Υπαρξιακή η ανάγκη μίας νέας συμφωνίας στην Ε.Ε.

Το δίλημμα ότι είτε θα λάβουμε αποφάσεις σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είτε θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μίας πιο δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη Σύνοδο Κορυφής και σχολίασε πως είναι υπαρξιακής σημασίας η ανάγκη για μία νέα συμφωνία. Προανήγγειλε πρωτοβουλίες της Ελλάδας για να μπουν στο τραπέζι συγκεκριμένες πολιτικές καθώς και για τη συγκρότηση συμμαχιών σε πολιτικό και γεωγραφικό επίπεδο.

Για πρώτη φορά η Ε.Ε. μικραίνει, ο χάρτης αλλάζει, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε όλους να αναρωτηθούν αν σήμερα γίνονταν δημοψηφίσματα σε όλες τις χώρες «πόσες πιθανότητες είχαμε να μην βλέπαμε το ίδιο αποτέλεσμα (όπως στη Βρετανία) και αλλού».

«Πρέπει να αναστοχαστούμε για ένα νέο όραμα και μια νέα προοπτική για τους πολίτες της Ευρώπης» σημείωσε και πρόσθεσε ότι πριν έναν χρόνο η Ελλάδα επεσήμανε τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της ΕΕ «επιβεβαιώνεται σήμερα το γεγονός ότι υπάρχει τεράστιο κοινωνικό έλλειμμα και δημοκρατικό έλλειμμα και ότι πρέπει να αλλάξουμε πορεία».

Προειδοποίησε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: «Ή θα συνεχίσουμε ο καθένας να αποφασίζει για τον εαυτό του και για την εύρυθμη λειτουργία των τραπεζών είτε θα αποφασίσουμε την δημιουργία πιο δίκαιης Ευρώπης πιο δημοκρατικής και κοινωνικής Ευρώπης».

«Δεν μπορεί να παραγνωρίζουμε ότι οι σκληρές επιλογές της λιτότητας οδηγούν στην κρίση» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Σταθερότητας σχολίασε ότι εκτός από το δημοσιονομικό υπάρχει και το κοινωνικό έλλειμμα. «Οι 8 από τις 10 χώρες μέλη του ΟΟΣΑ με τη μεγαλύτερη ανεργία ανήκουν στην Ε.Ε.» ανέφερε ενδεικτικά.

Ζήτησε να αναδειχθεί η κοινωνική ατζέντα, η μείωση ανεργίας και η εξάλειψη του δημοκρατικού ελλείμματος της Ε.Ε. «Χρειάζεται να βάλουμε στο τραπέζι την ανάγκη για κοινωνική ατζέντα, ανάπτυξη απασχόληση μείωση της ανεργίας. Χρειάζεται Ενίσχυση των ευρωπαϊκών θεσμών να αισθάνονται οι πολίτες ότι έχουν λόγο».

Κλείνοντας, προανήγγειλε πρωτοβουλίες μέσω προτάσεων για συγκεκριμένες πολιτικές αλλά και μέσω συγκρότησης συμμαχιών σε πολιτικό και γεωγραφικό επίπεδο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για την ΕΡΤ

Με αντιπαραθέσεις συνεχίζεται στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑΑγλαΐα Κυρίτση τόνισε ότι η ΕΡΤ έκλεισε «πραξικοπηματικά» και «με βίαιο τρόπο» ενώ έκανε λόγο για «φασιστικό λουκέτο» που ευνόησε τα ιδιωτικά κανάλια και την[…]

Περισσότερα »

Στα κεραμίδια η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με την επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ

Στα… κεραμίδια η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επέμβαση τη αστυνομίας για την εκκένωση της πρυτανείας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, καταδικάζει ανοιχτά την κυβερνητική επιλογή η οποία «αποτελεί υποχώρηση προς τις πιέσεις και την τρομοϋστερία του συντηρητικού μπλοκ και των καθεστωτικών ΜΜΕ που με τέτοιες κινήσεις βλέπουν το δικό τους[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *