Έλληνες Αρμένιοι και Ασσύριοι φώναξαν: “Οχι άλλες Γενοκτονίες”

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Κοινή εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Γενοκτονιών, πραγματοποίησαν στην πλατεία Συντάγματος το απόγευμα της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου, τα αντιπροσωπευτικά σωματεία των λαών που υπέστησαν Γενοκτονίες από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η συγκέντρωση που έλαβε χώρα για πρώτη φορά, μετά τον ορισμό της 9ης Δεκεμβρίου τον περασμένο Σεπτέμβριο από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Γενοκτονιών, συνδιοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος και την Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και είχε ως κεντρικό σύνθημα το μήνυμα «ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ».

Οι διοργανωτές σχημάτισαν με κεράκια στο έδαφος (ρεσό) την φράση «το κερί της ανθρωπότητας» στα αγγλικά και μοίραζαν στους διερχόμενους ενημερωτικά φυλλάδια, ενώ οι  παρευρισκόμενοι κρατούσαν αναμμένα κεριά στη μνήμη των θυμάτων των Γενοκτονιών.

Όπως ανέφερε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Ελλάδος Κυριάκος Μπατσάρας, η τριμερής συνεργασία – Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων – έχει ξεκινήσει από το 2008, με τη διεξαγωγή κοινών δράσεων, όπως το επιτυχημένο συνέδριο στην παλαιά Βουλή το 2010, από το οποίο αναδείχθηκε το πραγματικό μέγεθος της Γενοκτονίας και των τριών λαών.

«Η 9η Δεκεμβρίου είναι μία καθοριστική ημερομηνία γιατί με αυτήν η Γενοκτονία αναγνωρίζεται όχι με το πρόσωπο της τιμωρίας και της εκδίκησης, αλλά για να περάσει το μήνυμα “ποτέ ξανά καμιά Γενοκτονία σε όλο τον πλανήτη”. Και αυτό θα συνεχίσουμε να το φωνάζουμε και να το διεκδικούμε γιατί εμείς είμαστε τα θύματα της Γενοκτονίας», δήλωσε ο κ. Μπατσάρας. «Αυτό το πανανθρώπινο έγκλημα, για το οποίο καθιέρωσε τον όρο “Γενοκτονία” ο νομοθέτης Ράφαελ Λέμκιν το 1948 που υιοθέτησε και ο ΟΗΕ, είναι διαρκές και δεν παραγράφεται. Επειδή οι λαοί μας υπέστησαν γενοκτονία, εμείς ως απόγονοι αυτών που γλίτωσαν από τις σφαγές ξέρουμε αυτόν τον πόνο και αγωνιζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, να μην υποστεί ξανά η ανθρωπότητα άλλη γενοκτονία», σημείωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων Ελλάδος. Παράλληλα συμπλήρωσε ότι κάθε χρόνο στις 9 Δεκεμβρίου θα καθιερωθούν αντίστοιχες εκδηλώσεις που δεν θα βασίζονται στο πνεύμα της αντιπαλότητας, της αντιπαράθεσης και της εκδικητικότητας, αλλά στο πνεύμα της συμφιλίωσης με τους θύτες, δηλαδή τους λαούς που έπραξαν τις γενοκτονίες.

«Είμαστε σήμερα εδώ όχι μόνο για να διαδηλώσουμε αλλά για να θυμίσουμε στον ελληνικό λαό ότι εμείς οι Αρμένιοι, οι Πόντιοι και οι Ασσύριοι που έχουν υποστεί γενοκτονίες δεν ξεχνάμε, αλλά και για να ενώσουμε την φωνή μας απέναντι στους αμφισβητίες των Γενοκτονιών και φυσικά στη λήθη», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος Αγκόπ Οβακιμιάν. Όπως τόνισε, απώτερος σκοπός των συγκεκριμένων δράσεων είναι η άμεση δικαίωση από τον θύτη με την αναγνώριση των γενοκτονιών που διεπράχθησαν από την πλευρά του.

«Η εκδήλωση αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα ως συνέχεια άλλων συμβολικών εκδηλώσεων που ξεκίνησαν τελευταία οι φορείς όλων των προσφυγικών σωματείων με σκοπό να αναδείξουμε ότι το θέμα των γενοκτονιών αφορά όλους τους Έλληνες», είπε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Δημήτρης Παντέλας. «Η 9η Δεκεμβρίου είναι μία ημέρα που μπορούμε να μαζευτούμε όλοι μαζί και ενωμένοι να δούμε τις επόμενες κινήσεις μας για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής μαζί με τους Αρμένιους και τους Ασσύριους», πρόσθεσε ο κ. Παντέλας.

«Μόλις φέτος τον Σεπτέμβριο καθορίστηκε από τον ΟΗΕ η 9η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων των Γενοκτονιών. Εμείς ως ποντιακή νεολαία θέλουμε αυτή η μέρα να γίνει κοινή συνισταμένη των λαών που υπέστησαν γενοκτονίες», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (ΕΠΟΝΑ) Αλέξανδρος Εφραιμίδης. «Κάθε χρόνο στις 19 Μαϊου οι Πόντιοι είμαστε εδώ στο Σύνταγμα, τον Σεπτέμβριο οι Μικρασιάτες είναι εδώ, στις 24 Απριλίου οι Αρμένιοι είναι εδώ, οι Ασσύριοι είναι εδώ. Πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να πετύχουμε το στόχο μας, να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα αυτό που έζησαν οι πρόγονοι μας», είπε ολοκληρώνοντας ο πρόεδρος της ΕΠΟΝΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον Πειραιά ο ΥΠ.ΕΣ ,Πάνος Σκουρλέτης

«Οι προκλήσεις για την κυβέρνηση της Αριστεράς» είναι ο τίτλος της ομιλίας του υπ. Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, την οποία θα δώσει την Τετάρτη 7 Ιουνίου στις 7 το απόγευμα στον πολυχώρο «Κρεμλίνο» στην πλ. Κοραή, στο κέντρο του Πειραιά. Το ενδιαφέρον στην εκδήλωση που οργανώνει η Ν.Ε. Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ[…]

Περισσότερα »

Περιφέρεια Αττικής: Ξεκινούν οι αεροψεκασμοί για τα κουνούπια

Στις 12 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι ψεκασμοί προνυμφοκτονίας κουνουπιών στα ρέματα της βόρειας Αθήνας και την στις 13 Μαρτίου στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων όπου έχουν γίνει ήδη όλες οι δειγματοληψίες. «Με την έγκαιρη έναρξη αποφεύγονται οι πολλές εφαρμογές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *