Από χθες ισχύουν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ

Με περαιτέρω μειώσεις στα εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων, κατάργηση κοινωνικών πόρων υπέρ του Tαμείου Νομικών και του ΤΣΜΕΔΕ, αλλά λύση στο πρόβλημα με την αναδρομική επιστροφή των ποσών του ΕΚΑΣ εισήλθαν στη Βουλή οι σωρηδόν τροπολογίες ώστε να τελειώσει η πρώτη αξιολόγηση της μνημονιακής συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.
Στο επίμαχο θέμα του ΕΚΑΣ ρητώς προβλέπεται ότι τα νέα εισοδηματικά κριτήρια εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου 2016 και όχι από την 1η Ιανουαρίου του ίδιου έτους, όπως είχε αποκαλύψει η «Εφ.Συν.».
Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι οι περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το προνοιακό αυτό βοήθημα θα το χάσουν από χθες ουσιαστικά και δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουν τίποτε από όσα είχαν λάβει.
Ετσι όμως δημιουργείται πρόβλημα με τα περίπου 84 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε η εξοικονόμησή τους να προκύψει αργότερα.
Δεδομένου ότι στην τροπολογία επαναδιατυπώνεται η πρόβλεψη ότι το ΕΚΑΣ θα καταργηθεί το 2020, καθίσταται προφανές ότι τελικά η εξοικονόμηση (αν δεν βρεθούν χρήματα από το Ταμείο Αλληλεγγύης) θα προκύψει από εισοδηματικά κριτήρια που θα περικόψουν εισόδημα σε περισσότερους από το προβλεπόμενο τα επόμενα έτη, το 2017, το 2018 και το 2019 δηλαδή.
Μάλιστα, για να μην υπάρχει αμφιβολία περί τούτου, στην τροπολογία προβλέπεται ότι η εξοικονόμηση από την περικοπή του ΕΚΑΣ για τα έτη 2016 και 2017 θα ανέλθει στα 570 εκατ. ευρώ, ενώ το 2018 θα ανέλθει σε επιπλέον 238 εκατ. ευρώ.
Τέλος, το 2019 θα έχουν απομείνει ελάχιστοι να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ και ως εκ τούτου η εξοικονόμηση θα ανέλθει σε μόλις 14 εκατ. ευρώ.
Με άλλη ρητή διάταξη μειώνεται από το 75% στο 60% η βάση υπολογισμού για τα εφάπαξ στους αυτοαπασχολούμενους, ενώ καταργούνται και όλοι οι εναπομείναντες κοινωνικοί πόροι υπέρ του Ταμείου Νομικών και του ΤΣΜΕΔΕ.

Νίκος Μπαρδούνιας

Νίκος Μπαρδούνιας

Νίκος Μπαρδούνιας

Latest posts by Νίκος Μπαρδούνιας (see all)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φορτηγό πλοίο επικάθησε στον πυθμένα της θάλασσας στον όρμο Ασπροπύργου

Περιμετρικά του φορτηγού πλοίου έχει ήδη διαπιστωθεί από στελέχη του λιμεναρχείου Ελευσίνας θαλάσσια ρύπανση από ελαφρά πετρελαιοειδή χρώματος πράσινου και εκτάσεως περίπου είκοσι τετραγωνικών μέτρων (20m2). Στο σημείο ήδη έχει ποντισθεί, με μέριμνα του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας, αντιρρυπαντικό φράγμα, ενώ ιδιωτική εταιρεία με τη συνδρομή δύο περιπολικών του λιμενικού ξεκίνησαν[…]

Περισσότερα »

Κλειστή στο ρεύμα προς Αθήνα η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσ/νίκης

Κλειστή επ’ αόριστον και μέχρι να λυθούν τα αγροτικά μπλόκα, θα παραμένει η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο ύψος της Νίκαιας και με κατεύθυνση προς την Αθήνα. Να σημειωθεί, πως στο σημείο βρίσκονται από το μεσημέρι τρακτέρ και αγρότες από τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα, οι οποίοι[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *