Αρνητική η τρόικα στις 100 δόσεις για οφειλές σε ΔΟΥ και Ταμεία

Μπορεί η κυβέρνηση να σκέφτεται να προχωρήσει σε μια ρύθμιση έως και 100 δόσεις για τις οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο λογαριάζει χωρίς τον… ξενοδόχο και συγκεκριμένα την τρόικα.

Η κυβέρνηση να τονίζει ότι η δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα και η κατάσταση ασφυξίας στην οποία βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις καθιστούν αναγκαία μια ρύθμιση-«πακέτο».

Το σχέδιο που επεξεργάζονται τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας προβλέπει 24 έως 100 δόσεις (ανάλογα με το ύψος της οφειλής), με την ελάχιστη καταβολή να αρχίζει από τα 50 ευρώ.

Στόχος είναι να ανακουφιστούν 3.380.358 φορολογούμενοι με χρέη στην Εφορία και 1.243.000 ασφαλισμένοι με οφειλές προς τα Ταμεία.

Συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία φτάνουν τα 68 δισ. ευρώ (στοιχεία Ιουνίου), με 6 δισ. ευρώ «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από τον Ιανουάριο, ενώ τα χρέη προς τα Ταμεία ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το «Βήμα», το ζήτημα της ρύθμισης ετέθη τον Ιούλιο στην τρόικα, αλλά η αντίδραση των δανειστών ήταν «παγωμένη». Κάθετη ήταν η άρνηση από την πλευρά του ΔΝΤ. Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο.

ΔΝΤ: Οχι χαριστικά

Τα στελέχη του ΔΝΤ τόνισαν την αντίθεσή τους προς οποιαδήποτε «χαριστική ρύθμιση» που θα χαρακτηρίζεται από πολλές δόσεις λέγοντας ότι θα αποτελέσει αντικίνητρο για να ανταποκριθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Μάλιστα σε μια ανεπίσημη κουβέντα το κλιμάκιο του ΔΝΤ φέρεται να συνέδεσε την ένταξη σε ενδεχόμενη ρύθμιση με αυστηρές προϋποθέσεις (π.χ., κατάσχεση περιουσίας αν δεν καταβληθούν τρεις μόλις δόσεις) ακυρώνοντας ουσιαστικά το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων.

Ειδικότερα για τις οφειλές προς τα Ταμεία το ΔΝΤ τόνισε ότι η ισχύουσα ρύθμιση χρεών που έχει εγκρίνει η τρόικα είναι επαρκής.
Παρά τις αντιρρήσεις της τρόικας, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και ότι τον Σεπτέμβριο μπορεί να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα δώσει ανάσα στην αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ESM: «Πράσινο» για την υποδόση των 800 εκατ.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ενέκρινε την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Το παραπάνω ποσό εντάσσεται στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία είχε κλείσει τον Ιούνιο, αποτελώντας μέρος της συνολικής δόσης των 8,5 δισ.[…]

Περισσότερα »

FT: Grexit σημαίνει (και) διάσπαση της Ευρώπης

Κορυφαίοι οικονομολόγοι και πανεπιστημιακοί, συνολικά 18 σε αριθμό, μεταξύ των οποίων και οι Τζ. Στίγκλιτζ και Χρ. Πισσαρίδης, υπογράφουν άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη στη βρετανική οικονομική εφημερίδα Fianancial Times και ζητούν πραγματισμό στις διαπραγματεύσεις και επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα. Ταυτόχρονα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με ενδεχόμενη διάσπαση[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *