Έκτακτη ρευστότητα ζητούν οι τράπεζες

Eγχώριες τράπεζες κατέθεσαν χθες αίτημα στην ΤτΕ για την άντληση ρευστότητας μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA Αίτημα για την άντληση ρευστότητας μέσω του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης Emergency Liquidity Assistance (ELA) κατέθεσαν χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), δυο εγχώριες τράπεζες., σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής». Θέμα ημερών είναι να καταφύγουν στο ELA όλες οι εγχώριες τράπεζες. Η προσφυγή στο ELA γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές συνθήκες ρευστότητας όπως διαμορφώνονται από την εντεινόμενη μείωση των καταθέσεων αλλά και την «αφαίμαξη» των τραπεζών από τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του δημοσίου.

Σύμφωνα με to δημοσίευμα μια τράπεζα καταφεύγει στον έκτακτο μηχανισμό όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει καλής ποιότητας εγγυήσεις ώστε να αντλήσει ρευστότητα από την βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Επίσης το ELA βαρύνεται με σημαντικά υψηλότερο κόστος, επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση. Τα αιτήματα των τραπεζών αναμένεται να συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη Τετάρτη.

Πέραν της μείωσης των καταθέσεων, που όσο πλησιάζουν οι εκλογές οι πιέσεις εντείνονται, χθες οι τράπεζες υπέστησαν ένα ακόμα αιφνίδιο και μη αναμενόμενο πλήγμα: την ελεύθερη πτώση του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών η χθεσινή πτώση οδηγεί σε απώλειες 1,5 έως 2 δισ. ευρώ στη ρευστότητα του συστήματος.

Σε ότι αφορά τις καταθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ ενώ τον Ιανουάριο οι απώλειες συνεχίζονται με μεγαλύτερη ένταση, αλλά όπως σημειώνουν οι τράπεζες αντιμετωπίζονται. Μεγάλη αφαίμαξη στη ρευστότητα, που επιτάχυνε την προσφυγή των τραπεζών στο ELA, προκαλούν οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου. Τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων 2,75 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο 3,25 δισ. ευρώ ενώ μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο 2,7 δισ. ευρώ. Από τα παραπάνω ποσά σημαντικό τμήμα -σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών ποσό 3 δισ.- ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών οι οποίοι δεν τα ανανεώνουν και τα οποία τελικά αγοράζονται από τις εγχώριες τράπεζες.

Το ELA χορηγείται μετά από έγκριση της ΕΚΤ αλλά βρίσκεται υπό την ευθύνη της εθνικής κεντρικής τράπεζας, δηλαδή στην περίπτωσή μας της ΤτΕ. Το ELA δίνεται μόνο σε βιώσιμες τράπεζες ενώ είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων, ωστόσο χαμηλότερης ποιότητας. Έτσι π.χ. χαρτοφυλάκια στεγαστικών δανείων που η ΕΚΤ δεν θεωρεί επιλέξιμα για να χορηγήσει βασική χρηματοδότηση, μπορούν να γίνουν δεκτά για χρηματοδότηση μέσω ELA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέσω Ελλάδας η παροχή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία

Η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Gazprom και η ιταλική Eni υπέγραψαν Μνημόνιο αλληλοκατανόησης, που αφορά την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Ιταλία μέσω του «Νότιου Διαδρόμου Μεταφοράς», και την επικαιροποίηση των συμβολαίων που αφορούν την παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία. Το Μνημόνιο υπέγραψαν στην Μόσχα ο Διευθύνων[…]

Περισσότερα »

Το Ε.Β.Ε.Π. για τα POS και τις ηλεκτρονικές πληρωμές

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επιχειρήσεων – μελών του, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς επισημαίνει ότι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου δημοσίευσε εγκύκλιο στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, που διαθέτουν τερματικά αποδοχής καρτών (POS), οφείλουν να ενημερώνουν τους καταναλωτές, σχετικά με τις[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *