Ίδρ. Ευγενίδου: Ομιλία για “Το επιταχυνόμενο Σύμπαν”

Η Ευρωπαϊκή Αστρονομική Ένωση  και  το  Ίδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει την Τρίτη 5 Ιουλίου στις 19:00, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου ομιλία του Δρ. Ιάσονα Σπυρομίλιου, Αστρονόμου στο Νότιο Ευρωπαϊκό Αστεροσκοπείο, με τίτλο: «Το Επιταχυνόμενο Σύμπαν».

Η ανακάλυψη, σχεδόν πριν 20 χρόνια, της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος άλλαξε δραματικά την κατανόησή μας για τοπεριεχόμενο του Κόσμου μας.  Η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια υπερισχύουν κατά πολύ της ορατής μάζας και ενέργειας στο Σύμπαν.  Η ομιλία θα παρουσιάσει την ιστορία της ανακάλυψης αυτής, καθώς και το πώς η σκοτεινή ενέργεια και η σκoτεινή ύλη θα επηρεάσουν το μέλλον του Σύμπαντος.

Σημειώνεται ότι η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται με την ευκαιρία διοργάνωσης στην Ελλάδα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αστρονομίας και Επιστήμης Διαστήματος (EWASS), από την Ευρωπαϊκή Αστρονομική Ένωση. Η είσοδος στην ομιλία είναι ελεύθερη. Απαραίτητα είναι τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από τις 18:30 της ίδιας ημέρας, από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Βιογραφικό Σημείωμα του Iάσονα Σπυρομίλιου

1983-1986 Batchelors Φυσικής, Imperial College London
1986-1989 διδακτορικό στην Αστροφυσική, Imperial College London
1989-1994 αστρονόμος στο Anglo-Australian Observatory στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
1994- αστρονόμος στο European Southern Observatory στο Μονάχο της Γερμανίας
Στο ESO έχει τελέσει:
Υπεύθυνος των τηλεσκοπίων NTT and VLT
Διευθυντής του αστεροσκοπείου La Silla Paranal την Χιλή
Υπεύθυνος του προγράμματος E-ELT και
Υπεύθυνος του προγράμματος για το ραδιοτηλεσκόπιο SKA

Η ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώνεται στα supernova (υπερκαινοφανής αστέρας) και την κοσμολογία. Έχει λάβει το βραβείο Gruber for cosmology (2007) και το Breakthough Prize for Fundamental Physics (2014) για την εργασία με την ομάδα High-Z που ανακάλυψε την επιτάχυνση της διαστολής του σύμπαντος (Nobel 2011).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι πεθερές… Βουτσάς – Κωσταντίνου απόψε με το “Μήλο” στο Βεάκειο!

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Στο Βεάκειο απόψε μια βεντάλια από  γνωστούς ηθοποιούς Κώστας Βουτσάς, Γιώργος Κωνσταντίνου, Ναταλία Δραγούμη και Αντώνης Λουδάρος, πρωταγωνιστούν στην κωμωδία “Το Μήλο” του Γιώργου Βάλαρη και του Στέλιου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για ένα έργο με θέμα τις σημερινές σχέσεις ανδρών και γυναικών, μια ξεκαρδιστική κωμωδία που πρωτοπαρουσιάστηκε[…]

Περισσότερα »

Γ. Λάνθιμος: Βραβείο καλύτερου σεναρίου στον “Αστακό”

Στην ταινία “Αστακός” του Γιώργου Λάνθιμου απένειμε η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου το βραβείο καλύτερου σεναρίου, σε μια τελετή που πργαματοποιήθηκε στο Βερολίνο. Το σενάριο συνυπογράφει ο ίδιος ο Λάνθιμος μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου. Επιπλέον, ο “Αστακός” κέρδισε και το βραβείο κοστουμιών, τα οποία υπογράφει η Σάρα Μπλέκινσοπ. Το βραβείο[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *