Ίδρ. Ευγενίδου: Ομιλία για “Το επιταχυνόμενο Σύμπαν”

Η Ευρωπαϊκή Αστρονομική Ένωση  και  το  Ίδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει την Τρίτη 5 Ιουλίου στις 19:00, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου ομιλία του Δρ. Ιάσονα Σπυρομίλιου, Αστρονόμου στο Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο, με τίτλο: «Το Επιταχυνόμενο Σύμπαν».

Η ανακάλυψη, σχεδόν πριν 20 χρόνια, της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος άλλαξε δραματικά την κατανόησή μας για τοπεριεχόμενο του Κόσμου μας.  Η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια υπερισχύουν κατά πολύ της ορατής μάζας και ενέργειας στο Σύμπαν.  Η ομιλία θα παρουσιάσει την ιστορία της ανακάλυψης αυτής, καθώς και το πώς η σκοτεινή ενέργεια και η σκoτεινή ύλη θα επηρεάσουν το μέλλον του Σύμπαντος.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με την ευκαιρία διοργάνωσης στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αστρονομίας και Επιστήμης Διαστήματος (EWASS), από την Ευρωπαϊκή Αστρονομική Ένωση. Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από τις 18:30 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Βιογραφικό Σημείωμα του Iάσονα Σπυρομίλιου

1983-1986 Batchelors Φυσικής, Imperial College London
1986-1989 διδακτορικό στην Αστροφυσική, Imperial College London
1989-1994 αστρονόμος στο Anglo-Australian Observatory στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
1994- αστρονόμος στο European Southern Observatory στο Μονάχο της Γερμανίας
Στο ESO έχει τελέσει:
Υπεύθυνος των τηλεσκοπίων NTT and VLT
Διευθυντής του αστεροσκοπείου La Silla Paranal την Χιλή
Υπεύθυνος του προγράμματος E-ELT και
Υπεύθυνος του προγράμματος για το ραδιοτηλεσκόπιο SKA

Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στα supernova (υπερκαινοφανής αστέρας) και την κοσμολογία. Έχει λάβει το βραβείο Gruber for cosmology (2007) και το Breakthough Prize for Fundamental Physics (2014) για την εργασία με την ομάδα High-Z που ανακάλυψε την επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος (Nobel 2011).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολιτιστική ατζέντα… πού θα πάτε τι θα δείτε (28 -29/8)

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου…  Αρκετές είναι οι σημερινές συναυλίες και παραστάσεις οι περισσότερες μάλιστα με ελεύθερη είσοδο Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων θα δώσει απόψε το βράδυ με ελεύθερη είσοδο και με αφορμή την αυγουστιάτικη πανσέληνο, μια ξεχωριστή συναυλία με τίτλο “Φεγγάρι μάγια μου ‘κανες” στους Στύλους του Ολυμπίου[…]

Περισσότερα »

Νέες εκδόσεις από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία επανέρχεται με τις τρεις νέες εκδόσεις: «Συνταγματικά Κείμενα της Ηγεμονίας Σάμου», «Παναγής Τσαλδάρης (1867 – 1936)» του Γεώργιου Βούρου και «Hellas: genius loci». «Συνταγματικά Κείμενα της Ηγεμονίας Σάμου» Σε συνέχεια της έκδοσης των «Συνταγματικών Κειμένων των Ιονίων Νήσων»[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *