Αντιπαράθεση ΥΠΟΙΚ – ΠΑΣΟΚ για το PSI

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή σχόλιο του υπουργού Οικονομικών για το PSI.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ εξαπολύει «πυρά» κατά του υπουργού, αποκαλώντας τον «γραφικό αποσυνάγωγο στο Eurogroup», ενώ ζητεί την απόσυρσή του από τη διαπραγμάτευση.
Παράλληλα, του καταλογίζει ότι δεν έχει ίχνος διαπραγματευτικής αποτελεσματικότητας και πως έχει ευνουχιστεί από τον Πρωθυπουργό, τελώντας υπό επιτροπεία.

Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί τον κ. Βαρουφάκη ότι κάθε ημέρα εκπέμπει αντιφατικά και ανησυχητικά μηνύματα θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη σημασία της συμμετοχής της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ του χρεώνει ότι πιστεύει στο bitcoin και συζητά στα σοβαρά την εισαγωγή διπλού νομίσματος.

Σε ό,τι αφορά το PSI, σημειώνει ότι «ο κ. Βαρουφάκης αμφισβήτησε το PSI αναπτύσσοντας την καταπληκτική θεωρία ότι με το PSI που οδήγησε στο κούρεμα του χρέους, την ριζική αναδιάρθρωση και την μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του κατά 60% σε σχέση με το 2009, διευκόλυνε την ΕΚΤ, γιατί η Ελλάδα οφείλει να εξοφλήσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ στο 100% ανεξάρτητα του τιμήματος που κατέβαλε η ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά όταν τα απέκτησε».

Επίσης κατηγορεί τον υπουργό οικονομικών ότι δεν τον ενδιαφέρει το γεγονός ότι η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης στήριξαν το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεχόμενες, στο πλαίσιο του PSI, να επιστρέφουν τα κέρδη τους στην Ελλάδα, αλλά ταυτοχρόνως διεκδικεί τα 1,9 δισ. των κερδών αυτών.

Καταλήγει δε επισημαίνοντας ότι «όσα λέει ο κ. Βαρουφάκης καθιστούν επιτακτική για την προστασία του εθνικού συμφέροντος και την αξιόπιστη διεξαγωγή της διαπραγμάτευσης την πλήρη απόσυρσή του».

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει «συγκινητική» την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι η Χαριλάου Τρικούπη πασχίζει να υπεραμυνθεί του καταστροφικού, όπως εκτιμά, PSI.
Το υπουργείο σημειώνει ότι ένας αντίκτυπος του PSI είναι ο αποκλεισμός της χώρας από την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ ακόμα και μετά το πέρας της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης, ενώ κάνει λόγο και για επιλεκτικό «κούρεμα» των ασφαλιστικών ταμείων και των μικρο-ομολογιούχων.

«Η συνεχιζόμενη υπεράσπιση των Μνημονίων και δη του PSI, τα οποία ο ελληνικός λαός έχει καταδικάσει, προκαλεί μόνο συναισθήματα λύπης», καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανταπάντησή του, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι ο κ. Βαρουφάκης διερρήγνυε τα ιμάτια του στην πλατεία των αγανακτισμένων το 2011 γιατί δεν έγινε κούρεμα και αναδιάρθρωση χρέους το 2010 και τώρα αμφισβητεί το κούρεμα και την αναδιάρθρωση του χρέους που έγινε στις αρχές του 2012.

Παράλληλα, του καταλογίζει ότι επαναλαμβάνει «τα γνωστά φληναφήματα για τη δήθεν βλάβη των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI, φληναφήματα στα οποία έχει δοθεί αποστομωτική απάντηση στη Βουλή.

«Συνιστά ακραίο θράσος να τα λέει αυτά την ίδια ώρα που συγκεντρώνει αναγκαστικά, με ΠΝΠ, τα ταμειακά διαθέσιμα των ΟΤΑ, των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων για να καλύψει τις ταμειακές ανάγκες του δημοσίου, ενώ ταυτοχρόνως γλείφει την κ. Λαγκάρντ διαβεβαιώνοντάς την ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει με συνέπεια στο διηνεκές τις υποχρεώσεις της έναντι του ΔΝΤ», συμπληρώνει το η Χαριλάου Τρικούπη.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει «πρόκληση» και «πολιτική αλητεία» τα λεγόμενα του υπουργού, καταλογίζοντάς του ότι συνήψε τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου χωρίς να διασφαλίσει χρηματοδότηση και ότι «έχασε» τα 11 δισ. του ΤΧΣ.
Κλείνοντας, καλεί τον κ. Βαρουφάκη να προσέλθει στη Βουλή, για να απαντήσει σε επερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών στο Γ. Παπαντωνίου

Σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών μετατρέψιμης σε χρηματικής καταδίκασε τον πρώην υπουργό  Γιάννο Παπαντωνίου αλλά και τη σύζυγό του, Σταυρούλα Κουράκου, για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες του 2009 το Τριμελές Πλημμελιοδικείο Αθηνών. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί και η ανάλογη διαδικασία για το έτος 2008, που αφορά στο πλημμέλημμα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν[…]

Περισσότερα »

Η μάχη της λίστας στα επιτελεία ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ

Στη μάχη της λίστας έχουν πέσει οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στόχος είναι να καλυφθούν οι θέσεις των πρώην συντρόφων που έφυγαν, αλλά και να αξιοποιηθούν εξωκοινοβουλευτικοί που όλο αυτό το διάστημα βοήθησαν την κυβέρνηση, ενώ από[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *