Αίγινα: Υποθαλάσσιος αγωγός σύνδεσης με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ

Του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Ως ένα πολύ μεγάλο έργο για τα ελληνικά δεδομένα χαρακτήρισε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρρος την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει την Αίγινα με το δίκτυο ύδρευσης της ΕΥΔΑΠ, μετά την ομόφωνη έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

«Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο έργο προϋπολογισμού 32,5 εκατομμυρίων ευρώ, που όμοιο του δεν έχει γίνει ξανά. Είχαμε κάνει κάτι παρόμοιο, σε μικρότερη κλίμακα, μεταξύ ναυστάθμου Σαλαμίνας και Περάματος. Το μήκος του αγωγού με πόσιμο νερό που θα ξεκινάει από το Πέρανι της Σαλαμίνας και θα καταλήγει στην Αίγινα θα είναι 14 χιλιόμετρα, η διάμετρος του θα είναι 630 χιλιοστά και το μέγιστο βάθος στο οποίο θα φτάνει θα είναι στα 90 με 95 μέτρα», είπε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο κ. Χατζηπέρρος.

«Αυτό το έργο με το οποίο η Αίγινα θα τροφοδοτείται με 30.000 τόνους νερό την ημέρα, θα ανακουφίσει τους κατοίκους του νησιού από το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την ύδρευση, η οποία μέχρι τώρα γίνεται με πλοία και γεωτρήσεις που δεν βγάζουν νερό σε πολύ καλή κατάσταση», συμπλήρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων.

Όπως δήλωσε ο κ. Χατζηπέρρος τα έργα ξηράς είναι σε εξέλιξη και πρόθεση είναι η εγκατάσταση του αγωγού να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από πόρους της Περιφέρειας Αττικής, χωρίς να αποκλείεται η συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ εφόσον ενταχθεί, ενώ αναφέρθηκε στο στόχο το έργο να έχει ολοκληρωθεί εντός τριετίας.

Έντονες ενστάσεις για την ανάθεση του έργου όμως εξέφρασε  ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ) χαρακτηρίζοντας αμφιλεγόμενη τη μέθοδο της “μελέτης – κατασκευής”.

«Ο Σύνδεσμος μας γενικά με το σύστημα “μελέτη – κατασκευή” έχει πρόβλημα, γιατί χρησιμοποιείται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και χρειάζεται έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως είναι το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων», δήλωσε στο ΚΑΝΑΛΙ 1 ο πρόεδρος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας Αθουσάκης. Παράλληλα σημείωσε ότι το έργο του αγωγού για την Αίγινα έτυχε της εξαίρεσης αυτής, ενώ το Δεκέμβριο πήρε και παράταση, αν και πριν δύο χρόνια πέρασε αυστηρός νόμος που επιβάλλει σε όμοια έργα να μην υπάρχει εξαίρεση.

«Το σύστημα “μελέτη – κατασκευή” έχει την ιδιαιτερότητα ότι ο προσφέρων προσφέρει και τη μελέτη, επομένως την φτιάχνει στα μέτρα του για να κερδίζει και περισσότερα χρήματα. Οι αναθέτουσες αρχές λοιπόν όταν ακολουθούν αυτό το σύστημα έχουν μεγάλη ευθύνη, γιατί πρέπει να βλέπουν και να ελέγχουν την μελέτη ότι είναι πλήρης, ότι παρέχει τα εχέγγυα ασφάλειας, ότι μπορεί να ολοκληρωθεί με τον προϋπολογισμό που έχει ανακηρυχθεί και ότι δεν θα χρειαστούν συμπληρωματικές συμβάσεις», εξήγησε ο κ. Αθουσάκης.

Συνεπώς, όπως συμπλήρωσε, η αρμόδια επιτροπή που θα συσταθεί στις υπηρεσίες για να ελέγξει και να βαθμολογήσει την μελέτη αυτή που προσφέρει ο ανάδοχος, πρέπει να έχει τα μάτια της ανοικτά για να δει αν υπάρχει πληρότητα στη μελέτη, ασφάλεια στο έργο και να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό που έχει βγει στη δημοπράτηση.

«Για το συγκεκριμένο έργο μπορούσε εδώ και κάποια χρόνια να είχε γίνει μία μελέτη εφαρμογής από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να μην φτάσουμε στο παρά πέντε όπου πλέον η Περιφέρεια Αττικής έχει υποχρέωση λόγω του επείγοντος να προβεί στο σύστημα αυτό», υποστήριξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Επιβεβαίωση της αλλαγής του κλίματος εάν πάρουμε τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων»

Εάν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αποφασιστεί να φιλοξενηθεί στην Αθήνα θα σηματοδοτήσει άλλη μία ένδειξη ότι προχωρά η παραγωγική ανασυγκρότηση και ότι η οικονομία μας έχει εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, ανέφερε στην EURACTIV.com η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Υπογράμμισε ότι η φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) αποφέρει σημαντικά οικονομικά[…]

Περισσότερα »

ΚΕΔΕ: “Νίκη της λογικής και της Αυτοδιοίκησης…”

Νίκη της Αυτοδιοίκησης και της λογικής αποτελεί η δημόσια δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα εξαιρέσει από τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, τα χρήματα που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη. Παραμένουν όμως σε εκκρεμότητα πολλά ακόμη ζητήματα, όπως το πώς θα διασφαλιστεί νομοθετικά ο τρόπος και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *