Απάτη με παραπλανητικά emails από Google και Facebook

Τελευταία θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (emails) που διακινούνται στο Διαδίκτυο, δήθεν από τη Google και το Facebook και τα οποία συνοδεύονται από συνημμένα αρχεία σε μορφή pdf που αφορούν σε δώρα ή χρηματικά έπαθλα.

Το μεν μήνυμα της Google, ειδοποιεί το χρήστη ότι έχει επιλεγεί ως νικητής και του ζητά να ανοίξει το σχετικό συνημμένο αρχείο για να δει το βραβείο που έχει κερδίσει:
«Dear Google User.
You have been selected as a winner for using Google services, attached to this email is your anniversary notification letter.
Sincerely.
Mr. Matt Brittin
CEO of Google Ltd UK.»

Tο δε μήνυμα του Facebook, προτρέπει τον χρήστη να ανοίξει αντίγραφο από το βραβείο που πρόκειται να παραλάβει ως ένας από τους καλύτερους χρήστες των υπηρεσιών του Facebook για το 2014 και του ζητείται να επικοινωνήσει με το οικονομικό τμήμα της υπηρεσίας:
«Facebook Social Networking
42 Earlham Street,
London, Wc2h 9la
United Kingdom
Facebook Customers And Users Award 2014.
A Copy of Our FACEBOOK CUSTOMERS AND USERS AWARD for the year 2014 is Attached for your Immediate Perusal and to Congratulate you on emerging the Second (2rd) prize winner in our Facebook Users and Customers award for 2014. You are advised to contact the Facebook Payment Consultant immediately for the release of your cash prize. Congratulations from Facebook United Kingdom.
Steve Hatch
Facebook Regional Director U.K
Facebook ©2014»

Συνήθως, στα μηνύματα αυτού του είδους μόλις οι χρήστες ανοίξουν τα συνημμένα αρχεία ενεργοποιείται κάποιο κακόβουλο λογισμικό. Άλλες πάλι φορές, τα μηνύματα αφορούν σε απάτες γνωστές ως phishing, όπου ζητούν από τους χρήστες να αποστείλουν είτε τα προσωπικά τους στοιχεία και δεδομένα (ταυτότητα, διαβατήριο, Α.Φ.Μ. κ.λπ.), είτε τα προσωπικά τους οικονομικά δεδομένα (αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικούς κωδικούς κ.λπ.) προκειμένου να λάβουν το χρηματικό έπαθλο. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ανοίγουμε τα αρχεία αυτά και φροντίζουμε να τα διαγράψουμε άμεσα από τον υπολογιστή μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τεχνητή νοημοσύνη και δεδομένα της NASA οδήγησαν σε ανακαλύψεις μακρινών πλανητών

Στην ανακάλυψη όγδοου πλανήτη σε τροχιά γύρω από τον Kepler-90 (ένα άστρο παρόμοιο με τον ήλιο μας, σε απόσταση 2.545 ετών φωτός από τη Γη) οδήγησε η ανάλυση δεδομένων από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA. Ο Kepler-90i, ένας καυτός, βραχώδης πλανήτης που πραγματοποιεί περιστροφή γύρω από το άστρο του[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *