“Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή” – ΄Εκθεση Ιδρ. Α. Παπανδρέου (φωτό)

Επιμέλεια και φωτογραφίες: Κατερίνα Πρίφτη

«Από τον Ανένδοτο στην Αλλαγή» είναι ο τίτλος της έκθεσης ιστορικού υλικού που φιλοξενείται στο Ζάππειο Μέγαρο και διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου με αφορμή των εορτασμό των 40χρόνων από τη γέννηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και τη συμπλήρωση 50 ετών από την εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου.

Κατά τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως και τις 7 Σεπτεμβρίου ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορική πορεία και στη μεγάλη προσφορά του ΠΑΣΟΚ για την θεμελίωση της Δημοκρατίας και των ιδανικών του Σοσιαλισμού  στην Ελλάδα, χωρίς να κρύψει και την πικρία του για την προσπάθεια απαξίωσης αυτής της προσφοράς. «Στον διάβα αυτής της ιστορικής πορείας και λάθη έχουν γίνει – κανένας μας αλάθητος – πρώτος το ομολογώ. Αλλά όσοι θέλουν να απαξιώσουν τις τεράστιες προσπάθειες για δημοκρατία και αλλαγή, την ιστορία αυτού του λαϊκού κινήματος, τους αγώνες που άλλαξαν την χώρα, απλά – πολύ απλά, θέλουν έναν λαό, έναν πολίτη, ηττοπαθή, ένα πολίτη που δεν πιστεύει στον εαυτό του, παραιτημένο» σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Αυτό που θέλαμε να πούμε με αυτή την έκθεση είναι ένα “ΟΧΙ”. Στην απαξίωση και στην ηττοπάθεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην Πρωθυπουργός.

Από τη μετεμφυλιακή Ελλάδα στην «Αλλαγή»

Η έκθεση «ανοίγει» με εκθέματα, κείμενα, φωτογραφίες και αφίσες  από τα Ιδρύματα Γεωργίου και Ανδρέα Παπανδρέου που χρονικά ξεκινούν από την ταραγμένη μετεμφυλιακή περίοδο όπου «πρωταγωνιστές» είναι ο «γέρος της Δημοκρατίας», Γεώργιος Παπανδρέου και η Ένωση Κέντρου.

Ακολουθούν ντοκουμέντα από την περίοδο που έντονου πολιτικού αναβρασμού που τελικά οδήγησε στην χούντα των Συνταγματαρχών και φυσικά στον αγώνα του Ανδρέα Παπανδρέου κατά την περίοδο της δικτατορίας και στην ίδρυση και δράση του ΠΑΚ.

Πλούσιο υλικό εκτίθεται κυρίως από την περίοδο της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, την ανάληψη της εξουσίας και τα χρόνια που ακολούθησαν με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην πρωθυπουργία. Ειδικότερα αυτό το «κομμάτι» της έκθεσης χωρίζεται σε αρκετές υπο-ενότητες με φωτογραφίες, έγγραφα και συνοδευτικά κείμενα και αποσπάσματα ομιλιών του Α.Παπανδρέου που αφορούν επιμέρους τομείς της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όπως στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομία, στην ισότητα των δύο φύλων κα. Παράλληλα πρόσωπα που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους στην πορεία του κόμματος αλλά και της χώρας όπως πχ η Μελίνα Μερκούρη και ο Γιώργος Γεννηματάς «πλαισιώνουν» το υλικό της έκθεσης ενώ ξεχωρίζουν και οι φωτογραφίες του Ανδρέα Παπανδρέου με διεθνείς πολιτικές προσωπικότητες όπως ο Γιάσερ Αραφάτ, η Μάρκαρετ Θάτσερ ή η Ίντιρα Γκάντι κα.

Όπως αναφέρουν και οι διοργανωτές της, η έκθεση αποτελεί «ένα ιστορικό παζλ μέσα από το οποίο αναδεικνύονται σημαντικοί σταθμοί της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, που με τη σειρά τους θα καταγράφουν την πορεία και τους αγώνες του Ελληνικού λαού για την κατοχύρωση της Δημοκρατίας αλλά και την Αλλαγή μιας χώρας που ταλανίστηκε επί δεκαετίες από την κυριαρχία μιας αυταρχικής συντήρησης και την επιβολή μιας δικτατορίας».

Σκοποί της έκθεσης

Σκοπός της έκθεσης όπως τονίζεται, είναι οι παλαιότεροι να ανακαλέσουν στη μνήμη τους γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο και που είτε έζησαν οι ίδιοι είτε παρακολούθησαν σε πραγματικό χρόνο και οι νεότεροι να «ανακαλύψουν» μέσα από μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, που και αυτή με τον χρόνο θα εμπλουτίζεται, ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την πορεία της Ελλάδας, αναδεικνύοντας τη σημασία της γνώσης και της ιστορικής μνήμης στην δημιουργία ενός μέλλοντος αντάξιου των αγώνων των Ελλήνων αλλά και των δυνατοτήτων της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας.

«Παράλληλα, σκοπός της Έκθεσης είναι να αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη ενός δημιουργικού διαλόγου, που θα συμβάλλει στην οικοδόμηση μιας οραματικής, αλλά συνάμα ρεαλιστικής και αποτελεσματικής πρότασης για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμμαχίας πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον της Δημοκρατίας και του Σοσιαλισμού. Προοδευτικών δυνάμεων, που κατανοούν ότι οι ίδιες οφείλουν να αποτελέσουν την Αλλαγή που οραματίζονται και αναζητούν την ανατροπή των πελατειακών αντιλήψεων, νοοτροπιών και συμπεριφορών που συνεχίζουν να κρατούν σε ομηρία τη χώρα και τον Ελληνικό λαό».

Σημειώνεται ότι η έκθεση θα «περιοδεύσει» το επόμενο διάστημα ανά την Ελλάδα, ενώ η παρουσίαση της έκθεσης θα συνοδευτεί και από ειδικές εκδηλώσεις σε αρκετές εκ των οποίων θα δώσει το παρόν και ο Γιώργος Παπανδρέου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mobbing… Ο ψυχολογικός εκφοβισμός στην εργασία

Tης Νίκης Δαλιανά*… Η εργασία ανέκαθεν διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή των ατόμων, εφόσον, κατά κανόνα, μέσω αυτής μπορεί κανείς να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες, να δημιουργεί, να διασφαλίζει τον αυτοσεβασμό, την αξιοπρέπεια του και κατά συνέπεια την ψυχική του ισορροπία και να κερδίζει την εκτίμηση των γύρω του.[…]

Περισσότερα »

Οι πολεμικές επιχειρήσεις στον Πειραιά κατά την Επανάσταση (Β’)

Τον Απρίλη του 1826 έπεσε το ηρωικό Μεσολόγγι, μετά από τη θρυλική έξοδο της φρουράς του. Ο ένας απ’ τους πολιορκητές, ο Ιμπραήμ τράβηξε για το Μοριά. Ο άλλος, ο Κιουταχής τράβηξε για την Αθήνα, αφού προηγουμένως εξασφάλισε τους δρόμους ανεφοδιασμού του βάζοντας  όπου έπρεπε φρουρές.         Στις 3 Ιουλίου[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *