίες υπάρχουν πάντως ακόμα ως προς το δημοσιονομικό κενό του 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα υπάρχει στο Μνημόνιο συγκεκριμένος αριθμός, αλλά η Τρόικα έχει υποχωρήσει πολύ από τις παλαιότερες εκτιμήσεις της μόνο περιοχές. Αλλά η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι μάλλον εμείς έχουμε δίκιο.

Για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, πηγή του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «θα είναι το τελευταίο που θα συζητήσουμε», αλλά άφηνε ανοικτό το τελικό ύψος των παροχών που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα.

Για τα φορολογικά όπου εκδηλώνονται ακόμη σφοδρές διαφωνίες (ειδικά για τις αλλαγές στον φόρο υπεραξίας) άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο και για να νομοθετήσει μονομερώς η κυβέρνηση λέγοντας ότι «ελπίζω να τα βρούμε». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, διαφαίνεται σύγκλιση στο θέμα της μείωσης των προστίμων, από 1.000 ευρώ σε 250 ευρώ για όσους τηρούν απλογραφικά στοιχεία (πρώην Β΄κατηγορίας) και από 2.500 ευρώ σε 500 ευρώ για διπλογραφικά (πρώην Γ΄κατηγορίας).

Ο εφαρμοστικός νόμος με όλα τα προαπαιτούμενα «μπορεί να είναι από ένα άρθρο έως ένα νομοσχέδιο, έως πολλά νομοσχέδια», όπως έλεγε κυβερνητικός στέλεχος.

Πηγή: www.protothema.gr/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωπαϊκά χαμόγελα… μετά τη ψηφοφορία στη Βουλή

Την πεποίθησή της ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εγκρίνουν το πρόγραμμα στήριξης ύψους 85 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, μετά την υπερψήφισή του μερικές ώρες νωρίτερα από το ελληνικό κοινοβούλιο, εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. “Θεωρούμε ενθαρρυντική την τελεσίδικη ψήφο του ελληνικού κοινοβουλίου σήμερα το πρωί και έχουμε την πεποίθηση ότι[…]

Περισσότερα »

Οι συνεργάσιμοι δανειολήπτες να μην φοβούνται

«Κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του, δεν έχει να φοβάται τον πλειστηριασμό της κατοικίας του», τόνισε σε διευκρινιστική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τον κώδικα δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη. Συγκεκριμένα, η κ. Κατσέλη δήλωσε: «Η πρόσφατη τροποποίηση[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *