Αμφίπολη: Video από το ψηφιδωτό στο ταφικό μνημείο

Στην δημοσιότητα δόθηκε για πρώτη φορά βίντεο από την ανασκαφή στην Αμφίπολη όπου σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού, πρόκειται για αμοντάριστο υλικό με φυσικούς ήχους και περικομμένες τις περισσότερες ώρες της ενδιάμεσης ανασκαφικής διαδικασίας.

Δημοσιοποιήθηκαν επίσης φωτογραφίες και από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Μάλιστα τα τμήματα αυτά, σύμφωνα με το υπουργείο, μπορούν να αποκατασταθούν. Δεν υπάρχει πέρασμα για 4ο θάλαμο, αποσαφηνίζουν οι αρχαιολόγοι. Για ισχυρότατες δράσεις τυμβωρύχων έκανε λόγο η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Η υπόθεση εργασίας  που είχε λεχθεί, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι  υπάρχει  πιθανόν θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου- 0,96 πλάτους, δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.

Σύμφωνα με την γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου είναι 7,53,-τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους-η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χτες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.

Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών, ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας- ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας-καθώς και τμήματα από το ελλείπον τμήμα του μοναδικού ψηφιδωτού, με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.

Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα  μέχρι τούδε στοιχεία, που  συγκροτεί η ως τώρα εικόνα της ανασκαφής, όπως η εύρεση της κεφαλής της  ανατολικής Σφίγγας στον τρίτο θάλαμο, τέταρτο χώρο, πιθανότατα δίνει απάντηση στο ερώτημα : Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο,  καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος.  Πιθανότατα η κατάχωση, αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης, έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Και αυτή η υπόθεση εργασίας απαιτεί συστηματική μελέτη.

Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες  η  συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος.

Τεχνικές παρατηρήσεις

Υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του  μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών ,ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει  για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις, κλπ). Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη  πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Skype Qik: Video messaging με εφαρμογή από το Skype

Η Microsoft, στην προσπάθεια της να διεισδύσει περισσότερο στην mobile αγορά, ανακοίνωσε το Skype Qik, μια νέα εφαρμογή που επιτρέπει την αποστολή video μηνυμάτων διάρκειας 42 δευτερολέπτων. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη μόνο για smartphones, και η Microsoft φιλοδοξεί ότι θα καταφέρει να κάνει το Skype πιο δημοφιλές στις εν λόγω[…]

Περισσότερα »

Lady Gaga και Rihana οι νεες πρωταγωνίστριες του Χόλυγουντ!

Από την Κατερίνα Παπαγεωργίου… Ανάμεσα στις πολλές καινούργιες ταινίες που πρόκειται να δούμε την επόμενη χρονιά, θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας τα έργα όπου θα πρωταγωνιστούν η Lady Gaga και η Rihana καθώς και οι δυο μπαινοβγαίνουν αυτές τις μέρες στα κινηματογραφικά στούντιο σε μια προσπάθεια τους να κατακτήσουν και[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *