Αντικειμενικές αξίες: Το 74% κάτω των 100.000 ευρώ

Κατοικίες και οικόπεδα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών συνολικής αντικειμενικής αξίας 520,5 δισ. ευρώ έχουν στην κατοχή τους 5,57 εκατομμύρια φορολογούμενοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης η αξία των αγροτεμαχίων, των αγρών και των λοιπών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι στη χώρα μας καθώς και οι επιχειρήσεις προσεγγίζουν το ποσό των 480 δις. Ευρώ. Δηλαδή το συνολικό ποσό της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων που κατέχουν οι Έλληνες φθάνει περίπου το 1 τρισ. ευρώ

Από την επεξεργασία των στοιχείων των υπηρεσιών υπουργείου Οικονομικών για τα δηλωθέντα στο Ε9 κτίσματα και τα εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα προκύπτουν τα εξής επιμέρους συμπεράσματα:

– Οι φορολογούμενοι που δήλωσαν ότι κατέχουν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών οικόπεδα) ανέρχονται σε 5.569.336 άτομα. Η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων τους αυτών φθάνει τα 520,49 δισ. ευρώ.

-Το 74% του συνόλου των ιδιοκτητών αστικής ακίνητης περιουσίας,4,1 εκα άτομα κατέχουν έκαστος κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ. Η συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων που κατέχουν όλοι αυτοί οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 160 δισ.

– 291.322 ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος και συμπληρωματικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. εκτός από τον ΕΝΦΙΑ. Η αντικειμενική αξία των αστικών ακινήτων τους είναι υψηλότερη από 300.000 ευρώ.

– Αστικά ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ έχουν δηλώσει μόλις 114.793 άτομα που αντιπροσωπεύουν μόνο το 2% του συνόλου των ιδιοκτητών..

– 27.198 είναι οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν αστικά ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ.

-492 ιδιοκτήτες διαθέτουν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ. Η αξία των ακινήτων τους αυτών ανέρχεται στα 4,1 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ταυτόχρονη εφαρμογή μέτρων-αντίμετρων βλέπει η Κομισιόν

Επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια βλέπουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Γιατί θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος της υπεραπόδοσης του 2016 ήταν «έκτακτο». Τα ρίσκα και το πώς θα εξοφληθούν τα ληξιπρόθεσμα. Στη δυνατότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει ταυτόχρονα μέτρα και αντίμετρα το 2019 «κλείνει το μάτι» η Κομισιόν στην[…]

Περισσότερα »

Πάνω από 10% το κόστος δανεισμού της Ελλάδας

Πέρα του 10%, για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2013, ανήλθε σήμερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα πριν από πρόωρες εκλογές του τρέχοντος μήνα αναθέρμανε τις ανησυχίες για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *