Ασύρματο ρεύμα χάρις σε ένα επαναστατικού πηνίο

Του Γιάννη Δημητρίου

Ο 21ος αιώνας είχε περιγραφθεί με μεγάλες δόσεις φαντασίας ως η εποχή που η τεχνολογική αιχμή θα φτάσει πολύ υψηλά επίπεδα και θα καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη καθημερινότητά μας. Ένας από τους μεγαλύτερους οραματιστές και εφευρέτες που φαντάστηκαν την εποχή στην οποία ζούμε ήταν ο Νίκολας Τέσλα. Ο Τέσλα, έναν αιώνα πριν, είχε μιλήσει για τη μεταφορά ρεύματος χωρίς την ύπαρξη καλωδίων, πλέον αυτό φαίνεται αρκετά εφικτό. Αυτό προσπαθεί να δημιουργήσει η εταιρεία WiTricity με την κατασκευή ενός πηνίου («πηγή συντονισμού») ικανού να παράγει ένα μαγνητικό πεδίο όταν βρίσκεται συνδεδεμένο στο ρεύμα.

Φέρνοντας, λοιπόν, μια κατάλληλα διαμορφωμένη συσκευή με πηνίο σε αυτό το μαγνητικό πεδίο έχουμε ως αποτέλεσμα την επαγωγή ρεύματος και κατά συνέπεια την «μεταφορά» ενέργειας. Χωρίς καλώδια. Ήδη η τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί για την φόρτιση φορητών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων με τη συγκόλληση ενός πηνίου «συντονισμού» στην μπαταρία τους.

Αυτά τα μαγνητικά πεδία είναι απολύτως ασφαλή σε περίπτωση που ανησυχήσατε. Πρόκειται ουσιαστικά για τον ίδιο τύπο πεδίου που χρησιμοποιούνται και στα Wi-Fi routers του σπιτιού σας προκειμένου να έχετε σύνδεση στο Internet. Με την ίδια λοιπόν λογική του ασύρματου Internet θα μπορούσαμε να έχουμε ασύρματη ενέργεια στο σπίτι του μέλλοντος. Θα παρκάρετε το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο στο γκαράζ και αυτό θα φορτίζει αυτόματα. Τέρμα οι σταθμοί φόρτισης και τα καλώδια.

Φυσικά, μια τέτοια επαναστατική τεχνολογία έχει ένα τεράστιο εύρος εφαρμογών όπως για παράδειγμα στην Ιατρική ή στο τομέα της Μηχανολογίας και θα επιτρέψει μια εντελώς διαφορετική νοοτροπία σχεδιασμού των ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση αφού η φόρτισή τους δεν θα αποτελεί πλέον έγνοια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πότε η συσκευή μου θα λάβει το Android 7.0 Nougat;

Το Android 7.0 Nougat, μόλις έφθασε το τελικό στάδιο ανάπτυξης. Επομένως, το άμεσο ερώτημα που θέτει ένα μεγάλο μέρος χρηστών, είναι πότε αυτή η έκδοση θα καταφθάσει στις συσκευές μας. Όπως είναι φυσικό, η σειρά συσκευών Nexus, θα είναι η πρώτη η οποία θα αναβαθμιστεί σε αυτήν την έκδοση, χωρίς[…]

Περισσότερα »

Νέα εφαρμογή βιντεο – συνομιλίας Duo από τη Google

Η Google παρουσίασε τη νέα εφαρμογή βιντεο-συνομιλίας Duo, η οποία αποτελεί την απάντησή της στις παρεμφερείς εφαρμογές επικοινωνίας FaceTime της Apple, Skype της Microsoft και Messenger του Facebook. Η νέα εφαρμογή επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν ποιος τους καλεί και έτσι να αποφασίζουν αν θα απαντήσουν ή όχι. Το Duo[…]

Περισσότερα »

Σχολιάστε

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν κοινοποιείται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *